İnsanların yanı sıra hayvanlarda da kanserleşme sıklıkla görülmektedir. Farklı türler arasındaki kanser oluşumlarının analiz edilmesi, yeni nesil tedavi yöntemlerinin geliştirilmesine katkı sağlamaktır. Haziran 2018'de Communications Biologyde yayımlanan çalışmaya göre, fluorourasil (FU) adlı kanser ilacının kullanımı deniz kaplumbağalarında ölümcül kanserleri yüzde 60'tan yüzde 18'e düşürdü.

Deniz kaplumbağalarında en sık görülen kanserlerden biri de fıbropapillomadır. Genellikle ağızda, gözlerde ve yüzgeçlerde hızlı bir şekilde büyüyen tümörler yeme, yüzme ve diğer fonksiyonları etkiler. 1990'lı yıllarda Florida'daki biyologlar yeşil deniz kaplumbağalarındanki kanserlerin herpes virüsü ile yayıldığını keşfetti. Araştırmacılar daha sonra sağlıklı deniz kaplumbağaları ile kanser oluşumu gözlenen deniz kaplumbağalarındaki gen aktivitelerini karşılaştırdıklarında insanda tümör oluşumuna benzer bağlantılar buldular. Bu bağlantılar insan deri kanseri türlerinden olan bazal hücreli karsinoma oldukça benzemektedir. Bu benzerlikten yola çıkarak insanlarda kullanılan anti-kanser ilaçları, deniz kaplumbağalarında denediler. Sonuçlara göre, bir kemoterapi ilacı olan fluorourasil (FU) kullanımı deniz kaplumbağalarındaki tümörlerin oluşumunu yüzde 60'dan yüzde 18'e düşürdü.

Deniz kamplumbağalarındaki kanserlerin bir diğer nedeni de güneş ışığına maruziyettir. Bunun yanı sıra insan yaşamının sebep olduğu atıklar, doğal yaşamdaki hayvanları oldukça etkilemektedir. Doğaya karşı daha dikkatli olmalıyız. Aksi halde hayvanlardaki kanser oranları artış gösterecektir.