Bitter çikolatanın uzun yaşama katkısı var mı?
Dünyada çok sayıda çikolata tutkunu bulunmaktadır. Bu kadar çok sevilmesine rağmen, yüksek kalori ve şeker içerdiğinden dolayı sınırlı tüketilmeye çalışılmaktadır. Diğer yandan bitter çikolata olarak bilinen, yüksek kakao içeren çikolatanın sağlığımıza olumlu katkıları olduğu bilinmektedir.
Bitter çikolata neden daha sağlıklı?
Bitter çikolata, içerdiği yüksek kakao nedeniyle sütlü ve beyaz çikolatadan farklıdır. Kakao, vücut için faydalı olan flavonol ve mineraller (demir, magnezyum, çinko) içermektedir. Çikolatadaki kakao oranı arttıkça, yağ oranı yükselmekte ve şeker oranı düşmektedir. Sütlü ve beyaz çikolataya kıyasla daha az şeker ve daha yüksek oranda kakao içeriyor olması, bitter çikolatayı daha sağlıklı bir tercih yapmaktadır.
Bitter çikolata ile hastalıklardan korunup, ömrü uzatmak mümkün mü?
Bitter çikolatada bulunan flavonoller, antioksidan etki göstererek, serbest radikalleri nötralize eder ve hücrelere/dokulara zarar verebilen oksidatif stresi önler. Ek olarak, flavonoller nitrik oksit üretimini uyararak, kan damarlarının genişlemesine dolayısıyla, kan basıncını düşürmeye yardımcı olur.
Bu nedenle, bitter çikolataki flavonol içeriğinin başta kalp-damar sağlığı olmak üzere; hipertansiyon, insulin direnci, kolesterol ve beyin fonksiyonları üzerine olumlu etkileri olabileceği ve düzenli tüketiminin yaşam süresini uzatabileceği savunulmaktadır. Ancak, kötü bir yaşam tarzına sahip bir bireyin, sadece bitter çikolata tüketimi ile böylesine güçlü etkiler yakalaması mümkün değildir. Sağlığı geliştirebilmek için; dengeli ve sağlıklı beslenme, spor ve iyi ruh hali gibi birçok faktörün de etkili olduğu göz ardı edilmemelidir.
Günlük bitter çikolata tüketimi ne kadar olmalı?
Bitter çikolatanın olumlu etkilerini gösteren birçok çalışmada, tüketilen çikolata miktarları değişiklik göstermektedir. Bu nedenle, olumlu etkileri elde edebilmek için tüketilmesi gereken miktar net olarak verilememiştir.
- Kalp krizi ve inme: 8 yıl boyunca, 20.000 katılımcı ile devam eden bir çalışmada, günde ortalama 6 g çikolata tüketenlerin kalp krizi veya inme riskinin yüzde 39 daha düşük olduğu sonucuna varıldı.
- Hipertansiyon: 2015 yılında, 60 katılımcı ile yürütülen bir çalışmada, 8 hafta boyunca günlük 25 g bitter çikolata tüketen katılımcıların, aynı miktarda beyaz çikolata tüketenlere kıyasla, kan basınçlarının önemli ölçüde daha düşük olduğu sonucuna varıldı.
- Diyabet: 2018 yılında yürütülen bir çalışmada ise, 8 hafta boyunca her gün 30 g, %84 kakao içeriği olan bitter çikolata tüketiminin, tip 2 diyabetli kişilerde inflamatuar biyobelirteçleri önemli ölçüde azalttığını vurgulanmıştır.
Ancak, bu etkileri sağlayabilmek için fazla miktarda tüketilmesi tavsiye edilmemektedir.
Fazla bitter çikolata tüketmenin zararı var mı?
Bitter çikolatanın kakao içeriği yükseldikçe sadece flavonol içeriği değil, yağ içeriği ve kalorisi de yükselmektedir. Ayrıca, kakao yağından gelen yağın doymuş yağ olduğunu ve her bitter çikolatanın şeker içeriğinin düşük olmadığını da hatırlamak gerekir. Bu nedenle bitter çikolata; günlük şeker, doymuş yağ ve kalori gereksinimini aşmayacak şekilde tüketilmelidir.
Özet / Yorum
Bitter çikolata yüksek kakao ve flavonol içeriğinden dolayı diğer çikolatalara kıyasla çok daha sağlıklı bir seçenektir. İyi bir yaşam tarzı olan kişilerde, sağlıklı ve dengeli beslenme ile birlikte tüketildiği zaman, çeşitli hastalıklardan korunmaya katkı sağlayabileceğini söyleyebiliriz. Özellikle kakao içeriğinin %70’den yüksek ve şeker içeriği düşük olan bitter çikolatalarda bu özellik daha belirgin gözükmektedir. Bununla birlikte, flavonoid sınıfından olan flavanollerin sadece kakao da değil, aynı zamanda; brokoli, soğan, domates, elma, üzüm, çilek, yaban mersini, yeşil çay, beyaz çay gibi besinlerde de bulunduğunu hatırlatmakta fayda var. Bu besinleri dengeli bir şekilde içeren Akdeniz diyeti ile hastalık riskini azaltabilir, sağlığınızı geliştirebilirsiniz.
By Sharon Basaraba, Medically reviewed by Jenny Sweigard, Updated on January 18, 2020
How Much Dark Chocolate Should You Eat to Live Longer?
verywellhealth.com