Soya Tüketimi ve Akciğer Kanseri: Araştırma Bulguları

Soya Tüketimi ve Akciğer Kanseri: Araştırma Bulguları

Son yıllarda yapılan araştırmalar, soya tüketimi ile kanser arasındaki ilişkiyi inceliyor. Bu bağlamda, Amerikan Ulusal Kanser Enstitüsü'nün desteği ile gerçekleştirilen bir araştırmaya göre, soya tüketiminin akciğer kanseri üzerinde olumlu etkileri olduğu belirtiliyor. Bu yazıda, soya tüketimi ve akciğer kanseri arasındaki ilişki üzerinde yapılan araştırmaların sonuçları ele alınacaktır.

Çin'deki Kadınlar Üzerinde Yapılan Araştırmalar

Araştırmalar, Çin'de kanser hastalığının en yüksek riskinin olduğu ülkede bile, soya tüketiminin kadınlarda kanser riskini azalttığını gösteriyor. Gong Yang ve meslektaşlarının yürüttüğü araştırmada, akciğer kanseri olan 444 Çinli kadın üzerinde yapılan geniş çaplı bir araştırma incelenmiştir. Bu araştırmada, kadınların günlük tükettikleri yiyeceklerin kaydedildiği anketler kullanılmıştır.

Araştırma sonuçlarına göre, az miktarda soya tüketen kadınların yaşam kaybı riski %1.8 kat daha fazla iken, fazla miktarda soya tüketen kadınların yaşam kaybı riski %11 oranında azalmıştır. Araştırmacılar, yüksek miktarda soya tüketiminin akciğer kanseri riskini %40 oranında azaltabileceği sonucuna varmışlardır.

Soya Tüketiminin Diğer Olumlu Etkileri

Ayrıca, yapılan diğer araştırmalar da soya tüketiminin diğer kanser türlerinin riskini azaltabileceğini gösteriyor. Özellikle, hormona duyarlı meme kanseri olan hastaların soya tüketimini artırmadan önce doktorlarına danışmaları öneriliyor. Bununla birlikte, soya tüketimi osteoporoz riskini azaltabilir ve menopoz semptomlarını hafifletebilir.

Çin’de yapılan araştırmada, soya diyetin bir parçası ve süt ürünleri daha az tüketiliyor ve soyanın kendisinin yarar sağladığı öne sürülüyor. Soya fitoöstrojen hormonu içerir. Bu, östrojen reseptör beta olarak da bilinen hücre bileşiğini etkiliyor olabilir. Bu bileşik, birçok akciğer kanseri vakasında önemli rol oynadığı bilinen epidermal büyüme faktörü reseptörünü (EGFR) etkiliyor ve bu yoldan yarar sağlıyor olabilir.

Soyanın olumlu etkileri ile birlikte özellikle içeriğinde östrojen hormonu benzeri maddelerin olması nedeniyle hormona duyarlı meme kanserli hastalarda olumsuz etkiler de gösterebilir. Bu nedenle meme kanserli hastaların bu haberden yola çıkarak hekimlerinin görüşünü almadan soya tüketimini artırmaları doğru olmayacaktır.

Kanser riskini azaltmak her yaşta mümkündür. Sigaradan uzak kalmak, sebze ve meyve tüketimini artırmak, sedanter (hareketsiz) yaşamdan uzaklaşıp düzenli spor yapmak sizi sağlıklı kılacak ve kansere yakalanma ihtimalinizi son derece azaltacaktır. Unutmayın! Fiziksel sağlığınızı yitirmeniz, yaşamınızı her yönden etkiler.

Gong Yang, Xiao-Ou Shu, Hong-Lan Li. Prediagnosis Soy Food Consumption and Lung Cancer Survival in Women. JCO March 25, 2013 JCO.2012.43.0942. doi: 10.1200/JCO.2012.43.0942

Sağlık ve Mutlulukla Kalın...

Sayfada yer alan yazılar sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Kanser tanısına sahip bir hasta için online muayene randevusu hakkında bilgi almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.


İlgili Haberleri


Zoldonrasib, KRAS G12D Mutasyonunu Hedeflemede Etkili Bulunan İlk Ajan Oldu

Zoldonrasib, KRAS G12D Mutasyonunu Hedeflemede Etkili Bulunan İlk Ajan Oldu

Akciğer kanseri, dünya genelinde kansere bağlı yaşam kayıplarının başında gelmeye devam ediyor. Küçük hücre dışı akciğer kanseri...

HER2 Mutant Akciğer Kanserinde Oral Tedavi Zongertinib ile Etkileyici Sonuçları

HER2 Mutant Akciğer Kanserinde Oral Tedavi Zongertinib ile Etkileyici Sonuçları

İleri evre küçük hücre dışı akciğer kanseri (KHDAK) hastalarının yaklaşık %2-4’ünde, insan epidermal büyüme faktörü reseptörü...

Akciğer Kanseri Taramaları Neden Meme ve Kolon Taramasından 4 Kat Daha Düşük!

Akciğer Kanseri Taramaları Neden Meme ve Kolon Taramasından 4 Kat Daha Düşük!

Akciğer kanseri, dünya genelinde kansere bağlı ölümlerin en sık görülen nedeni olmaya devam ediyor. Ancak ne...

Ameliyat Sonrası EGFR Mutant Akciğer Kanserinde Moleküler Kalıntı Hastalık Testi

Ameliyat Sonrası EGFR Mutant Akciğer Kanserinde Moleküler Kalıntı Hastalık Testi

EGFR Mutasyonlu Akciğer Kanserinde Osimertinib Devrimi Ameliyatla çıkarılmış EGFR mutasyonlu küçük hücreli dışı akciğer kanseri (KHDAK) hastaları...

Hakkımda

Özgeçmişim, kanser tanı ve tedavisine dair çalışmalarım ve ilgi alanlarım için tıklayın.

Prof. Dr. Mustafa Özdoğan Hakkında