CRISPR Genetik Teknolojisi ile PARP İnhibitörlerine Direncin Sebebi Keşfedildi

CRISPR Genetik Teknolojisi ile PARP İnhibitörlerine Direncin Sebebi Keşfedildi

Kanserde sentetik lethalite stratejisiyle geliştirilen yeni nesil over (kadın yumurtalık) ve meme kanseri ilaçlarından biri olan PARP inhibitörleri hastaların bir kısmında etkili olamamaktadır. Son zamanlarda yapılan kanser araştırmalarının bir kısmı bu tip ilaçlara gelişen direncin sebebi üzerine yoğunlaşmıştı. Mayıs 2018'de Nature Communications'da yayımlanan çalışmada PARP ilaç dirençliliğine neden olan mutasyonlar CRISPR ile keşfedildi.

PAPR1 proteinleri sağlıklı hücrelerde DNA tamirinde görev alır. Kanser hücrelerinde aktivitesi oldukça yüksektir. Özellikle hastanın diğer DNA tamir genlerinde mutasyon var ise, PARP proteinleri kanser hücresinin yasamda kalmasında yardımcı olur.

PARP inhibitörleri ise bu proteinleri bloke ederek, kanser hücrelerinin ölmesine neden olur. PARP inhibitörleri özellikle BRCA genlerinde mutasyon olan hastalarda oldukça etkili olmaktadır. Bu durum kanserde sentetik lethalite (ölüm) stratejisinin bir örneğidir. Kanser hücreleri, BRCA genleri fonksiyonsuz olduğu zaman, PARP proteinlerini kullanarak DNA’larını tamir etmeye çalışır. PARP proteinin engellenmesi kanser hücresinde hasarların birikmesine ve ortadan kalkmasını sağlar. Klinik kullanımda FDA tarafından onay almış PARP inhibitörlerinden ilki olaparibtir (piyasa adı Lynparza). Olaparib, bazı meme kanseri ve yumurtalık kanseri türlerinin tedavisinde kullanılmaktadır.

Araştırma Sonuçlarına Göre;

Londra’da bulunan Kanser Araştırma Enstitüsü'nden araştırmacılar crispr/cas9 gen düzenleme tekniği kullanarak PARP1 geninde farklı mutasyonlar oluşturdu. Amaçları, PARP1 genindeki ilaç dirençliliğinden sorumlu mutasyonu bulmaktı. Crispr ile oluşturulan mutasyonların, kanser hücrelerinin PARP inhibitörlerine karsı gösterdiği tepkideki rolü incelendi. Sonuç olarak PARP geninde, PARP inhibitörüne direnci sağlayan mutasyonlar keşfedildi.

Peki, bu Çalışma Bize Neyi İfade Ediyor?

  • CRISPR genetik mühendisliği teknolojisi ile PARP geninde ilaç direncine neden olan mutasyonlar tespit edildi.
  • Bu tip mutasyonların tespit edilmesi kişiselleştirilmiş yumurtalık ve meme kanseri tedavilerinin yapılmasına olanak sağlamaktadır. Aynı zamanda hastalarda olaparib tedavisinin ideal bir sürede planlanmasına yardımcı olacaktır.
  • Önemle vurgulamak gerekir ki bu mutasyonlar laboratuvar ortamında genom düzenleme yöntemiyle yaratılarak keşfedilmiştir. Gerçek hasta hücrelerinde yapılan çalışmalarla bu mutasyonların doğrulanması gerekmektedir.
  • Bu çalışma hassas tıp uygulamalarına katkı sağlaması acısından önemlidir.
  • CRISPR teknolojisi kanserde etkili tedaviler sunmasının yanında, kanserin asıl nedeni olan mutasyonları tespit etme açısından da büyük umut vadetmektedir.
  • Tüm crispr/cas9 gen düzeleme teknolojisi haberleri

Pettitt SJ, Krastev DB, Brandsma I ve ark.

Genome-wide and high-density CRISPR-Cas9 screens identify point mutations in PARP1 causing PARP inhibitor resistance.

Nat Commun. May, 2018.

Sağlık ve Mutlulukla Kalın...

Sayfada yer alan yazılar sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Kanser tanısına sahip bir hasta için online muayene randevusu hakkında bilgi almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.


İlgili Haberleri


100 Milyar Dolarlık Genomik Devrim: Torunlarınız CRISPR'ı Vitamin Gibi Tüketebilir!

100 Milyar Dolarlık Genomik Devrim: Torunlarınız CRISPR'ı Vitamin Gibi Tüketebilir!

Sessiz Devrim Geleceği şekillendiren teknolojiler çoğu zaman tek başlarına değil, birbiriyle birleşerek evrim geçirir. Genom bilimi de...

CRISPR ile Güçlenen TİL Hücreleriyle İmmünoterapiye Dirençli Kolorektal Kanser Tedavisi

CRISPR ile Güçlenen TİL Hücreleriyle İmmünoterapiye Dirençli Kolorektal Kanser Tedavisi

Bağışıklık Sisteminin İçsel Frenlerine Karşı Yeni Bir Saldırı İmmünoterapiler, son yıllarda kanser tedavisinde çığır açtı. Ancak pek...

Gen Düzenleme Çağı Resmen Başladı – Tıpta Yeni Dönem

Gen Düzenleme Çağı Resmen Başladı – Tıpta Yeni Dönem

Son zamanlarda ABD ve Birleşik Krallık'ta, exagamglogene autotemcel (exa-cel [Casgevy, Vertex Pharmaceuticals/CRISPR Therapeutics]) adlı tedavinin orak...

RNA Düzenlemesi Yükselişte – CRISPR Gen Düzenlemesinin Sınırlamalarını Aşabilir mi?

RNA Düzenlemesi Yükselişte – CRISPR Gen Düzenlemesinin Sınırlamalarını Aşabilir mi?

Son zamanlarda, RNA düzenlemesi, gen düzenlemeye kıyasla bir dizi genetik hastalığın tedavisinde daha güvenli bir alternatif...

Hakkımda

Özgeçmişim, kanser tanı ve tedavisine dair çalışmalarım ve ilgi alanlarım için tıklayın.

Prof. Dr. Mustafa Özdoğan Hakkında