Ne Kadar Yediğimiz Mi, Ne Yediğimiz Mi? Az Yemek, Kilo Vermek İçin Yeterli Değil

Ne Kadar Yediğimiz Mi, Ne Yediğimiz Mi? Az Yemek, Kilo Vermek İçin Yeterli Değil

Kilo vermek için pek çok kişi az yemeye çalışır, hatta günde 1 öğün yeme gibi yaklaşımlar görülür. Ancak yapılan araştırmalara göre sağlıklı kiloda olmak için ne yediğiniz; ne kadar çok yediğinizden daha önemli olabilir.

Öncelikle porsiyonların belirlenmesi kilo almamak ya da vermek için önemlidir. Porsiyonlarda miktarın düşük kalorili ve bol lifli gıdalara ayrılmalı iken yüksek kalorili gıdaların porsiyonları yani bir kişinin tüketmesi uygun olan miktar daha az olmalıdır.

Bu konuyla ilgili yapılan yeni bir araştırmada, porsiyon yönetimi ve gıda seçimi ile ilgili eğitilen kişilerin bu konuda eğitim almayan kişilere kıyaslayarak gıda türü ve porsiyon seçimlerini araştırmışlar. Araştırmada kilolu, obez veya normal kilolu eğitimsiz bireylerin yanıtları arasında farklılık olduğu belirtiliyor.

Kalori Alımında Porsiyon Büyüklüğünün Etkisi

Katılımcılar Üç Gruba Ayrılmış:

  • fazla kilolu 34 kadın,
  • kontrol grubu olarak normal kiloda 29 kadın,
  • ve porsiyon yönetimi konusunda eğitim almış fazla kilolu veya obez 39 kadın.

Not: Kilonun derecesinin en yaygın ölçüm aracı, vücut ağırlığının (kg), metre cinsinden boyun karesine bölünmesi ile elde edilen vücut kitle indeksidir (VKİ = kg /m2). VKİ değerinin 25-29 olması fazla kilolu olarak kabul edilirken, VKİ değerinin 30’un üzerinde olması ise obezite olarak sınıflandırılır.

Çalışma süresince hepsine yiyecek servis edilmiş. Porsiyon büyüklükleri ve kalorileri farklı gıdalar verilmiş. Örneğin yüksek kalorili su böreği ile düşük kalorili salata gibi. Porsiyon kontrolü sağlama eğitimi alan kadınlar diğerlerine göre daha fazla yiyerek daha az kalori almışlar çünkü daha düşük kalorili gıdaları tercih etmişler.

Sonuç olarak, eğer yüksek kalorili gıdalar seçerseniz porsiyonlarını çok küçük ayarlamanız gerekir. Yüksek kalorili gıdalar, insülinin yüksek miktarda salınması da, bu da kısa süre sonra tekrar acıkmanıza neden olur. Ancak, düşük kalorili gıdalar seçerseniz daha büyük porsiyonlar tüketebilirsiniz, bu sayede daha uzun süre tok kalırsınız. Bu yeni araştırma, daha besleyici, düşük kalorili gıdaları tercih etmenin, daha az yemek yemeye çalışmaktan çok daha önemli olduğunu önermektedir.

Faris M.Zuraikat, Liane S.Roe, Christine E. Sanchez, Barbara J.Rolls.

Comparing the portion size effect in women with and without extended training in portion control: A follow-up to the Portion-Control Strategies Trial.

Appetite 2018.

Sağlık ve Mutlulukla Kalın...

Sayfada yer alan yazılar sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Kanser tanısına sahip bir hasta için online muayene randevusu hakkında bilgi almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.


İlgili Haberleri


Beslenme Bilimi – Yeni Bir Makale Serisi ile Beslenmeyi Her Yönüyle Ele Alıyoruz

Beslenme Bilimi – Yeni Bir Makale Serisi ile Beslenmeyi Her Yönüyle Ele Alıyoruz

Aşağıdaki yazı, dünya genelinde önde gelen tıp ve bilim dergisi NEJM'de, 11 Nisan 2024'te "Nutrition in...

Beslenmenin Temelleri – Yaşam Boyu Enerji ve Makro Besin Öğeleri Rehberi

Beslenmenin Temelleri – Yaşam Boyu Enerji ve Makro Besin Öğeleri Rehberi

Günümüzde, yaşam kaybının ana nedenleri artık enfeksiyon hastalıkları değil, kronik hastalıklardır. Kanser, diyabet, KOAH ve demans...

Aralıklı oruç diyeti, kalori kısıtlaması yapılmadığında bile faydalı

Aralıklı oruç diyeti, kalori kısıtlaması yapılmadığında bile faydalı

Yakın zamanda yapılan çalışmalar, kalori kısıtlaması yapılmadan uygulanan Aralıklı Oruç (intermittent fasting) diyetinde bile %1 -...

Ornish Diyeti nedir, nasıl yapılır, faydaları?

Ornish Diyeti nedir, nasıl yapılır, faydaları?

İlk olarak 1977 yılında tasarlanan Ornish diyeti, düşük yağlı ve bitki bazlı bir diyet modelidir. Bu...

Hakkımda

Özgeçmişim, kanser tanı ve tedavisine dair çalışmalarım ve ilgi alanlarım için tıklayın.

Prof. Dr. Mustafa Özdoğan Hakkında