Yaşamın Kimyasal Haritasını Çıkaran Adam: Frederick Sanger ve Genetik Dizilemenin Hikayesi

Yaşamın Kimyasal Haritasını Çıkaran Adam: Frederick Sanger ve Genetik Dizilemenin Hikayesi

Genetik hakkında okuma yapıp da onun adını duymayan yoktur. İki kez Nobel Kimya Ödülü sahibi bir İngiliz biyokimyacı olan Frederick Sanger, yaşamı boyunca mütevazi bir kişilik olarak tanınmıştır. 13 Ağustos 1918'de İngiltere'de dünyaya gelen Sanger, Cambridge Üniversitesi'nde doğa bilimleri alanında eğitimini tamamlamıştır. İkinci Dünya Savaşı sırasında askeri hizmetten muaf tutulmuş ve bu süre zarfında bilimsel araştırmalarına devam etmiştir. 

Sanger, 1958 yılında insülinin yapısını belirleyen çalışmaları ve 1980 yılında nükleik asitlerdeki baz dizilerinin belirlenmesine yaptığı katkılarla Nobel Kimya Ödülü'ne layık görülmüş, bu ödülü aynı kategoride iki kez alan tek bilim insanı olmuştur. 2013 yılında 95 yaşında vefat eden Sanger'ın adıyla anılan genetik dizileme tekniği, günümüzde hâlâ kullanılmaktadır. 1977'de geliştirdiği bu yöntem, PCR sonuçlarının doğrulanması, filogenetik analiz, epidemiyolojik çalışmalar ve adli araştırmalar gibi çeşitli alanlarda genetik veri sağlamada önemli bir rol oynamaktadır.

"Yaşamın, kimyasal haritasını çıkaran adam" olarak anılmıştır.

Next-generation sequencing (NGS) teknolojilerine göre nispeten yavaş olmasına rağmen, Sanger dizileme yöntemi, esnek uygulama imkanları ve yüksek doğruluk oranıyla birçok araştırmada hala tercih edilen bir tekniktir.

Sanger Metodu

Frederick Sanger, DNA dizileme yöntemini geliştirmek için, özellikle DNA'nın yapısını anlamaya yönelik çalışmalar yapmıştır. 1977'de, DNA dizilerini belirlemek için 'dideoxy' veya 'zincir-sonlandırma' yöntemini tanıttı. Bu teknik, DNA'nın kopyalanması sırasında zincirin sonlandırılmasını sağlayarak, DNA'nın kısa parçalarını sıralayabilmek için tasarlandı. Bu yöntem, DNA polimeraz enzimini ve dört tip bazın (adenin, timin, sitozin ve guanin) yanı sıra her bir bazın bir dideoxy versiyonunu içerir. Dideoxy bazları bir zincirin büyümesini durdurur, böylece DNA'nın farklı uzunluktaki parçalarını üretir ve bu parçalar elektroforez yoluyla ayrılır ve dizilebilir hale getirilir. Bu teknoloji, daha sonra İnsan Genom Projesi'nde ve diğer birçok genomik çalışmada kullanılmıştır.

7 adimda sander dizileme metodu nedir 93686

Sanger metodunun, DNA dizisini belirleme sürecini 7 adımda özetleyebiliriz:

  1. Çift sarmallı DNA (dsDNA) parçası, iki tek sarmallı DNA (ssDNA) parçasına ayrılır.
  2. ssDNA parçası milyonlarca kopyaya çoğaltılır.
  3. Parçanın bir ucuna karşılık gelen bir başlangıç parçası (primer) eklenir.
  4. Parçalar dört polimeraz çözeltisine eklenir. Her çözelti dört tür baz içerir, ancak yalnızca bir tür sonlandırma nükleotidini içerir.
  5. Zincir, rastgele bir sonlandırma nükleotidi eklenene kadar büyümeye devam eder.
  6. Elde edilen çift sarmallı DNA parçaları, çeşitli uzunluklarda tek sarmallı DNA serileri elde etmek için ayrıştırılır.
  7. Parçalar elektroforez ile ayrılır ve dizi okunur.

Bu özetlemeye ek olarak, genellikle bu yöntemde kullanılan her bir sonlandırma nükleotidi farklı bir floresan etiketle işaretlenir ve bu etiketlerin elektroforez işleminden sonra bir lazer detektörü tarafından okunarak otomatik bir DNA dizileme cihazında belirlenen sıra tespit edilir.

İlgili konu: İnsan Genom Projesi nedir? İnsanlığa Yapılmış En Büyük Yatırım Olabilir mi?

Daha Öncesi: Sanger, İnsülini Nasıl Diziledi?

