Miyalji ve artralji nedir?

Miyalji nedir ?

Kaslarda oluşan ağrıdır. Eklem ve kas ağrıları, yaralanma, duruş bozuklukları gibi birçok sebepten oluşsa da, biz kemoterapi tedavisinin yan etkisi olarak oluşan eklem ve kas ağrılarına yoğunlaşacağız.

Bu tarz ağrılar genelde, kemoterapi tedavisi gördükten 48 ile 72 saat sonra kollarınızda ve bacaklarınızda ortaya çıkar. Bu yan etki, her tedavide ortaya çıkmayabilir. Bir tedavi sırasında ağrı hissedebilir, bir sonrakinde hissetmeyebilirsiniz. Şiddetli ağrılarınız olduğunda aşağıda belirttiğim noktalara dikkat etmeniz hayatınızı kolaylaştıracaktır.

Artralji nedir ?

Artralji eklemler, kemiklerin bağlantı noktalarıdır. Bu bağlantı noktalarında (omuzlar, dirsekler, dizler gibi), kemiklerin birbirine sürtmesini engelleyen yapılar mevcuttur. Bu yapılarda oluşan bir iltihaplanma, eklem arası sıvı miktarında azalma ve hasar ağrı yaratır. Eklemlerde oluşan bu ağrılara artralji denir.

Kanser tedavi yan etkisi olarak artralji ve myalji ile nasıl baş edebilirim?

  • İlacınızı doktorunuzun verdiği reçeteye göre alın.
  • Dinlenme süreniz dahil tüm aktivitelerinizi planlayın ve bol bol dinlenin.
  • Isıtma yastığı veya sıcak su şişesi ağrılı bölgenin rahatlamasına yardımcı olabilir. Isıtma yastığını veya sıcak su şişesini cildinize temas ettirmeden önce havluyla sarmayı unutmayın. Günde 4-5 defa 5-10 dakikalık kısa aralıklarla uygulama yapabilirsiniz.
  • Düzenli ve sağlıklı beslenin.
  • Birtakım sanatsal faaliyetler (resim, müzik vs), meditasyon (yoga) gibi rahatlama teknikleri size yardımcı olabilir.
  • Ağrı bölgesine uygulanan masaj tedavisi faydalı olabilir ya da refleksoloji tekniklerinden fayda görebilirsiniz.

Bazı tür kemoterapiler (paklitaksel, dosetaksel), beyaz kan yükseltici ilaçlar (neupogen, granocyte vb), kemik koruyucular (zometa, zolenat, bondronat vb) bu tür ağrılara neden olabilirler.

Bu tür ağrılar ile karşılaştığınızda korku ve paniğe kapılmayınız, şikayetlerinizin uygun ilaçlar ile azaltılabileceğini unutmayınız.

Şu durumlarda doktorunuza başvurun

Günlük yaşantınızı etkileyen şiddetli bir ağrı söz konusu olduğunda, doktorunuza başvurmalısınız. Doktorunuzdan habersiz asla kendi başınıza kulaktan dolma tavsiyeleri uygulamayınız. Doktorunuz, gereken tetkikleri yaparak ağrıyı giderecek gerekli gördüğü ilaveleri ve/veya değişiklikleri yapacaktır.

- İlginizi çekebilir: Kanser ağrısı nasıl tedavi edilir?