Bağırsak Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Bağırsak Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Bağırsaklarımız ince ve kalın bağırsak olmak üzere 2 bölümden oluşmaktadır. İnce bağırsak, mide ile kalın bağırsak arasında yer alan ve yaklaşık 7 metre uzunluğunda bir organımızdır. İnsanlarda bağırsak kanseri denildiğinde akla kalın bağırsak kanseri gelmektedir. Çünkü insanlarda kalın bağırsak kanserleri ince bağırsak kanserlerine nazaran yaklaşık 14 kat daha sık görülmektedir.

Kalın Bağırsak, "Kolon" ve "Rektum" Olmak Üzere İki kısımdan Oluşmaktadır

Bu bölümde ülkemizde hem kadınlar hem erkeklerde en sık görülen 3. kanser çeşidi olan kalın bağırsak kanseri belirtilerini inceleyeceğiz. Kalın bağırsak kanserleri her yaşta görülebilmelerine karşılık en sık 50 yaşından sonra ortaya çıkmaktadır. Kalın bağırsak yaklaşık 1.5 metre uzunluğunda bir organ olup sindirim sisteminde ince bağırsaktan sonra gelir. Kolon ve rektum olmak üzere 2 bölümden oluşur. Kolon, kalın bağırsağın ilk ve uzun kısmıdır; rektum ise, ortalama 15 cm uzunluğunda kalın bağırsağın genişlemesi sonucu oluşan sindirim sisteminin son kısmıdır. Kalın bağırsak kanseri ifadesinin tıbbi karşılığı kolorektal kanserlerdir. Rektum, kalın bağırsağın görece küçük bir bölgesi olsa da kalın bağırsak kanserlerinin yaklaşık dörtte biri bu bölgede oluşur.

bir bakista kalin bagirsak kanserleri 43925

- İlgili konu: Kolon ve rektum kanseri hakkında bilinmesi gerekenler

Kalın Bağırsak (Kolorektal) Kanseri Belirtileri Nelerdir?

  • Makattan kan gelmesi: en sık karşılaşılan ve kişiyi doktora getiren bulgudur.
  • Dışkılama alışkanlıklarında değişiklikler: hem kabızlık hem ishale neden olabilir. Örneğin kabızlık ve ardından bir süre ishal olunması, tuvalet yapılmasına rağmen rahatlayamama (makatta dolgunluk) hissi.
  • Karın ağrısı: sık rastlanan ve kansere özel olmayan bir bulgudur. Sıklıkla gaz sıkışması şeklinde tarif edilir. Ancak şikayetin uzaması halinde akla gelmelidir.
  • Kilo kaybı: özellikle kısa süre içinde %10’un üzerinde kilo kaybı önemlidir.
  • Kansızlık - solukluk: özellikle 50 yaşın üzerinde bir kişide kansızlık tespit edilmesi halinde akla kalın barsak kanseri getirilmeli ve mutlaka gerekli tetkiklerin yapılmalıdır.
  • Şişkinlik: kolon ve rektum kanserleri büyük boyutlara ulaştıklarında bağırsakta kısmi veya tam tıkanıklığa neden olabilir. Kişi dışkılayamıyor ve gaz çıkaramıyorsa ve şişkinlik gün geçtikçe artıyorsa yaşam kaybı riski olabileceği bilinmeli ve acil olarak doktora başvurması gerekmektedir. Çünkü kanser nedeniyle barsak tam tıkanmış ve kısa bir süre içinde barsak yırtılması ile yaşam kaybı olabileceği için acil ameliyat edilmesi akla getirilmelidir.

Kalın Bağırsak (Kolorektal) Kanserlerinde Erken Tanı İçin Ne Yapmalıyım?

Kolorektal kanser riskini arttıran faktörleri minimize ederek kanser olma riskini azaltabilir, erken tanı için düzenli test yaptırabilirsiniz. Kolorektal kanserde ortalama risk taşıyan bir kişinin, kalın bağırsak kanserleri için rutin tarama testlerine 50 yaşında başlamasını önerilmektedir.

  • Dışkıda gizli kan testi
  • Sigmoidoskopi
  • Kolonoskopi
  • Baryumlu grafi kullanılan tarama testleridir

Tarama sıklığı, tarama metoduna bağlıdır. Ailesinde daha önce herediter polip dışı kolorektal kanser, adenomatöz polip, kolorektal kanser veya kronik bağırsak iltihabı görülen kişilerin ise, daha erken yaşlarda tarama testlerine başlamaları yararlarına olacaktır. Kolorektal kanser taraması düşünen kişilerin, seçenekleri doktorları ile konuşarak kendilerine en uygun olan tarama testinin uygulanmasını sağlamaları gereklidir.

Bağırsak kanseri belirtileri, tanı ve tedavisi hakkında daha kapsamlı bilgi için Bağırsak kanseri belirtileri, tanı ve tedavisi (Detaylı Anlatım) sayfamızı ziyaret edebilirsiniz...

Sağlık ve Mutlulukla Kalın...

Sayfada yer alan yazılar sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Kanser tanısına sahip bir hasta için online muayene randevusu hakkında bilgi almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.


İlgili Haberleri


Gözden Kaçan Sinsi Kanserlerin Erken Belirtileri

Gözden Kaçan Sinsi Kanserlerin Erken Belirtileri

Kanser, çok yönlü ve karmaşık bir dizi hastalığı ifade eder. Bu hastalıklar, genellikle belirgin bir belirti...

Makatta Kaşıntı Neden Olur? Anal Kanser Belirtisi midir?

Makatta Kaşıntı Neden Olur? Anal Kanser Belirtisi midir?

İnsan vücudunda bir bölgenin sürekli olarak kaşınması, sebebi konusunda ister istemez akıllara “kanser miyim?” sorusunu getiriyor...

Sinüs Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Sinüs Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Sinüs Kanseri Nedir? Tıp dilinde "paranazal sinüs kanserleri" olarak adlandırılan sinüs kanseri, burun çevresindeki kemiklerdeki küçük boşluklarda...

Over (Yumurtalık) Kanseri Belirtilerini Tanımak, Yanlış ve Geç Teşhisi Azaltır

Over (Yumurtalık) Kanseri Belirtilerini Tanımak, Yanlış ve Geç Teşhisi Azaltır

Over (kadın yumurtalık) kanseri, jinekolojik (kadınlara özgü) tümörler arasında en sık yaşam kaybına neden olanıdır. Yumurtalık...

Hakkımda

Özgeçmişim, kanser tanı ve tedavisine dair çalışmalarım ve ilgi alanlarım için tıklayın.

Prof. Dr. Mustafa Özdoğan Hakkında