Pembrolizumab ve Kemoterapi Plevral Mezotelyoma Birinci Basamak Tedavisinde FDA Onayı Aldı
17 Eylül 2024'te, Amerika Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), cerrahi olarak çıkarılamayan ileri evre veya metastatik malign plevral mezotelyoma (MPM) tedavisinde pembrolizumab (Keytruda, Merck) adlı immünoterapinin, pemetrekset ve platin bazlı kemoterapi ile kombinasyonunu birinci basamak tedavi olarak onayladı.
Plevral mezotelyoma, genellikle asbeste maruz kalmakla ilişkilendirilen ve akciğer zarını etkileyen agresif bir kanser türüdür. ABD'de her yıl yaklaşık 3.000 kişiye, ülkemizde yaklaşık 500 kişiye mezotelyoma tanısı konulmaktadır. Sıklıkla ileri evrede tanı alan mezotelyoma için halen şifa sağlayan bir tedavi olmasa da kemoterapi, hedefe yönelik tedaviler, immünoterapiler ve elektroterapi gibi yöntemlerdeki yenilikler ile ümit verici sonuçlar elde edilmektedir.
KEYNOTE-483 Çalışması ile Gelen FDA Onayı
KEYNOTE-483 adlı bu faz 3 çok merkezli, açık etiketli çalışmada, cerrahi müdahale için uygun olmayan, daha önce tedavi görmemiş ileri evre plevral mezotelyoma hastaları incelendi. Çalışmaya katılan 440 hastanın 218'ine sadece kemoterapi, 222'sine ise pembrolizumab ilavesiyle kemoterapi uygulandı.
Bulgular
Araştırmanın sonuçlarına göre;
- Pembrolizumab eklenmiş kemoterapi alan hastalarda ortanca genel sağ kalım süresi 17.3 ay iken, sadece kemoterapi alanlarda bu süre 16.1 aydı (HR 0.79; 95% CI 0.64–0.98, p=0·0324).
- Ayrıca, pembrolizumab ilavesiyle tedavi edilen hastalarda iki yıllık genel sağ kalım oranı %39, üç yıllık oran ise %25 olarak gözlemlenirken, bu oranlar sadece kemoterapi alan hastalarda sırasıyla %33 ve %17 olarak belirlendi.
- Pembrolizumab eklenen tedavi grubunda, ortanca progresyonsuz (ilerlemesiz) sağ kalım süresi 7.1 ay iken, sadece kemoterapi alan grupta bu süre 7.1 aydır. Ancak pembrolizumab ile tedavi edilenlerde progresyon riski daha düşüktü (HR: 0.80; p=0.0194).
- Tedaviye doğrulanmış objektif yanıt oranlarına bakıldığında ise pembrolizumab alan grupta %52, sadece kemoterapi alan grupta ise %29 olarak bulundu.
Tedaviyle ilişkili herhangi bir derece yan etkiler her iki grupta da yüksek oranda gözlendi: %98'e karşı %95. En yaygın yan etkiler yorgunluk ve bulantı olarak sıralanmıştır. Pembrolizumab alan hastalarda ishal, deri etkileri ve miyelosupresyon daha fazla görülmüştür. Grad (ciddi) 3-4 yan etkiler pembrolizumab alan hastaların %27'sinde, sadece kemoterapi alanlarda ise %15'inde meydana geldi.
*
FDA approves pembrolizumab with chemotherapy for unresectable advanced or metastatic malignant pleural mesothelioma. 17 Sep 2024. https://www.fda.gov/drugs/resources-information-approved-drugs/fda-approves-pembrolizumab-chemotherapy-unresectable-advanced-or-metastatic-malignant-pleural