Elektronik sigaralar, sigara içiminin daha az zararlı alternatifi olarak pazarlanan ve sigara içimini taklit eden cihazlardır. E-sigaraların çoğunluğu bir kartuşa, bir pile ve bir de püskürtece sahiptir. Kartuş, püskürteç tarafından ısıtılan ve buharlaştırılan bir sıvı çözelti içermektedir. Sıvı bir kez buharlaştırıldıktan sonra kullanıcı onu normal sigara kullanımında olduğu gibi içine çekebilmektedir. Kartuş, nikotinin değişik konsantrasyonlarını ihtiva etmektedir.

Elektronik sigaranın sağlık açısından etkileri araştırılmaya devam edilirken yakın zamanda yapılan yeni bir çalışma e-sigaranın kalp kaslarına zarar verebileceğini ortaya koydu.

Kentucky'deki Louisville Üniversitesi'nde yapılan araştırma Amerikan Kalp Birliği'nin (AHA) 2017 sonunda yaptığı bilimsel toplantıda sunuldu ve aynı zamanda bir dergide yayımlandı. Araştırmada e-sigara sıvılarına eklenen bazı lezzet verici aromaların kalbe zarar verebileceği bulundu. Ekip, aromalar içerisinde kullanılan, kalp kası hücrelerinin işlevini bozabilecek bir takım kimyasalları tespit etti. Çalışma düzenlenirken uyarılmış insan kök hücrelerinden köken alan kardiyomiyositler üzerinde 15 farklı kimyasal denendi ve her tatlandırıcının - ısıtıldığında ve ısıtılmadığında - kardiyomiyositlerin işlevini nasıl etkilediğini izlendi.

ilgili Konu:

Kardiyomiyositler, kalp kasını oluşturan hücrelerdir ve kalbin kasılma işlevinden sorumludur. Kalbin vücuda kan pompalamasını sağlar.

Buna göre; öjenol (karanfil), sitronellol (çiçek) ve limon özü (narenciye) aromalarının kalpteki kas hücrelerinin daha hızlı atmasına sebep olurlarken sinamik aldehit, yani tarçın aromalarının, kardiyomiyositlerin 24 saat boyunca kasılmasını engellediğini bulmuşlardır.

Bu etkilerin gösterilmesi hem bizlere potansiyel zararı göstermesi hem de bu cihazlar üzerinde bir şeyler değiştirilmesi gerekiyorsa bunun hangi konular üzerinden yapılabileceğine ışık tutması açısından önemli olmuştur.

İlgili Konu: