Genç Yetişkin ve Yaşlı Kanserlerinin Genomik Farklılıklarını Gösteren Çalışma Dikkat Çekti

Genç Yetişkin ve Yaşlı Kanserlerinin Genomik Farklılıklarını Gösteren Çalışma Dikkat Çekti

Yeni bir çalışmanın sonuçları, genç yetişkin kanserli (<50 yaş öncesi) hastalar için daha etkili tedavi seçeneklerinin belirlenmesinde birkaç genetik özelliğin kilit rol oynayabileceğini düşündürmektedir. Hem genç yetişkinleri hem de ileri yaş kişileri etkileyen 14 farklı kanser türünün genomlarını sistematik olarak karşılaştıran araştırmacılar, deri, kolon veya diğer kanserleri olan daha genç hastaların, tipik olarak yaşlı hastalara uygulananlardan belirgin şekilde farklı tedavilere ihtiyaç duyabileceği sonucuna vardı.

Genç ve İleri Yaş Tümörlerinin Genetiğini Çalışma Gerekçesi

En az iki yeni araştırmaya göre, genç erişkinlerde kanser tanı oranları artıyor. Bununla birlikte, bu çalışmanın yazarlarının belirttiği gibi, çeşitli kanserlerin tedavisi hakkında bilinenlerin çoğu, yaşlı hastalar üzerinde yapılan çalışmalara dayanmaktadır. Elimizdeki bilgilerin ileri yaş kanser hastalarıdna gelmesi, genç kanser hastaları için doldurulması gereken belirgin bir bilgi boşluğu oluşturmaktadır. 

Bunu ele almak için araştırmacılar, 50 yaşından küçük 1.757 yetişkin hastadan alınan 14 farklı tümör türünün genomik verilerini, 50 yaşından büyük 3.608 hastanınkiyle karşılaştırdı.

genc yetiskin ve ileri yas baslangicli kanserlerin genomik ozelliklerinde onemli degisiklikler var

Veriler, ABD Ulusal Kanser Enstitüsü tarafından finanse edilen bir proje olan Kanser Genom Atlası'ndan alındı. Araştırmacılar, her tümör için genetik mutasyonları, kromozomal değişiklikleri, tümör bağışıklık sistemi faktörlerini ve bilinen bir antikanser tedavisi ile tedavi edilme potansiyelini sistematik olarak karşılaştırdı. Daha sonra Uluslararası Kanser Genom Konsorsiyumu'ndan ek örnekler kullanarak sonuçları doğruladılar.

- İlgili konu: Genç yetişkinlerde ve ergenlerde kanser oranları neden artıyor?

Önemli Bulgular

Genel olarak, sonuçlar, her bir genç yetişkin tümör tipinin, yaşlı hastalardan elde edilen versiyonlardan belirli bir dizi genomik işaretle ayırt edilebileceğini gösterdi.

Örneğin, düşük dereceli gliomlarda görülen iyi bilinen mutasyonların nispi oranları, hastanın yaşıyla birlikte büyük ölçüde değişti. Buna karşılık, genç yetişkinlerden gelen endometriyal (rahim) tümörler, yaşlı hastalardan daha fazla mutasyona sahip olma eğilimindeydi.

Bununla birlikte, kanser türleri arasında bazı ortak eğilimler görülmüştür. En önemlisi, sonuçlar genç yetişkinlerin bağışıklık sistemlerinin tümörlerin çoğuna farklı tepki verdiğini öne sürdü. Bu, genellikle antikanser immünoterapileri tarafından kullanılan makrofaj ve dendritik hücrelerin tepkilerini içeriyordu.

Son olarak, araştırmacılar, BRAF genindeki kansere neden olan mutasyonlara karşı tasarlanmış ilaçlar gibi, daha genç ve yaşlı yetişkin tümörlerinin farklı tedavi seçeneklerine nasıl yanıt verebileceği arasında birkaç fark buldular. Örneğin, anti- BRAF ilaçlarının, aynı tümörlere sahip yaşlı bireylere kıyasla cilt kanserli genç erişkin hastalarda daha yüksek oranda etkili tedavi seçenekleri sağlayabileceğini görüldü. Buna karşılık, yaşlı kolon kanseri hastaları, genç olanlara göre anti-BRAF tedavi seçeneklerinden daha fazla fayda görebilir.

Yazarlar bu sonuçları diğer kanser araştırmacıları için erişilebilir hale getirdi. Ayrıca genç yetişkinlerde tümörlerle nasıl mücadele edileceğine dair yeni fikirleri test etmek için başkalarıyla birlikte çalışmayı planlıyorlar.

Çalışma, Mount Sinai'deki Icahn Tıp Okulu'nda Genetik ve Genomik Bilimler Yardımcı Doçenti olan Kuan-lin Huang'ın laboratuvarında eski bir yüksek lisans öğrencisi olan William Lee tarafından yönetildi.

William Lee, Zishan Wang, Miriam Saffern, Tomi Jun, Kuan-lin Huang, et al. Genomic and molecular features distinguish young adult cancer from later-onset cancer. Cell Reports, 16 Nov 2021.

Sağlık ve Mutlulukla Kalın...

Sayfada yer alan yazılar sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Kanser tanısına sahip bir hasta için online muayene randevusu hakkında bilgi almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.


İlgili Haberleri


Satürasyon Genom Düzenleme Nedir? Genetik Varyantların Fonksiyonel Analizi

Satürasyon Genom Düzenleme Nedir? Genetik Varyantların Fonksiyonel Analizi

Satürasyon genom düzenleme (SGD), genetik varyantların işlevsel etkilerini detaylı bir şekilde incelemek için geliştirilmiş, yüksek verimli...

Germline Varyant Analizinde En İyi Uygulamalar – İkinci ve Üçüncü Nesil Sekanslama

Germline Varyant Analizinde En İyi Uygulamalar – İkinci ve Üçüncü Nesil Sekanslama

Son 20 yılda, genetik analizde kullanılan sekanslama teknolojileri, Sanger yöntemini aşarak "ikinci nesil sekanslama" (second generation...

Kanserde Genetik Test ve Haritalama Neden ve Nasıl Yapıyoruz? Sekanslama Nedir?

Kanserde Genetik Test ve Haritalama Neden ve Nasıl Yapıyoruz? Sekanslama Nedir?

Genetik Bir Hastalık Olarak Kanser Kanser, vücuttaki hücrelerin genetik yapısında meydana gelen değişikliklerle ortaya çıkan bir hastalıktır....

Kanserde Mutasyona Uğrayan Genlerin İşlevleri, Hücre Zarı Reseptörleri ve Sinyal Yolları

Kanserde Mutasyona Uğrayan Genlerin İşlevleri, Hücre Zarı Reseptörleri ve Sinyal Yolları

Kanser hücrelerinde sıkça mutasyona uğrayan genler, hastalığın gelişimi ve yayılımı üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Bu...

Hakkımda

Özgeçmişim, kanser tanı ve tedavisine dair çalışmalarım ve ilgi alanlarım için tıklayın.

Prof. Dr. Mustafa Özdoğan Hakkında