Kansere Neden Olan Genler, Bitkiden İnsana Geçmiş Olabilir – Zıplayan Genler

Kansere Neden Olan Genler, Bitkiden İnsana Geçmiş Olabilir – Zıplayan Genler

Genomumuzun yarısından fazlasını mobil genler oluşturur. Zıplayan genler olarak da bilinen bu genlerin nörolojik hastalıklar ve kanserle ilişkili olduğuna dair kanıtlar bulunmaktaydı. Temmuz 2018'de Genome Biology'de yayımlanan çalışmaya göre kansere neden olan genler bitkilerden insanlara geçmiş olabilir.

Avustralya'da bulunan Adelaide Üniversitesi araştırmacıları, dünyanın en büyük zıplayan gen çalışmasını gerçekleştirdi.

759 bitki, hayvan ve mantar türünde iki zıplayan gen analiz edildi. Bu zıplayan genler genom boyunca kendilerini kopyalama yeteneğine sahiptir ve transpozonlar olarak bilinir. Araştırmacıların incelediği 2 zıplayan gen, L1 ve Bovb, ökaryot hücrelerde en yaygın bulunan transpozonlardır.

Araştırma Sonuçlarına Göre;

  • Evrimsel süreçte hayvanlar ve bitkiler arasında, türler arası gen transferlerinin olduğu görüldü.
  • L1 geninin insanlara yaklaşık 100 milyon yıl önce yabancı DNA olarak girdiği düşünülmektedir.
  • L1 geninin ilk defa türler arasında geçiş yaptığı gösterildi. L1 geninin kanserle ilişkili olduğu daha önceki çalışmalarda gösterilmiştir.

Peki bu Çalışma Bize ne İfade Ediyor?

  • Zıplayan genlerin bitkilerden insanlara geçiş yaptığı gösterilmiştir. Bu genlerin kanser ve nörolojik hastalıklarla ilişkisi olduğu daha önceki çalışmalarda gösterilmişti.
  • Zıplayan genlerin, genom boyunca kendilerini nasıl kopyaladığı henüz aydınlatılamamıştır. Virüslerin, böcek ve sineklerin bu olaya dahil olabileceği düşünülmektedir.
  • Yatay gen transferinin bilinenden daha yaygın olduğu görülmüştür. Yatay gen transferi anne-çocuk gen transferinden oldukça farklıdır. Evrimde büyük etkisi olduğu düşünülmektedir. Örneğin, koyun ve ineklerin genlerinin yüzde 25'i zıplayan genlerden oluşmaktadır.
  • Bu tip mobil genler, insan evrimleşmesini hızlandırmıştır. Ancak, kanserleşmeye neden olan tehlikeli mutasyonların ortaya çıkmasına neden olmuştur.
  • Zıplayan genlerle ilgili keşifler arttıkça kanserin ve diğer hastalıklarla ilgili daha detaylı bilgilere sahip olacağız. Özellikle kanserde zıplayan genlerin önemi artmaya başlamaktadır.
  • Tüm bu çalışmalar, kanserde genetik biliminin önemini bir kez daha göstermiştir. Şu anda geliştirilmekte olan kanser ilaçların çoğunluğu kanserdeki genetik ve epigenetik değişiklikleri hedef alacak şekildedir.

Atma M. Ivancevic, R. Daniel Kortschak, Terry Bertozzi and David L. Adelson ve ark.

Horizontal transfer of BovB and L1 retrotransposons in eukaryotes.

Genome Biology, 2018.

Sağlık ve Mutlulukla Kalın...

Sayfada yer alan yazılar sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Kanser tanısına sahip bir hasta için online muayene randevusu hakkında bilgi almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.


İlgili Haberleri


Kanserlerin Ne Kadarı Önlenebilir ve Önlenebilir Kanser Nedenleri Nelerdir?

Kanserlerin Ne Kadarı Önlenebilir ve Önlenebilir Kanser Nedenleri Nelerdir?

Yeni bir araştırma, kanser tanılarının %40'ının ve kansere bağlı yaşam kayıplarının %44'ünün önlenebilir risk faktörlerine bağlı...

Gece Geç Saatlerde Yemek Yiyenlerde Kolon-Rektum Kanseri Riski Daha Fazla Olabilir

Gece Geç Saatlerde Yemek Yiyenlerde Kolon-Rektum Kanseri Riski Daha Fazla Olabilir

Uzun zamandır gece geç saatlerde, özellikle yağ ve şeker açısından zengin büyük öğünlerden kaçınılması gerektiğini biliyoruz....

Genç Yaşta Kanser Vakaları Artıyor – Hızlı Yaşlanma Önemli Bir Neden Olabilir mi?

Genç Yaşta Kanser Vakaları Artıyor – Hızlı Yaşlanma Önemli Bir Neden Olabilir mi?

Son çalışmalara göre, 50 yaşın altındaki bireylerde kanser teşhisi, yalnızca ABD değil, küresel olarak da artmaktadır....

Az Uyku Kanser Riskini Artırıyor

Az Uyku Kanser Riskini Artırıyor

Uyku, vücudumuzun dinlenmesi ve düzenlenmesi için hayati öneme sahip bir süreçtir – özellikle beyin fonksiyonları için....

Hakkımda

Özgeçmişim, kanser tanı ve tedavisine dair çalışmalarım ve ilgi alanlarım için tıklayın.

Prof. Dr. Mustafa Özdoğan Hakkında