4. evre hormon pozitif meme kanseri tedavisi için yeni bir ilaç onaylandı: Ribosiklib

4. evre hormon pozitif meme kanseri tedavisi için yeni bir ilaç onaylandı: Ribosiklib

13 Mart 2017 tarihinde FDA, ileri evre ve metastatik meme kanseri tedavisi için ribociclib adlı etken maddeye (piyasa adı Kisquali) onay verdi. Ribociclib, kanser hücresi büyümesinde etkisi olduğu bilinen siklin bağımlı kinaz 4/6 inhibitörüdür. Menapoz sonrası (postmenapozal) östrojen reseptörü pozitif (ER-pozitif) ve insan epidermal büyüme faktörü 2 negatif (HER2-negatif) olan, ileri evre veya metastatik meme kanserli bayanlarda, bir aromataz inhibitörü ile kombine olarak başlangıç tedavisi olarak, yani daha önce herhangi bir tedavi almış olma şartı aranmadan, ribociclibin kullanımı uygun görülmüştür.

4 evre metastazli meme kanseri hormon pozitif yeni tedavi ribosiklib ribociclib kisquali palbocicli

FDA onayı, ilerlemiş hastalık için daha önce herhangi bir tedavi almayan ER pozitif, HER2 negatif ileri evre veya metastatik meme kanseri olan postmenopozal kadınların dahil edildiği uluslararası bir klinik çalışmaya (MONALEESA-2) dayandırılmıştır. Toplam 668 hasta ribociclib ile birlikte letrozol (n = 334) veya plasebo ile birlikte letrozol (n = 334) almak üzere iki gruba ayrımış ve karşılaştırma yapılmıştır. 600 mg ribociclib veya plasebo, 21 gün boyunca günde bir kez oral yoldan uygulanmış ve ardından 7 gün ara verilmiştir, letrozol ise 2.5 mg 28 gün boyunca günde bir kez oral yoldan uygulanmıştır. Tedavi, hastalıkta kötüleşme (progresyon) veya kabul edilemez yan etkiler görülene kadar devam ettirilmiştir.

Ribociclib içeren grupta tahmini ortanca progresyonsuz sağkalım süresi (hastalıkta kötüleme olmaksızın geçirilen süre) çalışmanın süresi boyunca elde edilemezken plasebo içeren kolda 14.7 ay olarak bulunmuştur. Ölçülebilir hastalığı olan hastalardaki objektif cevap oranı ribociclib ile birlikte letrozol kolunda % 52.7, plaseboyla birlikte letrozol kolunda ise % 37.1 olarak rapor edilmiştir. Genel-sağkalım üzerine bilgiler su an için mevcut değildir.

İlacın en sık görülen yan etkileri nötropeni, bulantı, yorgunluk, ishal, lökopeni, saç dökülmesi, kusma, kabızlık, baş ağrısı ve bel ağrısıdır. Ribociclib, konsantrasyona bağlı bir şekilde EKG’de QT aralığını uzattığı da gösterilmiştir.

Ribociclibin önerilen başlangıç dozu 21 gün boyunca ardışık olarak günde bir kez 600 mg (3 adet 200mg tablet)’dır. Devamında tedaviye 7 gün ara verilmelidir.

Hormon pozitif metastatik meme kanseri tedavisinin yeni nesil ilaçları palbociclib (Ibrance) ve ribociclib (Kisquali) Amerika FDA onayı almakla birlikte henüz ülkemizde geri ödeme kapsamına alınmamıştır. Ülkemizde ödeme kapsamına alınması halinde ayrıca sitemizde duyuracağız.

Ribociclib (Kisqali)

www-fda-gov

Sağlık ve Mutlulukla Kalın...

Sayfada yer alan yazılar sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Kanser tanısına sahip bir hasta için online muayene randevusu hakkında bilgi almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.


İlgili Haberleri


PIK3CA Mutasyonlu Hormon Pozitif Meme Kanseri için İnavolisib FDA Onayı Aldı

PIK3CA Mutasyonlu Hormon Pozitif Meme Kanseri için İnavolisib FDA Onayı Aldı

10 Ekim 2024 tarihinde, Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), hormonal tedaviye dirençli, PIK3CA mutasyonlu, hormon...

Yeni Nesil Cologuard Plus Testi Kolorektal Kanser Taraması için FDA Onayı Aldı

Yeni Nesil Cologuard Plus Testi Kolorektal Kanser Taraması için FDA Onayı Aldı

4 Ekim 2023'te ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), Exact Sciences'ın geliştirdiği ve 45 yaş ve...

Ameliyat Edilebilir Akciğer Kanserinde Neoadjuvan-Adjuvan Nivolumab FDA Onayı Aldı

Ameliyat Edilebilir Akciğer Kanserinde Neoadjuvan-Adjuvan Nivolumab FDA Onayı Aldı

3 Ekim 2024'te ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), ameliyatla çıkarılabilir (tümör ≥ 4 cm ve/veya...

Kendi Kendine Uygulanabilen İlk Grip Aşısı FDA Onayı Aldı – FluMist

Kendi Kendine Uygulanabilen İlk Grip Aşısı FDA Onayı Aldı – FluMist

20 Eylül 2024'te, ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), FluMist'in kendi kendine veya bir bakım veren...

Hakkımda

Özgeçmişim, kanser tanı ve tedavisine dair çalışmalarım ve ilgi alanlarım için tıklayın.

Prof. Dr. Mustafa Özdoğan Hakkında