Sık Kullanılan Ot Öldürücü İlaçta Potansiyel Kanser Yapıcı Glifosat Belirlendi
ABD’nin en büyük tarım bölgelerinden biri e olan California, yabani otların yok edilmesinde kullanılan ilacın içeriğinde bulunan glifosat maddesini karsinojen /kanser yapıcı listesine aldı. Bu durumda yabani ot öldürücü tarım ilaçlarının ambalajlarında “potansiyel karsinojen” ibaresi bulunacak.
Glifosat Nedir?
Glifosat 1974 yılında satışa sunulmuştur. Diğer bitkilere zarar vermeden yabani bitkilerin yok edilmesinde kullanılmaktadır. Glifosat renksiz ve kokusuzdur. Dünya Sağlık Örgütü, glifosat kimyasalını potansiyel karsinojen olarak tanımlamıştır. Glifosat içeren tarım ilaçları 160’dan fazla ülkede satılmakta ve 250’den fazla mısır tarlasında kullanılmaktadır.
Ülkemizde de sıklıkla kullanılan yabani ot öldürücü ilaçlar olan pestisidlerin çoğunluğunda glifosat molekülü bulunmaktadır (en yaygın bilinen piyasa adı Roundup). Önemle vurgulamak gerekir ki, bu tür yabani ot öldürücü ilaçlar spor sahaları, parklar ve bahçelerde de kullanılmaktadır.
Tarım İlaçlarındaki Karsinojenlere Karşı Nasıl Korunmalıyım?
- Zorunlu olmadıkça yabani ot öldürücü tarım ilaçları kullanmaktan kaçının. Aldığınız tarım ilaçların ambalajlarındaki uyarıları dikkatle okuyun. “Glifosat” içeren tarım ilaçlarını almayın.
- Bu tür tarım ilaçlarını uygulayan kişilerin koruyucu maske ve elbise kullanmaları gerekmektedir.
- Tarım ilacının hayvanların yaşam alanında kullanılmaması gerekir. Tarım ilacı ambalajlarının ve atıklarının doğada bırakılmamalıdır.
- Tarım ilacı uygulanan alandaki meyve ve sebzelerin belirli bir süre tüketilmemesi ve tüketilmesi durumunda çok iyi yıkanması gerekir.
California to list herbicide as cancer-causing.
reuters.com