Fedakar İnsanlar Daha Mutlu Yaşıyor!

Fedakar İnsanlar Daha Mutlu Yaşıyor!

Zürih Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre sadece kendini düşünerek yaşamak yerine az miktarda cömert olmak bile insanları mutlu etmeye yetiyor. Nature Communications adlı dergide yayımlanan araştırmanın sonuçlarına göre, fedakarlık ve mutluluk arasında doğrudan bir ilişki söz konusu.

Küçük İyilikler Bile Mutlu Hissetmeye Yetiyor

Araştırmada nöral (beyinde hücresel) seviyedeki mutluluğu ölçmek için fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme (fMRI) kullanılmıştır. Öncelikle insanlardan belirlenen miktarda başkaları için bağış yapmaları söylenmiş ve deney grubu 4 hafta boyunca bağış yapmış. Kontrol grubundaki kişilerden ise aynı miktarda parayı kendileri için harcamaları isteniyor. Sonrasında ise herkesten aynı konuyla ilgili içlerinden geldiği gibi cömert davranmaları isteniyor ve bu sırada fonksiyonel MR ile beyin aktivitesi ölçülüyor. Bu son çalışmada katılımcılar farklı seviyede fedakarlıklar gösteriyorlar.

Değerlendirmenin Sonuçlarına Göre;

Bağışlarla ilgili daha cömert davranan, fedakarlıkta bulunmaktan çekinmeyen kişilerin mutluluk seviyeleri diğerlerine göre daha yüksek çıkıyor, ayrıca sözlü olarak da bunu ifade ediyorlar. Basitçe, fedakarlığın beynin mutluluk alanını harekete geçirdiğini gözlemliyorlar.

Dikkat çekici olan başka bir nokta ise; henüz karar verdiğinde bile, yani eylem gerçekleşmeden önce sinirsel bir değişikliğin meydana gelmesi. Diğer bir yandan, cömertliğin mutluluğu sürdürmesiyle ilgili sinirsel mekanizmalar henüz tam olarak bilinemiyor.

Sonuç olarak cömert, eli bol veya fedakar olarak yaşayan insanlar, yalnızca kendini düşünen ve paylaşmaktan çekinen insanlara göre çok daha mutlu yaşıyorlar. 

Sağlık ve Mutlulukla Kalın...

Sayfada yer alan yazılar sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Kanser tanısına sahip bir hasta için online muayene randevusu hakkında bilgi almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.


İlgili Haberleri


Bruce Willis'in Frontotemporal Demansı – Büyüklerimizde Gördüğümüz Bunama Değildir

Bruce Willis'in Frontotemporal Demansı – Büyüklerimizde Gördüğümüz Bunama Değildir

Bruce Willis'in hastalığı olan frontotemporal demans (FTD) tanısı duyulunca, son dönemlerini nörolojik bir bataklıkta kaybolmuş olarak...

Kan Testi ile Alzheimer Hastalığında Erken Tanı

Kan Testi ile Alzheimer Hastalığında Erken Tanı

Alzheimer hastalığı, çoğunlukla ileri yaş grubundaki bireylere ortaya çıkan, demansın (bunama) en yaygın türüdür. Alzheimer, yavaş...

Uyku ve Alzheimer hastalığı ilişkisi

Uyku ve Alzheimer hastalığı ilişkisi

Alzheimer, günlük hayatı ve bilişsel aktiviteleri etkileyen, davranış değişiklikleriyle devam eden bir nörolojik hastalıktır. Sağlıklı beyin...

Alzheimer riskini azaltan sağlıklı yaşam alışkanlıkları nelerdir?

Alzheimer riskini azaltan sağlıklı yaşam alışkanlıkları nelerdir?

Alzheimer hastalığı için etkin bir tedavi yöntemi henüz bulunamamış olsa da "Sağlıklı Yaşam" alışkanlıklarına uyum sağlamanın,...

Hakkımda

Özgeçmişim, kanser tanı ve tedavisine dair çalışmalarım ve ilgi alanlarım için tıklayın.

Prof. Dr. Mustafa Özdoğan Hakkında