Sağlıklı Gelecek Nesiller İçin Çocuklara Neden Balık Yedirmeliyiz?

Sağlıklı Gelecek Nesiller İçin Çocuklara Neden Balık Yedirmeliyiz?

Akdeniz diyetinin en sık tüketilen hayvansal gıdalarından biri olan balık, özellikle çocuklarda zekâ gelişimi ve ihtiyaçları olan uykunun kalitesi için büyük önem taşıyor. Pensilvanya Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada haftada en az bir gün balık yiyen çocukların, daha seyrek yiyen çocuklara göre zekâ (IQ) puanlarının yüksek olduğu bulunmuş.

Daha önce yapılan farklı araştırmalarda birçok balıkta bulunan omega-3 yağ asitleri ile zekâ gelişimi ve daha iyi uyku arasında bir ilişki bulunmuştu. Fakat doğrudan bir bağ olduğu net bildirilmemişti. Araştırmacıların burada özellikle incelediği ve değindikleri nokta ise takviye olarak omega-3 almak değil; gıdalardan yiyerek tüketilen omega 3 yağ asitleri.

Çin’de 9-11 yaşları arasında, %46’sı kız ve %54’ü erkek toplam 541 çocukla yapılan çalışmada; çocukların balık tüketme sıklıkları anket ile ölçülmüş. Çocuklar; “haftada bir”, “seyrek” ya da “asla” seçeneklerinden yalnız birini seçmişler. Ardından çocuklar için zekâ ölçeği - IQ testi ile Çin’de yapılmış. Daha sonra anne babalar uyku süresi ve gece uyanma veya gündüz uykusu sıklığı gibi konuların olduğu çocuk uyku alışkanlıkları anketinde uyku kalitesi hakkındaki soruları yanıtlamışlar. Son olarak, araştırmacılar ebeveyn eğitimi, meslek ve evlilik durumu gibi demografik bilgileri kontrol etmişler.

İlgili Konu:

Tüm bu verilerin puanları hesaplandıktan sonra; haftalık düzenli olarak balık tüketen çocukların IQ testleri, nadir balık yiyen veya hiç yemeyen çocuklarınkine kıyasla ortalama 4.8 puan daha yüksek çıkmıştır. Buna ek olarak, balık tüketiminin yüksek olduğu çocuklarda uyku kalitesinin de genel anlamda daha iyi olduğu ortaya çıkmıştır. Daha iyi uykunun; bilişsel fonksiyonlarla ve sosyal davranışlarla doğrudan ilişkili olduğu bildirilmiştir. Bu nedenle araştırmacılar özellikle gelişim çağındaki çocukların balık tüketimine işaret etmektedirler.

Sağlıklı bir gıda olarak balık, faydaları ve gelişime olan katkılarıyla daha fazla tüketilmeli. Araştırmacılar, çocuklar 2 yaşından itibaren balık yemeye başlatılmasını öneriyor. Ailedeki alışkanlıklar çocukların gelişimini çok etkiler ve ileride tercih edecekleri beslenme tarzı küçük yaşlardaki kazandıkları alışkanlıklarla ilişkilidir.

Jianghong Liu, Ying Cui, Linda Li ve ark.

The mediating role of sleep in the fish consumption – cognitive functioning relationship: a cohort study.

Scientific Reports, 2017

Sağlık ve Mutlulukla Kalın...

Sayfada yer alan yazılar sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Kanser tanısına sahip bir hasta için online muayene randevusu hakkında bilgi almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.


İlgili Haberleri


Beslenme Bilimi – Yeni Bir Makale Serisi ile Beslenmeyi Her Yönüyle Ele Alıyoruz

Beslenme Bilimi – Yeni Bir Makale Serisi ile Beslenmeyi Her Yönüyle Ele Alıyoruz

Aşağıdaki yazı, dünya genelinde önde gelen tıp ve bilim dergisi NEJM'de, 11 Nisan 2024'te "Nutrition in...

Beslenmenin Temelleri – Yaşam Boyu Enerji ve Makro Besin Öğeleri Rehberi

Beslenmenin Temelleri – Yaşam Boyu Enerji ve Makro Besin Öğeleri Rehberi

Günümüzde, yaşam kaybının ana nedenleri artık enfeksiyon hastalıkları değil, kronik hastalıklardır. Kanser, diyabet, KOAH ve demans...

Aralıklı oruç diyeti, kalori kısıtlaması yapılmadığında bile faydalı

Aralıklı oruç diyeti, kalori kısıtlaması yapılmadığında bile faydalı

Yakın zamanda yapılan çalışmalar, kalori kısıtlaması yapılmadan uygulanan Aralıklı Oruç (intermittent fasting) diyetinde bile %1 -...

Ornish Diyeti nedir, nasıl yapılır, faydaları?

Ornish Diyeti nedir, nasıl yapılır, faydaları?

İlk olarak 1977 yılında tasarlanan Ornish diyeti, düşük yağlı ve bitki bazlı bir diyet modelidir. Bu...

Hakkımda

Özgeçmişim, kanser tanı ve tedavisine dair çalışmalarım ve ilgi alanlarım için tıklayın.

Prof. Dr. Mustafa Özdoğan Hakkında