Elma sirkesi diyabet (şeker hastalığı) konusunda yardımcı olur mu?

Elma sirkesi diyabet (şeker hastalığı) konusunda yardımcı olur mu?

Tip 2 diyabet kan şekerini etkileyen, çoğu önlenebilir ve kronik bir hastalıktır. İlaçlar, diyet ve egzersiz standart tedavilerdir. Ancak son çalışmalar çoğu mutfakta kolaylıkla bulabileceğiniz yeni bir şeyi araştırıyor: elma sirkesi!

2013 yılı itibari ile dünyadaki diyabetli hasta sayısı 382 milyon iken bu sayının 2035 yılında %55 oranında artarak 592 milyona ulaşacağı öngörülmektedir.

Elma sirkesi doğal bir tedavi potansiyeline sahipse, bu gerçekten iyi bir haber olacaktır.

Araştırmalar ne diyor?

Elma sirkesi ve kan şekeri arasındaki bağlantıya daha önce birçok çalışmada bakılmış olsa da bu çalışmalar küçük çaplıdır ve değişken sonuçları vardır.

Örneğin elma sirkesinin LDL (kötü kolesterol) ve A1C (diyabet için bir kan biyobelirteci) seviyelerini düşürmeye yardımcı olduğunu gösteren bir çalışma yapıldı ancak bu çalışma farelerle sınırlıydı.

2004’te yapılan bir çalışma 40 gr su ile seyreltilmiş 20 gram elma sirkesinin 1 çay kaşığı sakkarinle yemeklerden sonra alınmasının kan şekerini azaltabileceğini buldu.

2007’de yapılan başka bir çalışma elma sirkesinin yatmadan önce alınmasının uyandıktan sonra ılımlı kan şekeri seviyesi sağladığı tespit edildi. Ancak bu çalışma sadece 19 kişiyle sınırlıydı.

Büyük bir randomize kontrol çalışması yapılıncaya kadar, elma sirkesi almanın gerçek faydalarını tespit etmenin zor olacaktır.

Ancak bunu yine de denemek istiyorsanız şunlara dikkat etmelisiniz

  • Organik, filtresiz ve çiğ elma sirkesi genellikle en iyi seçimdir. Sirkenin üzerinde beyaz bir tabaka birikebilir. Bu örümcek ağına benzeyen asit zincirlerine sirke kültürünün annesi denir ve bu, yararlı bakterilerden zengin olduğu anlamına gelir.
  • Elma sirkesi güvenli kabul edilir, bu nedenle diyabetiniz varsa denemeye değer olabilir.
  • Mide tahrişini ve dişlerin zarar görmesini önlemek için bir bardak suya 1 çay kaşığı sirke katarak seyreltmek doğru olacaktır.
  • İnsanlar sağlık ihtiyaçları için "hızlı bir düzeltme" veya "mucize çözüm" konusunda temkinli olmalı, çünkü bu öneriler genellikle güçlü kanıtlarla desteklenmiyor ve iyiden daha fazla zarara yol açabiliyor.

Kimler kaçınmalı

  • Böbrek problemleri veya ülseri olanlar açık bir şekilde kaçınmalıdır ve bu durum hiç kimse için düzenli ilaç tedavisi yerini almamalıdır. 
  • Fazla miktarda elma sirkesi tüketimi diş minesinde erozyon gibi yan etkilere neden olabilir ve ek olarak potasyum seviyelerinin düşmesine neden olabilir. 
  • İnsülin veya lasix gibi idrar söktürücü ilaç alırken potasyum seviyeleri tehlikeli seviyelere düşebilir.

Sonuç

  • Diyabeti önlemenin ve yönetmenin en etkili yolu sağlıklı karbonhidratlar, yeterince protein ve yağ içeren sağlıklı diyetlerdir.
  • Karbonhidratların kan şekeriniz üzerindeki etkisini anlamak, rafine ve işlenmiş karbonhidratların alımını şeker hastası olmadan sınırlamak önemlidir.
  • Bunun yerine meyve, sebze ve kepekli tahıllar gibi besleyici ve lifli karbonhidratları tercih edin. Ayrıca fiziksel aktivitenin arttırılması, kan şekeri yönetimi üzerinde olumlu bir etkiye sahip olabilir.
  • Sağlıklı bir diyet ve düzenli egzersiz diyabeti yönetmede etkili bir çözüm olabilir.

Sağlık ve Mutlulukla Kalın...

Sayfada yer alan yazılar sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Kanser tanısına sahip bir hasta için online muayene randevusu hakkında bilgi almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.


İlgili Haberleri


Hastalık ve Sağlık Arasında – Mikrobiyal Yükün Gizli Rolü

Hastalık ve Sağlık Arasında – Mikrobiyal Yükün Gizli Rolü

Yeni Çalışma, Mikrobiyal Yükün Bağırsak Sağlığını ve Hastalıklarını Nasıl Etkilediğini Gösteriyor Bağırsaklarımızda yaşayan milyarlarca mikroorganizma, yaşamımız boyunca...

Tıbbın Geleceği Bağırsağımız Etrafında Dönüyor – Mikrobiyom Devrimi

Tıbbın Geleceği Bağırsağımız Etrafında Dönüyor – Mikrobiyom Devrimi

Yeni Hastalarımızla Tanışın! Onları göremezsiniz, ama trilyonlarca — belki de katrilyonlarca — organizma her gün muayenehanemize girip...

Kanser Geçirenlerde Akdeniz Diyeti Yaşam Kaybı Riskini %30 Azaltıyor

Kanser Geçirenlerde Akdeniz Diyeti Yaşam Kaybı Riskini %30 Azaltıyor

Sesli Haber: 2 Temmuz 2024 tarihinde JACC: CardioOncology dergisinde yer alan araştırmaya göre, Akdeniz diyetine sıkı bir...

Kanser Tedavisinde Besin ve İlaç Etkileşimleri: Temel Bakış

Kanser Tedavisinde Besin ve İlaç Etkileşimleri: Temel Bakış

Kanser hastaları için besin – ilaç etkileşimlerinin farkında olmak, tedavilerin başarılı sonuçları için hayati öneme sahiptir....

Hakkımda

Özgeçmişim, kanser tanı ve tedavisine dair çalışmalarım ve ilgi alanlarım için tıklayın.

Prof. Dr. Mustafa Özdoğan Hakkında