Frederick Sanger, insülinin amino asit dizilimini belirlemek için, protein moleküllerini parçalara ayırmak ve her parçanın içerdiği amino asitleri sırayla tespit etmek için yeni yöntemler geliştirdi. Özellikle, proteinleri daha küçük parçalara bölen ve bu parçaların uçlarında bulunan amino asitleri belirleyen kimyasal yöntemler kullandı. İnsülin molekülünü parçalara ayırarak ve bu parçaların her birinin kimyasal yapısını analiz ederek, Sanger, bu parçaların sırasını ve dolayısıyla insülinin tam amino asit dizilimini çıkarmayı başardı. Bu çalışması, 1958 yılında kendisine Nobel Kimya Ödülü'nü kazandırdı ve protein dizileme çalışmalarının temelini oluşturdu. Bu yöntem, daha sonraki yıllarda DNA dizileme tekniklerinin geliştirilmesine öncülük etmiştir.

Nobel'den Bahçeye: Frederick Sanger'in Alçakgönüllü Yolculuğu

1992 yılında Wellcome Trust ve Tıbbi Araştırma Konseyi tarafından, Sanger'in evine yakın bir konumda, Hinxton'da Sanger Merkezi kurulmuştur. Merkezin adının Sanger olarak belirlenmesine izin verirken, John Sulston'a işlerinin mükemmel olması gerektiği konusunda nezaketle uyarıda bulunmuştur. Şövalyelik unvanını, "Sir" olarak anılmayı istemediği için reddeden Sanger, bunun yerine Liyakat Nişanı'nı kabul etmiştir.

Bilim dünyasındaki mütevazı duruşuyla bilinen Sanger, kendi araştırmalarını kaydettiği 35 laboratuvar defterinin arşivlenmesi ve korunması için sağlanan desteği de alçakgönüllülükle kabul etmiştir. Emekliliğinde Cambridgeshire'daki evinde bahçe işleriyle meşgul olan Sanger, bilimsel katkılarının yanı sıra kişisel karakterinin de derinliğini yansıtan davranışlar sergilemiştir.

Akademik yaşamı boyunca bilimsel bir dahi olarak kalmış ve öğrencilerine ile meslektaşlarına ilham kaynağı olmuş Sanger, araştırmaların pratik uygulamalarının yanı sıra temel bilimlerin anlaşılması ve geliştirilmesinin de büyük önem taşıdığını savunmuştur. Sanger'ın yaşam öyküsü, bilimsel merak, özveri ve mütevazılığın karmaşık bir dokusunu sergiler. Çalışmaları, genetik ve moleküler biyoloji alanlarında hâlâ kullanılan temel tekniklerin geliştirilmesine öncülük etmiştir.

*

Aşağıda, Kanserde Genetik Çalışmaların Özet Tarihi görülebilir:

kanserde genetik calismalarin tarihi insan genom projesi tcga genomik profilleme 255027

1. "Frederick Sanger – Biographical." NobelPrize.org. Nobel Media AB 2021.

2. "Frederick Sanger." Wikipedia. Wikimedia Foundation.

3. "Frederick Sanger - Interesting stories about famous people, biographies, humorous stories, photos and videos." fampeople.com.

Sağlık ve Mutlulukla Kalın...

Sayfada yer alan yazılar sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Kanser tanısına sahip bir hasta için online muayene randevusu hakkında bilgi almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.


İlgili Haberleri


Türk Onkologlar, Yeni Tanı 4. Evre Prostat Kanseri için Yol Haritası Belirliyor

Türk Onkologlar, Yeni Tanı 4. Evre Prostat Kanseri için Yol Haritası Belirliyor

Prostat kanseri, erkeklerde en sık rastlanan kanser türlerinden biridir ve her yıl yaklaşık 1.5 milyon insan...

 2023 Nobel Tıp Ödülü – mRNA Aşılarının Gelişimini Mümkün Kılan Keşifler

2023 Nobel Tıp Ödülü – mRNA Aşılarının Gelişimini Mümkün Kılan Keşifler

2023 Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü, Katalin Karikó ve Drew Weissman’a, COVID-19'a karşı etkili mRNA aşılarının...

HPV ve Prostat Kanseri – Bilinmeyen Bağlantının Peşindeki Bilim İnsanları

HPV ve Prostat Kanseri – Bilinmeyen Bağlantının Peşindeki Bilim İnsanları

Prostat kanseri, dünya genelinde akciğer kanserinden sonra erkeklerde en yaygın ikinci kanser türüdür. Her yıl Türkiye'de...

2022 Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nden Ne Anlamalıyız?

2022 Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nden Ne Anlamalıyız?

İnsanlık her zaman kökenleriyle ilgilendi. Biz nereden geliyoruz ve bizden öncekilerle nasıl bir ilişkimiz var? Modern...

Hakkımda

Özgeçmişim, kanser tanı ve tedavisine dair çalışmalarım ve ilgi alanlarım için tıklayın.

Prof. Dr. Mustafa Özdoğan Hakkında