İnsanlar arasında kanseri önlediği veya tedavisine yardımcı olduğu söylenen birçok gıdayla ilgili yanlış bilgiler dolaşmakta. Pek çok insan kanser gibi hastalıklara karşı iyi geleceğini düşünerek bu duyumlara inanabiliyor. Kilo kontrolü ve kanserden korumada en etkili olarak görülen beslenme biçimi hakkındaki yanlış bilgiler ve doğrularına gelin beraber bakalım.

İddia 1: Meyve ve Sebze Suyu Detoksları Çok Faydalıdır

Gerçek : Vücudunuz doğal olarak sağlığınıza zarar verebilecek toksinleri atar. Sadece meyve ve sebze suları içmek baş ağrısı, enerji azalması ve mide bulantısına neden olabilir. Çok uzun süre devam ettirilen detoks sular sağlık açısından tehlikeli olabilir. Diğer yandan posası (lif) ve suyu ayrılan meyve ve sebzelerin besin değerleri düşer. Ayrıca posalı beslenme çeşitli kanser risklerini azaltmada önemlidir ve sebze meyveleri bütünüyle tüketmeniz sağlıklı olandır.

İddia 2: "Süper Besinler" Yemek Kanseri Önler

Gerçek : Süper gıda sanılan belli başlı besinlere yüklenmek hastalığa karşı korumada etkili değil, aksine zararlı olabilir. Sağlıklı ve dengeli olarak farklı besinleri diyetinize eklerseniz kanser riskinizi azaltabilirsiniz. Sağlıklı ve dengeli beslenmeye örnek olarak diyetinizde; sebzeler, meyveler, tahıllar, yoğurt-kefir, kuru baklagiller gibi besin çeşitliliğinin tümü olmalıdır.

İddia 3 : Yumurta Sağlıksızdır

Gerçek : Yumurta kolesterol bakımından yüksek olmasına rağmen, gıdadaki kolestrol kanındaki kolestrolü çok az etkiler. Sağlık sorununa yol açan kandaki kolestroldür. Diğer yandan yumurtalar aslında sağlıklı gıdalardır. Hafıza ve beyin fonksiyonları için iyi bir kolin kaynağı, kronik inflamasyonun azaltılmasına yardımcı olabilecek omega-3 yağları içerir.

İddia 4 : Akşamları Geç Saatte Yemek Yemek Kesin Kilo Aldırır

Gerçek : Günün hangi saatinde yemek yediğinizin kilonuzla ilgisi azdır. Öğleden önce veya akşam geç saatlerinde yemek yense de, tükettiğiniz kalori ve aktivite düzeyiniz yemek yediğiniz zamandan daha önemlidir. Hareket etmiyorsanız gece yemeseniz bile kilo alabilirsiniz. Diğer yandan, düzenli egzersiz yapan ve gün içinde az kalori alan bir kişinin akşam atıştırmalıkları kişiyi kilolu yapmaz. Yani önemli olan toplam alınan enerji/kalori miktarıdır.

İddia 5 : Yağlı Gıdaları Diyetinizden Çıkarmalısınız

Gerçek : Yağ, karbonhidratlar veya proteinlerin iki katı kaloriye sahip olsa da, uzun süre tok hissetmenize yardımcı olur ve abur cubur yeme isteğini azaltır. Ayrıca sağlıklı yağları dozunda tüketmek yağda çözünen; A, D, E ve K vitaminlerinin emilimini sağlamak için gereklidir. Avokado, zeytinyağı, fındık yağı ve kaz yağı gibi yağları diyetinize ekleyebilirsiniz.

Karbonhidratlardan, proteinlerden veya yağlardan alınan fazla kaloriler vücutta yağ olarak depolanacağı için az miktarda almak ve aktif olmak önemlidir.

Günümüzde "sağlıklı yağları (örneğin zeytinyağı) istediğiniz kadar tüketebilirsiniz, bir sorun olmaz" şeklinde söylemler de duymaktayız. Suyun bile fazlasının zararlı olduğu hemen herkes tarafından bilinirken, sağlıklı sınıfından da olsa bir yağı sınırsız bir şekilde tüketmenin zararlarını ve kilo yapacağını, biraz biyoloji bilgisi olan birisi hesaplayabilir. Bu ölçüsüz söylemin amacını algılamakta gerçekten zorlanıyoruz.

İddia 6: Dondurulmuş Gıdalar Sağlıklı Değildir

Gerçek : Dondurulmuş gıdalar da sağlıklıdır, hatta bazı dondurulmuş ürünler taze ürünler kadar besleyici bile olabilir. Örneğin taze sebzelerin toplandıktan kısa süre sonra besleyiciliği azalmaya başlar; ancak dondurulmuş ürünler yılın belirli zamanlarında sağlık için çok iyi seçenektir. Diğer yandan mevsiminde tüketmek de tabii ki sağlıklıdır.

İddia 7: Egzersiz Yaparsanız, İstediğiniz Her Şeyi Yiyebilirsiniz

Gerçek : Egzersiz tek başına kanseri önlemede veya kilo kontrolünde yarar sağlayamaz. Egzersiz, aldığınız kalori ile yanan kalori arasında bir denge sağlamanıza yardımcı olabilir; bu nedenle dengeli beslenmeniz gerekmektedir. Hem egzersiz yapıp, hem de sağlıklı beslenerek; sağlıklı kilo verebilir, böylece kanser riskinizi azaltabilirsiniz.

İddia 8: Şeker/Karbonhidrat Tüketmeyin

Gerçek : Sağlıklı kalmak için, vücudunuzun enerji veren gıdalara ihtiyacı vardır. Enerji veren gıdalar arasında karbonhidrat kaynaklarını akıllıca seçmeniz gerekir. Örneğin; kahverengi pirinç, yulaf, kepekli ekmek, patates, taze mısır, bezelye gibi gıdalardan karbonhidrat ihtiyacınızı alın. Beyaz ekmek ve tatlı gibi rafine karbonhidrat alımını sınırlandırın. Karbonhidratı yüksek gıdalar yemek tabağınızın dörtte birinden fazla olmaması önerilir.

Bu gıda gerçekleri ile birlikte, sağlıklı ve dengeli bir diyet yapmayı öğrenmekte fayda var. Kanser tedavi sürecinde ise yememeniz gereken gıdaları doktorunuza danışın.