0
Kanser Tedavisinde Kemoterapiye Bağlı Gelişen Bulantı ve Kusmaya Karşı Artık Yeni Bir Silahımız Daha Var: Varubi (rolapitant)

Kanser Tedavisinde Kemoterapiye Bağlı Gelişen Bulantı ve Kusmaya Karşı Artık Yeni Bir Silahımız Daha Var: Varubi (rolapitant)

Kemoterapi öncesi bilgilendirme yaptığım hastalarımın en çok merak ettiği konuların başında ne kadar bulantı yaşayacakları vardır. Varubi (rolapitant) adlı yeni bir ilaç, yetişkinlerde kemoterapiye bağlı geç dönemde ortaya çıkabilen bulantı ve kusmayı önleme başarısı gösterdiği için, 2 Eylül’de Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından onaylanmıştır.

Artık herkesin bildiği gibi kemoterapi birçok kanser türünde etkin rol oynayan ve olumlu sonuçlar veren bir tedavi şeklidir. Kanser hücrelerinin büyümesini ve çoğalmasını önlemek ve bu hücreleri yok etmek amacıyla kullanılan kemoterapi ilaçları tüm vücudu dolaşır ve geniş çaplı bir etki yaratır.

Ancak kemoterapinin bazı yan etkilere yol açabildiği bilinen bir gerçektir. Kemoterapi gören kanser hastaları, başta bulantı ve kusma olmak üzere halsizlik, iştahsızlık, kabızlık gibi günlük yaşamlarını etkileyen bazı problemlerle karşılaşabilmektedir. Yapılan birçok araştırma sonucu elde edilen ilaçlarla bu yan etkilerden korunmak artık mümkün hale gelmiştir. Bu konuda ses getiren araştırmalardan biri, FDA tarafından geçtiğimiz günlerde duyurulmuştur.

Varubi (rolapitant), granisetron ve deksametazon adlı diğer bulantı ilaçlarıyla birlikte kullanıldığında, kemoterapiye bağlı geç dönemde ortaya çıkabilen bulantı ve kusmayı önleyebilmiştir. Varubi, nörokinin-1 (NK-1) reseptör antagonistidir. NK-1 reseptörlerinin, bazı kemoterapilerin özellikle geç dönemde (kemoterapiden 24 – 120 saat sonra) tetiklediği bulantı ve kusmanın oluşumunda kritik bir rol oynadığı bilinmektedir. Varubi kullanımına bağlı en sık görülen yan etkiler, beyaz kan hücre sayısı düşmesi (nötropeni), hıçkırık, dikkat azalması ve baş dönmesi olarak rapor edilmiştir.

Değerli dostlarım öyle görünüyor ki, kemoterapiye bağlı gelişen ve kanser hastalarının yaşamlarını olumsuz yönde etkileyebilen bulantı ve kusmaya karşı elimizde artık yeni bir silah daha var. Bu ilacın ülkemizede kullanım onayı alıp almayacağını yakın takip edip gelişmeleri sizlerle paylaşacağız.

https://www.fda.gov/newsevents/newsroom/pressannouncements/ucm460838.htm

Sağlık ve Mutlulukla Kalın...

Sayfada yer alan yazılar sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Kanser tanısına sahip bir hasta için online muayene randevusu hakkında bilgi almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.


İlgili Haberleri


Vücudunuzu Sadece Tartmayın, Tanıyın! Yeni Nesil Analiz Çağı

Vücudunuzu Sadece Tartmayın, Tanıyın! Yeni Nesil Analiz Çağı

Günümüzde kilo takibi artık yetersiz kalıyor. Özellikle onkoloji hastaları, kas kaybı, postür bozuklukları ve tedaviye bağlı...

Canlılığı Tanımlayan 7 Temel Özellik: Bilim Gözünden Yaşam

Canlılığı Tanımlayan 7 Temel Özellik: Bilim Gözünden Yaşam

Yaşamı / canlılığı anlamak ve onu derinlemesine incelemek, insanlık tarihi boyunca merak konusu olmuştur. Nobel ödüllü...

Yeni Nesil Tümör Tedavisi: Histotripsy Yöntemi

Yeni Nesil Tümör Tedavisi: Histotripsy Yöntemi

Histotripsy, tıpta yükselen bir yenilik olarak, cerrahi müdahale veya radyasyon kullanmadan tümörleri fiziksel olarak yok etme...

Zayıflama İğneleri ve Kanser: Umut mu, Tehlike mi?

Zayıflama İğneleri ve Kanser: Umut mu, Tehlike mi?

Obezite, günümüzde sigara önlenebilr yaşam kayıplarının en öncemli iki sebebi haline gelmiştir ve birçok kanser türü...

Hakkımda

Özgeçmişim, kanser tanı ve tedavisine dair çalışmalarım ve ilgi alanlarım için tıklayın.

Prof. Dr. Mustafa Özdoğan Hakkında