Genç Yaşta Kanser Tedavisi Görenler, Akranlarına Göre Daha Sosyal

Genç Yaşta Kanser Tedavisi Görenler, Akranlarına Göre Daha Sosyal

Adölesan ve genç yetişkin kanser tedavisi görmüş kişilerin genellikle kanser olmayan akranlarından daha güçlü sosyal ilişkileri olduğu saptandı. Kanser tedavisi görmüş kişilerin sağlıklı sosyal ilişkilerinin akranlarına kıyaslandığı ilk çalışmanın verilerini sizlerle paylaşmak istiyoruz.

Bu çalışma ile kanser tedavisi sonrası sosyal bağları değerlendirmek için geliştirilen ve doğrulanan bir yöntem sunulmaktadır.

Araştırmacılar, işlevsel sosyal ağ endeksi olarak adlandırdıkları yöntemin, kanser tedavisi görenlerde sosyal ilişkileri ölçmek için daha önce kullanılan iki geleneksel yönteme kıyasla yaşamın zorluklarıyla baş etme becerileri daha iyi ölçtüğünü olduğunu ortaya koydu.

Bu yöntem medeni hal veya bir topluluğa üyelik gibi sosyal bağ yapılarını ölçmek yerine, sosyal ağları, arkadaşlar, akrabalar gibi duygusal destek kaynağı olarak ve aynı zamanda kilo yönetimi ve fiziksel aktivite ile ilgili yaklaşımları da ölçmektedir.

Bu araştırmada ayrıca kanser tedavisi görmüş adölesan ve genç yetişkinlerin, kanser tanısı almamış yaşıtlarına kıyasla hareketsiz yaşam ve obeziteye daha eğilimli oldukları bulundu.

Çalışmada, 18 ile 30 yaşları arasında ergen ve genç yetişkin 102 kanser hastası ve kanser öyküsü olmayan 102 genç erişkin grubunun sosyal ilişkileri incelendi. Katılımcılar 25'e yakın arkadaş ve akraba ile ayrıntılı sosyal ilişkilerine dair bilgilerini online anket üzerinden belirtti. Kanseri deneyimlemiş kişiler, kanser tanısı aldıklarında 15 ila 30 yaşları arasındaydı. Genelinde tedaviden sonra en az beş yıl geçirmişti. Kanseri deneyimlememiş kişilerle karşılaştırıldığında, kanser tanısı almış kişilerin arkadaşları, doktorları ve akrabalarıyla daha güçlü sosyal bağlar sağlayabildiği görüldü.

Ancak, bu durum alınan tanıya göre de farklılık gösterdi. Lenfoma tedavisi görmüş kişiler sosyal ilişki kurmada en üst sırada yer alırken, lösemi ve solid (organ) tümörler hemen ardından geliyor. Beyin ve merkezi sinir sistemi kanseri tedavisi görmüş kişiler de kanser olmamış akranlarına göre daha sıkı sosyal bağlar kurabilmekte.

Güçlü sosyal ağlar hayatta daha fazla destek görme, daha yapıcı bir tutuma sahip olma, geleceğe yönelik planlar yapabilme ve duygusal olarak daha olumlu hissetme ile ilişkilendirildi. Bu durum sıkıntı ve yalnızlık gibi sorunların giderilmesinin önemine vurgu yapmaktadır.

Bu arada, araştırmacılar sosyal bağlantılar ve onları güçlendirebilecek alternatifler bulmaya ve sağlık sonuçlarını nasıl etkilediğini daha iyi anlamaya çalışıyorlar. Araştırmacılar arkadaşlarla ve akrabalarla olan sosyal bağlantıların eksikliği, yaşam kalitesininin düşmesi, riskli sağlık davranışları, kronik sağlık koşulları ve erken ölüm ile ilişkili olabileceğini düşünüyorlar. Sosyal bağlar ve sağlık sonuçları arasındaki ilişkiyi çözdükten sonra, kanser tedavisi sonrası sağlık durumunu iyileştirmek için sosyal ağları kullanmaya yönelik müdahaleler tasarlamaya başlanması planlanıyor.

İlginizi Çekebilir:

  • Blue Zones'un keşfinden sonra sosyal entegrasyonun önemini doğrulayan bir araştırma da yayımlandı. Bu araştırmaya göre güçlü sosyal entegrasyon, yaşam süresini en olumlu etkileyen faktördür
yasam suresini artiran en onemli faktor sosyal entegrasyon akrabalik dostluk iliskileri 788337

I-Chan Huang ve ark.

Development of the functional social network index for adolescent and young adult cancer survivors.

Cancer, 2018

Sağlık ve Mutlulukla Kalın...

Sayfada yer alan yazılar sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Kanser tanısına sahip bir hasta için online muayene randevusu hakkında bilgi almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.


İlgili Haberleri


Hastalar ve Onkologlar Arasındaki Güçlü Bağ – Neden Bu Kadar Özel?

Hastalar ve Onkologlar Arasındaki Güçlü Bağ – Neden Bu Kadar Özel?

Kanser tedavisi sürecinde onkologlar ve hastaları arasında gelişen bağ, genellikle bir tedavi ilişkisinden çok daha derin...

Yalnızlık Seviyesi Yüksek Olan Kanseri Atlatanların Yaşam Kaybı Riski Daha Fazla

Yalnızlık Seviyesi Yüksek Olan Kanseri Atlatanların Yaşam Kaybı Riski Daha Fazla

Kanser tedavisi süreci, hem fiziksel hem de psikolojik olarak zorlayıcı bir deneyim olabilir. Ancak, tedavi sürecinden...

 Akciğer Kanseri ve Depresyondan Kaynaklanan İnflamasyon, Sağkalım Sonuçlarını Etkliyor

Akciğer Kanseri ve Depresyondan Kaynaklanan İnflamasyon, Sağkalım Sonuçlarını Etkliyor

Inflamasyon, vücudun yaralanma veya enfeksiyona karşı doğal savunma mekanizmasının bir parçası olarak ortaya çıkan karmaşık bir...

Kanser Riski ve Duygusal Sağlık – Depresyon ve Anksiyetenin Rolüne Yeni Bakış

Kanser Riski ve Duygusal Sağlık – Depresyon ve Anksiyetenin Rolüne Yeni Bakış

Depresyon ve anksiyetenin (aşırı kaygı), bir kişinin sağlıkla ilgili davranışlarını etkileyerek veya kanser gelişimini destekleyen biyolojik...

Hakkımda

Özgeçmişim, kanser tanı ve tedavisine dair çalışmalarım ve ilgi alanlarım için tıklayın.

Prof. Dr. Mustafa Özdoğan Hakkında