Gırtlak (anatomik ismi ile larenks veya larinks) kanseri, hastaları, fiziksel olduğu kadar ruhsal yönden de etkilemektedir. Bu hastalıkta ses telleri, özellikle cerrahi müdahale sonrasında, kullanılamaz hale gelebilmekte hatta bazı durumlarda ses tellerinin kaybı da söz konusu olabilmektedir. Konuşamayan, kendisini sesli ifade edemeyen ve sohbet edemeyen hastalar kendilerini daha da zor durumlar içinde buluyorlar. Sesini ve konuşma yetisi zayıflayan veya kaybeden hasta için sanat ile terapi oldukça yararlı bir alan olarak karşımıza çıkıyor.

İnsan gırtlağı beyindeki konuşma bölgesine (broca alanı) karmaşık bir yapıyla bağlıdır. Ses telleri seslendirme ve akciğerler için koruma görevini üstlenir. Gırtlak kanseri gibi ses tellerinin etkilendiği hastalarda, yemek borusu ile gırtlak çok yakın oldukları için yeme bozukluğu ve beslenme yetersizliği ile kilo kayıpları ve fiziksel enerjilerinde azalma da gözlenebilir. Bunun dışında kendisini sözlü ifade edemeyen hastalar sık sık öfke hissi de yaşarlar. Tabii ki bu durum hasta yakınlarını da zorlamaktadır. Uzun süre tedavi gören bu hastalar rahat iletişim kuramadıklarında daha fazla kaygı ve stres yaşarlar.

Duygular Kanser Sürecinde İnsan Bedeninde ve Ruhunda Çok Büyük Bir Yer kaplar

Sanat terapisi ile hastanın şikayetlerini anlamak, hastanın kendini ifade etmesini ve rahatlamasını sağlamak mümkün hale geliyor. Sanat terapistleri genelde gırtlak kanseri hastalarla ilk seansı cerrahi operasyondan bir gün önce yapar. Hastaya özel kendi ihtiyaç ve durumuna göre gerekirse aileleri de dahil ederek sanat terapi seansını tasarlar ve geliştirirler. Sanat terapi seanslarının hastaya özel olması gerekir. Her bir hastanın farklı tedavi veya farklı diyete ihtiyacı olması gerektiği gibi bu da bireyseldir. Örneğin; hastadan kendi portresini veya ailesinin portresini yapması istenebilir. Bazen hastalıklarını görsel olarak canlandırmalarını veya operasyondan beklentilerini resmetmeleri gerekebilir.

Örneğin; aşağıda Amerikalı bir gırtlak kanseri hastaların sanat terapi sırasında yaptığı resimler bulunmaktadır.

girtlak larinks larenks kanseri sanat terapi

Sanat malzemeleri ve teknikleri oldukça basit ve kolaydır, hastaların çekineceği koşulları en aza indirmek önemlidir. Bu rahat ortam sağlandıktan sonra ancak hasta konuşamadığı, ifade edemediği duyguları, acıları ve öfkeyi bütün hissettikleriyle dışavurabilir. Bu malzemeler renkli kalemler, basit su bazlı boyalar, pastel boya, çeşitli kağıtlar ve fırçalar olabilir.

Ameliyat Öncesi Sanat Terapi Müdahalesinin Amaçları;

  • Sanat terapi seanslarının çerçevesini oluşturmak,
  • Hasta ve aile ile bir güven duygusu oluşturmak,
  • Hastanın sanat malzemelerine olan teknik yatkınlığı ve karakteri hakkında bilgi sahibi olmak, hastayı tanımak,
  • Hastanın yaşadığı hastalığa ve medikal tedaviye olan bakış açısını sanat çalışmaları ve konuşmayla ortaya çıkarmak,
  • Kaygı ve korkuları azaltmak,
  • Adaptasyon ve rehabilitasyon sürecine olumlu anlamda katkı sağlamaktır.

Kanser sürecinde duygular sıklıkla korku dolu, çaresiz, umutsuz, mutsuz ve stresli duygulardır. Hastanın kendisinde ve çevresinde kalıcı izler, hasarlar bırakmaya yatkındır. Sanatsal tedaviler tam da bu noktaya ışık tutarak; duyguları paylaşıp, mutsuz hisleri azaltıp; mutlu duyguları artırır. Hastalara ve ailelerine daha rahat bir tedavi süreci geçirmeleri için yardımcı olur.

Gırtlak Kanseri Hakkında Aşağıdaki Yazılarımız da İlginizi Çekebilir

Gırtlak kanseri belirtileri Gırtlak kanseri ameliyatı - larenjektomi