Gece vardiyalı çalışma - nöbet tutma kanser riskini artırır mı?

Gece vardiyalı çalışma - nöbet tutma kanser riskini artırır mı?

2007 yılında Dünya Sağlık Organizasyonu (DSO), gece vardiyalı calışmanın kanser - özellikle meme kanseri - riskini artırdığını bildiren bir çalışma yayımlamıştı. 1,4 milyon kadının dahil olduğu yeni ve bir çalışma ise gece vardiyalı çalışmanın meme kanseri riskini artırmadığı veya çok az artırabileceğini göstermiştir.

Sadece Amerika’da 15 milyon yetişkinin tam zamanlı gece vardiyaları, dönüşümlü vardiya veya diğer düzensiz çizelgelere gece vardiyalı bir şekilde çalıştığı bilinmektedir.

Belli çalışma düzenlerinin, çoğunlukla çevresel aydınlık ve karanlığa göre düzenlenen vücudun sirkadyen ritmini (biyolojik saatimiz), dolayısı ile fiziksel, zihinsel ve davranışsal durumumuzu bozabileceği bilinmektedir.

Sirkadyen ritim bozulmaları çeşitli sağlık sorunları (uyku bozuklukları, obezite, diyabet, depresyon ve bipolar bozukluk) ile ilişkilendirilmiştir. Sağlık hizmeti alanında "nöbet tutma" olarak adlandırdığımız gece vardiyalı çalışma," sirkadiyen ritim uyku bozuklukları" kapsamında değerlendirilen bir durumdur.  Ve 2007’de DSO’nun bir kolu olan Kanser Araştırmaları Uluslararası Ajansı (International Agency for Research on Cancer = IARC), gece vardiyalı çalışmayı “olasılıkla insanlar için karsinojenik” olarak tanımlamıştı.

Geçmişteki bu sonuca meme kanseri hayvan modellerine ve az sayıda küçük çaplı geçmişe dönük (retrospektif) klinik çalışmaya dayanılarak ulaşılmıştı. O dönemde gece vardiyalı çalışmanın insanlar üzerine etkilerine dair yetersiz kanıt bulunmakta idi.

Gece çalışması / nöbet tutma - meme kanseri bağlantısıyla ilgili yeni verilerin değerlendirilmesi

Gece vardiyasının kadın meme kanseri riskini nasıl etkileyebileceğini belirlemek için aradan 10 yıl geçti ve yeni, ileriye dönük (prospektif) ve büyük çaplı bir çalışmanın sonuçları yayımlandı.

İngiltere kaynaklı 10 farklı çalışmadan toplam 1.4 milyon kadının dahil olduğu yeni çalışmanın sonucuna göre, gece vardiyasında çalışmayan kadınlarla karşılaştırıldığında, gece vardiyasında çalışan kişiler - hatta 30 yıl bunu yapsalar dahi - daha yüksek bir meme kanseri riskine sahip değildi.

Sonuç olarak, gece vardiyasında çalışan kadınların - ne kadar süreyle bu tür çalışma düzenlerini izlediklerine bakılmaksızın - gece vardiyasında çalışmayan kadınlarla aynı oranda meme kanseri geliştirme riski taşıdığını gözükmektedir.

İlgili Konu:

- Uyku düzenleyicisi Melatonin nedir? Kanser tedavisinde veya kanserden korunmada rolü var mıdır?

Ruth Travis et al.

Night shift work and breast cancer incidence: Three prospective studies and meta-analysis of published studies.

Journal of the National Cancer Institute (2016).

Sağlık ve Mutlulukla Kalın...

Sayfada yer alan yazılar sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Kanser tanısına sahip bir hasta için online muayene randevusu hakkında bilgi almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.


İlgili Haberleri


Nabız (İstirahat Kalp Hızı) ve Kanser Arasındaki Şaşırtıcı İlişki

Nabız (İstirahat Kalp Hızı) ve Kanser Arasındaki Şaşırtıcı İlişki

Kalp atış hızı (nabız), kalbin bir dakika içinde kaç kez attığının ölçüsüdür. Kalp atış hızımız, sağlığımızla...

Kanserlerin Ne Kadarı Önlenebilir ve Önlenebilir Kanser Nedenleri Nelerdir?

Kanserlerin Ne Kadarı Önlenebilir ve Önlenebilir Kanser Nedenleri Nelerdir?

Yeni bir araştırma, kanser tanılarının %40'ının ve kansere bağlı yaşam kayıplarının %44'ünün önlenebilir risk faktörlerine bağlı...

Gece Geç Saatlerde Yemek Yiyenlerde Kolon-Rektum Kanseri Riski Daha Fazla Olabilir

Gece Geç Saatlerde Yemek Yiyenlerde Kolon-Rektum Kanseri Riski Daha Fazla Olabilir

Uzun zamandır gece geç saatlerde, özellikle yağ ve şeker açısından zengin büyük öğünlerden kaçınılması gerektiğini biliyoruz....

Genç Yaşta Kanser Vakaları Artıyor – Hızlı Yaşlanma Önemli Bir Neden Olabilir mi?

Genç Yaşta Kanser Vakaları Artıyor – Hızlı Yaşlanma Önemli Bir Neden Olabilir mi?

Son çalışmalara göre, 50 yaşın altındaki bireylerde kanser teşhisi, yalnızca ABD değil, küresel olarak da artmaktadır....

Hakkımda

Özgeçmişim, kanser tanı ve tedavisine dair çalışmalarım ve ilgi alanlarım için tıklayın.

Prof. Dr. Mustafa Özdoğan Hakkında