İnsan Bağırsağında A Kan Grubunu 0'a Çeviren Enzim Keşfedildi

İnsan Bağırsağında A Kan Grubunu 0'a Çeviren Enzim Keşfedildi

Kan transfüzyonu (nakli), hayat kurtaran tıbbi müdahalelerden biridir. Bilindiği üzere A, B, AB ve O olmak üzere 4 tip kan grubu vardır. Bu kan grupları kan transfüzyonları için birbirleriyle uyumlu değildir. Ancak 0 negatif kan grubu tüm diğer kan gruplarına kan verebilir, bu sebeple, evrensel kan grubu özelliğini taşımaktadır. Bununla birlikte 0 kan grubu, nadir bulunan bir kan grubudur. Bu bağlamda, Haziran 2019'da Nature Microbiology'de yayımlanan çalışmada A kan grubunu 0 kan grubuna dönüştürmenin yolu keşfedildi. Bu keşif, bağırsaklarda bulunan Flavonifractor plautii adlı bakterinin enzimlerinin kullanılmasını içeriyor.

Kan gruplarının birbirinden farklı olmasını kırmızı kan hücrelerinin yüzeylerinde bulunan şeker molekülleri (kan antijenleri) sağlar. A, B ve AB kan grupları kendi antijenlerine sahip olmasına rağmen 0 kan grubu herhangi bir antijene sahip değildir (veya en baz H antijenine aittir). Bu yüzden, 0 kan grubu "evrensel kan grubu" olarak kabul edilir. Eğer yanlış kan grubu transfer edilirse, bağışıklık tepkisi olur. Ancak 0 kan grubu herhangi bir yabancı antijen taşımadığından - veya ortak H antijeni taşıdığı için - her kan grubuna transfer edilebilir.

kan gruplari 224815

Önceki araştırmalarda belirli enzimlerin A, B ve AB kan gruplarının 0 kan grubuna çevrilmesinde görev alabileceği gösterilmişti. Hücre yüzeyinde bulunan glikan adı verilen şeker molekülleri parçalayan enzimler üzerine yoğunlaşılmıştı. Bu çalışmada ise insan bağırsağındaki bakterilerde bulunan iki enzimin A kan grubunu 0 kan grubuna çevirebileceği keşfedildi. Bu enzimler A grubu kana eklendiğine, A grubu molekülleri kan hücrelerinin yüzeyinden başarıyla çıkarıldı ve kan grubu 0'a dönüştü.

Enzimin Çalışma Mekanizması Aşağıdaki Gibidir:

GalNAc deasetilaz enzimi antijeni amine çevirir. Sonrasında ikinci enzim tüm amineleri ortadan kaldırır. Böylelikle akyuvarlar (kırmızı kan hücreleri) antijenlerini kaybetmiş olur.

Peki Bu Çalışma Bize ne İfade Ediyor?

  • Evrensel 0 kan grubunu elde etmede etkili bir yöntem keşfedildi. Enzimlerin kullanılması fikri 1980'li yıllarda ortaya atılmasına rağmen tüm kanda işe yarayabilecek bir teknik geliştirilemişti. Bu yöntem kan transfüzyonlarında devrim yaratabilir, büyük miktarlarda 0 kan grubu elde edilebilir.
  • Önemle vurgulamak gerekir ki, çalışma halen laboratuvar aşamasındadır. Preklinik çalışmaların 2 sene sürmesi planlanmaktadır. Daha sonra insanda klinik çalışmalara geçilecektir. Özellikle bu yöntemin güvenilirliği önem taşımaktadır. Tüm A antijenlerinin kırmızı kan hücrelerinden çıkarılması gerekmektedir. Aynı zamanda, enzimin kırmızı kan hücrelerinde herhangi bir değişikliğe neden olup olmadığı da incelenecektir.

Peter Rahfeld, Lyann Sim, Haisle Moon, Iren Constantinescu ve ark.

An enzymatic pathway in the human gut microbiome that converts A to universal O type blood.

Nature Microbiology, 10 June 2019.

Sağlık ve Mutlulukla Kalın...

Sayfada yer alan yazılar sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Kanser tanısına sahip bir hasta için online muayene randevusu hakkında bilgi almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.


İlgili Haberleri


Yeni Wellness Trendi – İnfüzyon Terapileri Gerçek Sağlık mı, Yoksa Para Tuzağı mı?

Yeni Wellness Trendi – İnfüzyon Terapileri Gerçek Sağlık mı, Yoksa Para Tuzağı mı?

Wellness İnfüzyonlarının Perde Arkası 1.8 trilyon dolarlık bir değere sahip olan sağlık endüstrisi, meditasyon derslerinden vitamin takviyelerine,...

Dünyanın En Yaşlı İnsanlarından Sağlık Tavsiyeleri Almak Sakıncalı Olabilir mi?

Dünyanın En Yaşlı İnsanlarından Sağlık Tavsiyeleri Almak Sakıncalı Olabilir mi?

Bazı insanların 100 yaşını geçmesinin nedenlerini henüz tam olarak çözemesek de, asırlık bireylerin verdikleri tavsiyelere itibar...

Diyabet Riskini Azaltmak İçin En İyi Yemek Zamanı Nedir?

Diyabet Riskini Azaltmak İçin En İyi Yemek Zamanı Nedir?

Diyabet riskini azaltmada yemek zamanlamasının rolüne dair güncel bir araştırma, ilginç bulgular ortaya koyuyor. 23 Temmuz...

Neden Aşı? Çünkü Grip Enfeksiyonu, Kalp Krizi Riskini 6 Kat Artırıyor!

Neden Aşı? Çünkü Grip Enfeksiyonu, Kalp Krizi Riskini 6 Kat Artırıyor!

COVID-19 pandemisi sonrası dünya genelinde aşı karşıtlığı yükselişe geçti. Ancak, aşıların keşfi, yüz milyonlarca hayatı kurtararak...

Hakkımda

Özgeçmişim, kanser tanı ve tedavisine dair çalışmalarım ve ilgi alanlarım için tıklayın.

Prof. Dr. Mustafa Özdoğan Hakkında