Eşler Arasındaki İlişkiyi Kanser Tanısı Nasıl Etkiler ve Öneriler

Eşler Arasındaki İlişkiyi Kanser Tanısı Nasıl Etkiler ve Öneriler

Kanser tanısı, eşler arasındaki ilişkiyi birçok açıdan etkiler; birbirleriyle kurdukları iletişimi, samimiyeti, paylaşımları ve cinsel yaşamlarını değiştirebilir. Bu değişimler, farklı kanser tedavilerinin fiziksel etkilerinden veya kaybetme, güvensizlik, kontrol yetersizliği gibi duygulardan kaynaklanabilir. Konuyla ilgili eşinizle iletişiminizi güçlendirebilecek, yeni adımlar atmanıza yardımcı olabilecek bazı bilgilendirmelerde bulunmak istedik.

Duygusal Bir Bağ Oluşturun

Sevgi ve merhamet bu dönemde eşlere en iyi gelecek duygular arasındadır. Birbirinizi sevdiğinizi göstermekten çekinmeyin. Eşinize sarılın ve yanında olduğunuzu hissettirin.

Siz veya eşiniz kanser teşhisi ve tedavisi ile karşı karşıya kalırsa daha önceden bu durumu yaşayan çiftlerin ve uzmanların önerilerinden bazılar şunlardır:

  • Açıkça iletişim kurun. Sevdikleriniz ile açık ve dürüst olmaya çalışın. Kendinizi ifade etmekten çekinmeyin.
  • Kişisel ihtiyaçlarınızı ve kaygılarınızı bilmelisiniz. Bunun için, iki tarafın da aşağıdaki soruları sorması ve cevaplaması önerilmektedir:
    • Yakın ilişkimizde iyi giden şeyler nelerdir?
    • İlişkinizle ilgili neler değişti?
    • Karşılanmayan ihtiyaçlar var mı?
    • Eşinizden beklentileriniz neler?
    • Eşinizi ve ilişkinizi iyileştirmek için neler yapmaya hazırsınız?

Bunları eşlerin önce yalnız düşünüp ardından eşlerin merhametle birbirlerine yaklaşıp konuşmaları gereken konular olarak öneriliyor.

Samimiyetin Yeniden Tanımlanması

Fiziksel değişiklikler veya ağrı gibi yaşam kalitesini azaltan faktörler “yakınlık” içeriğini yeniden oluşturmanızı gerektirebilir. Bu yakınlık cinsel ilişki olmak zorunda değil. Bu, sohbet etmek, ellerini tutmak, sarılmak, masaj yapmak ve öpmek kadar basit olabilir. Kanser sürecinde önemli olan nokta, eşlerin, sevginin varlığını hissederek yol alabilmesi.

Randevulaşın

Kaliteli zaman geçirmek ve samimiyeti sürdürmek adına basit planlar yapın ve zamana sadık kalın. Bunun için dışarı çıkmak zorunda değilsiniz, evde de basit planlar yapabilirsiniz. Bunlar eşler arasında bağları güçlendirmek için geçirilecek değerli zamanlar olacaktır.

Yardım İstemekten Çekinmeyin

Hormon tedavisi, kemoterapi, ameliyat ve radyoterapi gibi kanser tedavileri hem kadınlarda hem de erkeklerde farklı kanser türlerinin tedavisinde kullanıldığı sırada; hem yaşam kalitesini düşüren hem de eşler arası yakınlaşmaya engel olan bir takım yan etkileri olabilir.

Her problemle yalnız başa çıkmak oldukça güç ve yorucudur. Eşlerden birine daha fazla sorumluluk ve yük düşebilir ancak duygusal veya fiziksel zorlanmalar için mutlaka yardım veya danışma alınmalıdır. Bu hizmetler arasında; bilişsel davranış terapisi, çift danışmanlığı ve radyoterapi, kemoterapi, cerrahi ve diğer tedavilerin etkisini azaltmak için ilaçlar ve teknikler vardır.

Onkoloji Rehabilitasyonu

Kadın kanser hastaları için jeller ve diğer ürünler kuruluk konusunda yardımcı olabilir. Erkekler için erektil disfonksiyon için ilaçları yardımcı olabilir. Akupunktur ve masaj terapileri (refleksoloji) de fayda sağlayabilir. Konuyla ilgili kendinize özel tedavi yöntemleri için her halükarda uzman doktorunuza danışmalısınız.

Bu süreçteki samimiyet önceki gibi olmayabilir. Duygusal ve fiziksel yakınlığınızı korumak ve güçlü tutmak için bu kanser tedavi sürecinde kendinize özgü stratejiler geliştirmeye çalışabilirsiniz.

İlgili Konu:

Sağlık ve Mutlulukla Kalın...

Sayfada yer alan yazılar sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Kanser tanısına sahip bir hasta için online muayene randevusu hakkında bilgi almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.


İlgili Haberleri


Kanser Tanısı Alan Bireyde Zihinsel ve Psikolojik Gücün Önemi

Kanser Tanısı Alan Bireyde Zihinsel ve Psikolojik Gücün Önemi

Kanser tanısı almak, bireyin hayatında sarsıcı bir etki yaratır. Birçok hasta, tanıyı öğrendiği andan itibaren yoğun...

Kanserde Kür (Tam Şifa) Kavramı – Onkologlar Bu Kelimeyi Kullanmalı mı?

Kanserde Kür (Tam Şifa) Kavramı – Onkologlar Bu Kelimeyi Kullanmalı mı?

Günümüzde kanserde "kür" kelimesini daha sık duymaya başladık. Çünkü modern tedavi yaklaşımları, özellikle immünoterapiler ve hedefe...

Merhamet Yorgunluğu Nedir? Kanser Alanında Göz Ardı Edilen Bir Tehlike

Merhamet Yorgunluğu Nedir? Kanser Alanında Göz Ardı Edilen Bir Tehlike

Tıbbi onkologlar ve kronik hastalıklarla ilgilenen diğer uzmanlar, ekiplerindeki değişimi zamanla fark ederler. Bir zamanlar motive...

Sosyal Medya Kullanımının Yetişkinleri Daha SİNİRLİ Yaptığını Biliyor muydunuz?

Sosyal Medya Kullanımının Yetişkinleri Daha SİNİRLİ Yaptığını Biliyor muydunuz?

Sosyal medya, yaşamın vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Ancak, bu dijital dünyada geçirilen zamanın ruh halimize...

Hakkımda

Özgeçmişim, kanser tanı ve tedavisine dair çalışmalarım ve ilgi alanlarım için tıklayın.

Prof. Dr. Mustafa Özdoğan Hakkında