
Akdeniz Diyeti, İmmünoterapi Tedavisine Yanıt Oranlarını Artırabilir
Beslenmenin sağlık üzerine etkileri her geçen gün daha iyi anlaşılıyor. Birçok hasta, hasta yakını veya sağlık çalışanı hem hastalıklardan korunma hem de hastalıkların tedavisi için belirli diyet türlerine veya gıda takviyelerine bel bağlamış durumda. Bu beklentilerin çoğunun abartılı olduğunu bilimsel araştırmalar gösteriyor, bununla birlikte az sayıdaki diyet çeşidi (örneğin Akdeniz veya MIND) sağlık faydaları ile öne çıkıyor.
Yeni bir çalışmaya göre Akdeniz diyeti, cilt kanserinin nadir ve agresif biyolojiye sahip alt türü olan melanomda, immünoterapi yanıt oranlarını ve progresyonsuz (ilerlemesiz) sağkalım sürelerini artırabilir.
İmmünoterapinin gelecekteki başarısında diyetin önemli bir rol oynayabileceğini tahmin ediyoruz. Şu anda, sindirim kanserleri de dahil olmak üzere farklı tümör tipleri için diyet çeşitlerinin etkilerini araştırmak için klinik araştırmalar genişletiliyor.
Zeytinyağı, kabuklu yemişler ve balıktan elde edilen tekli ve çoklu doymamış yağlardan zengin Akdeniz diyetine bağlı kalmak; polifenoller ve sebzelerden, meyvelerden ve tam tahıllardan elde edilen lifler, ileri evre melanomlu hastalarda "bağışıklık kontrol noktası inhibitörleri" sınıfından immünoterapilere verilen yanıtın artmasıyla önemli ölçüde ilişkili bulundu.
Bağışıklık Kontrol Noktası İnhibitörü Nedir?
Bağışıklık kontrol noktası inhibitörleri, T hücreleri ve bazı kanser hücrelerinin yüzeyinde bulunan PD-1 ve PD-L1 gibi bağışıklık kontrol proteinlerini bloke eden bir ilaç türüdür. Böylelikle kanser hücrelerinin bağışıklık sistemine dost gözükmesi engellenmeye çalışılır ve bağışıklık, kansere karşı aktifleştirilir. Bu haliyle bağışıklık kontrol noktası inhibitörleri, bir çeşit immünoterapidir. Bu ilaçlar serum şeklinde uygulanır ve antikor yapıdadır.
Birleşik Krallık ve Hollanda'dan araştırmacılar tarafından yapılan bu çok merkezli çalışma, bağışıklık kontrol noktası inhibitörleri ile tedavi edilen ileri evre melanom teşhisi konan 91 hastanın diyet alımını kaydetti ve ilerlemelerini düzenli onkolojik görüntülemelerle takip etti.
Akdeniz diyeti, genel immünoterapi yanıt oranları ile önemli bir ilişkiye sahip olmasının yanı sıra, 12. ayda progresyonsuz sağkalım (tedavi ile hastalığı kontrol altında tutma süresi) ile de önemli ölçüde ilişkiliydi.
Diyetin İmmünoterapi Yanıtını Etkileme Mekanizması Nedir?
Groningen Üniversitesi Tıp Merkezi'nden çalışmayı sunan Laura Bolte, bağışıklık kontrol noktası inhibitörlerinin, çok sayıda kanser türünün tedavisinde devrim yaratmaya yardımcı olduğunu vurguladı ve ekledi: "Çalışmamız, bağışıklık kontrol noktası inhibitörü tedavisine başlayan kanserli hastalarda diyet değerlendirmesinin öneminin altını çizmekte ve hasta sonuçlarını ve sağkalımı iyileştirmek için diyet stratejilerinin rolünü desteklemektedir."
Çalışma ayrıca, tam tahıllar ve baklagiller yemenin, kolit gibi immünoterapiye bağlı, bağışıklık sistemiyle ilgili yan etkilerin gelişme olasılığını azaltmış olabileceğini buldu. Buna karşılık, kırmızı ve işlenmiş etler, bağışıklıkla ilgili yan etkilerin daha yüksek bir olasılığı ile ilişkilendirildi.
İmmünoterapi yanıtının diyet ve bağırsak mikrobiyomu ile ilişkisi, tedavi yanıtlarını geliştirmek için umut ve heyecan verici bir gelecek sunuyor. Yüksek lifli diyet, sebze ağırlıklı beslenme, protein-yağ ağırlıklı beslenme ve çeşitli takviyelerin immünoterapiye yanıt oranlarına etkilerini araştıran klinik deneylerin sayısı giderek artıyor. Bu çalışmalar gelecekte daha fazla hastanın immünoterapilerden fayda görmesinin kilidini açabilir.
Laura A. Bolte, K.A. Lee, J.R. Björk, et al. DIETARY INTAKE INFLUENCES THE RESPONSE TO CANCER IMMUNOTHERAPY. United European Gastroenterology (UEG) Week 2022 (Abstract OP021).