Oxford Üniversitesi'nde çalışan araştırmacıların koronavirüse karşı geliştirdiği aday aşının üretimi AstraZeneca ilaç firması sponsorluğunda başladı. Haberin detaylarına geçmeden önce bilim insanları tarafından geliştirilen ve umut vaat eden aşıyı hatırlayalım:

Önceden ChAdOx1 nCoV-19 adı ile bilinen ancak şu anda AZD1222 olarak adlandırılan koronavirüs aşı adayı, üst solunum yolu enfeksiyonlarına neden olan adenovirüsün (ChAdOx1) zayıflatılmış halinin kullanıldığı bir aşıdır. Genetik özelliklerinin değiştirilmesi ile şempanzelerde enfeksiyonla sebep olurken, insan vücudunda büyüme özelliği göstermemektedir. Aşı için kullanılan bu virüse aynı zamanda, SARS-CoV-2 koronavirüsünün yüzeyinde sergilenen ve enfeksiyona neden olmasında önemli rol oynayan S proteinin üretilmesi için gerekli genetik kodlar da eklenmiştir. Burada amaç, bağışıklık sistemi hücrelerinin S proteinini tanıyarak yanıt oluşturması ve böylece virüsün hücrelere girişinin ve enfeksiyonun engellenmesidir.

AstraZeneca’nın CEO’su Pascal Soriot araştırmaların devam ettiği koronavirüse karşı geliştirilen aşı adayı ile ilgili BBC’ye verdiği röportaj da şunları söylemektedir; ‘Aldığımız karar pek çok riski de beraberinde getiriyor. Aşının beklenen sonuçları vermemesi durumunda tüm üretim ve yatırımımız çöpe gitmiş olacak. Ancak, bu riski göze almalıyız. Olabildiğince hızlı olmak istiyoruz. Hedefimiz, çalışma sonuçları geldiğinde, 2 milyar aşının kullanıma hazır olması’.

AstraZeneca, Hindistan Serum Enstitüsü ile yaptığı anlaşmada, 1 milyar dozun orta-gelirli ülkelere sağlanacağı sözünü de verdi. Burada ilk hedef, 2020 yılı bitmeden 400 milyon dozun ülkelere temin edilmesi. Dünya çapında bir dizi tedarik zinciri inşa edildiğini belirten Soriot; ‘Bulunacak aşının tüm dünya tarafından kullanılabilmesi asıl amacımız. Orta-gelirli ülkelerin yanında, 300 milyon doz aşıyı ABD’ye, 100 milyon doz aşıyı da İngiltere’ye temin edeceğiz. İlk teslimatların Eylül ayından başlamasını öngörüyoruz ’ diyerek müjdeli haberleri verdi.

Global bir sorun haline gelen ve hayatın pek çok alanında aksaklıklara neden olan koronavirüsün tedavisinde umut olan aşı adayının tüm insanlığın kullanımına sunulacak olması oldukça heyecan verici bir gelişme. Aşı ile ilgili çalışmaları yakından takip etmeye ve sizleri bilgilendirmeye devam edeceğiz.

*

Aşağıdaki infografik posterde; ilk olarak, koronavirüse karşı aşı olmadan nasıl bağışıklık geliştirdiğimiz (aktif immünizasyon), sonra ise bir aşı aracılığı ile nasıl bağışıklık geliştirdiğimiz (pasif immünizasyon) ve koronavirüs aşısı geliştirmede denenen yöntemlerin özeti görülebilir:

*

- TÜM KORONAVİRÜS YAZILARIMIZ -

*