Bu günlerde hamile kadınların akıllarındaki en temel soru: yeni tip koronavirüsün yol açtığı hastalık COVID-19, beni ve bebeğimi nasıl etkileyecek? Kendimi ve bebeğimi güvende ve sağlıklı tutmak için neler yapmalıyım? Gelin bu soruların yanıtını New Jersey’de bulunan Jersey City Tıp Merkezi Kadın Hastalıkları, Jinekoloji ve Kadın Sağlığı Bölüm Başkanı Dr. Lance Bruck’dan dinleyelim.

Ne yazık ki bugün itibari ile COVID-19 ve hamilelik arasındaki ilişki hakkında bildiklerimiz sınırlı. Herkes için önerilen, salgının önüne geçmek ve kişiler arası bulaşı azaltmak için alınması gereken standart tedbirlerin dışında bebek bekleyen kadınlar için özel korunma tavsiyelerine gerek olduğunu düşünmüyoruz.

Peki ya anne adayı COVID-19 ise? Bugün için, koronavirüsün amniyotik sıvı ve anne sütünde bulunmadığını biliyoruz. Hamile bir kadında fetüsüne geçebilen ve doğum sırasında kusurlara neden olabilen, sivrisinek kaynaklı Zika virüsünün aksine, COVID-19’un fetüse ve yeni doğana bulaştığına dair bir kanıt bulunmamaktadır. Bununla birlikte, COVID-19 için pozitif teşhisi konmuş ise, doktorlar yeni doğanın anne ile geçirdiği süreyi kısıtlamaktadır. Ne yazık ki bu durum, sağlıklı bir doğum sonrasında bebek için son derece önemli olan anne sütü ile beslenmeye kısıtlama getirmektedir. Buna çözüm olarak, annelerin maske takarak ve göğüs uçlarını temizledikten sonra sütlerini gerekli ekipmanlar ile sağmaları ve bebeğin gerekli besini alması sağlanmaktadır.

Standart tedbirler arasında en önemlilerinin öksürürken ağzı kapatmak ve elleri düzenli olarak yıkamak geldiğini belirten Dr. Bruck her bireyin, ama özellikle de anne adaylarının diğer kişilerden uzak durmaları gerektiğini vurgulamaktadır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, yeni koronavirüsü taşıyan her kişinin semptom (belirti) göstermemesidir. Bu nedenle sosyal izolasyonu sağlamak son derece önemlidir. Özellikle aynı evi paylaştığımız kişiler hasta ise, ev koşullarının sağladığı imkanlar dahilinde olabildiğince izole olmamız gerekmektedir. COVID-19’un hamile kadınlar ve bebekleri üzerindeki etkisini anlamak için pek çok bilimsel çalışma yürütülmektedir. Ancak bu zamana kadar anne adayı kadınların diğer kişilerden daha büyük bir tehlike altında olduklarına dair bir kanıt bulunmamıştır.

Hamile kadınların sosyal izolasyona dikkat etmeleri ve gerekli durumlarda maske kullanmaları bebekleri ve kendi sağlıkları için önemlidir. Rutin kontroller için, eğer anne adayı birinci veya ikinci üç aylık döneminde ise ve herhangi bir sağlık problemi yok ise, kişinin hastaneye gelmeden elektronik olarak uzaktan kontrollerinin yapılması önerilmektedir. Ancak Dr. Bruck bazı kişilerde bireysel olarak kontrollere gelmenin önemli olduğunu vurgulamakta ve eklemektedir; "Bazı hamileliklerde anne adayının kan şekeri ve basıncı izlenmeli, bebeğin sağlık durumu kontrol edilmelidir. Ancak yine de durumu kritik olmayan hastalarımız için bu kontrolleri olabildiğince kısıtlamaya çalışmaktayız." Diğer bir yandan doğum zamanı hastaneye gelen kadınlar için, hastanenin sıkı önlemler alması oldukça önemlidir. Bu önlemler arasında en başta gelen, doğumhaneye girecek kişi sayısının kısıtlanması, gerekli durumlarda eşlerin dahi girişinin yasaklanmasıdır. Bu tedbirler hastaneye gelen hastalar ve aynı zamanda hastane çalışanları ve doktorlar için de son derece önemlidir; aksi takdirde bir doktorun enfekte olmasının son derece dramatik sonuçlara neden olabileceği unutulmamalıdır. Mevcut koşullar çok ideal olmasa da Dr. Bruck anne adaylarını ve yeni anne olmuş kişileri pozitif ve sakin kalmaya davet ederek ekliyor; "Hamilelik sürece pozitif ve mutlu geçirilmesi gereken bir dönemdir" diyen Dr. Bruck rahim içindeyken dahi anne ile fetüs arasında özel bir bağ olduğunu bu nedenle hem anne için hem de bebek için pozitif kalmanın son derece önemli olduğunu vurgulamaktadır. * - TÜM KORONAVİRÜS YAZILARIMIZ *