Gleason skoru, prostat kanseri hücrelerinin üreme ve yayılım hızları hakkında fikir veren ve kanserli hücrelerin normal hücrelerden farklılaşma derecesini değerlendiren skorlamadır. Gleson skoru, 2-10 arasında değişir ve skor arttıkça kanserin daha agresif, ilerlemesinin daha hızlı olduğu anlamına gelmektedir.

Patoloji uzmanı, mikroskop altında prostattan biyopsi işlemi ile alınan doku örneğinde Gleason paternlerini inceler. Gleason paternleri 1’den 5’e kadar rakamlarla ifade edilir. Mikroskop altında 1. paternde kanserli prostat hücreleri normal prostat salgı bezleri görüntüsünde iken, 5. paternde normal salgı bezi görüntüsü ya çok nadir gözlenir ya da hiç gözlenmez. Bu durum anaplastik karsinoma karşılık gelir.

Patoloji uzmanı daha sonra tümör örneğinde ağırlıklı olarak gözlemlediği paternleri belirler. Baskın olan paterne birincil patern denir (tüm gözlenen paternlerin %50’sinden fazlası olmalı). Daha sonra sıklıklarına göre ikincil (%5’ten fazla fakat %50’den az) ve üçüncül paternleri belirler.

Son olarak patolojist “final Gleason skorunu”, birincil ve ikincil patern sayılarını toplayarak belirler. Eğer sadece 2 patern görülmüş ise, birincil ve ikincil patern sayıları toplanarak Gleason skoruna ulaşılır. Fakat 3 patern görülmüşse, birincil patern ile yüksek dereceli patern toplanarak Gleason skoruna ulaşılır. Örnek olarak birincil patern skoru 2, ikincil patern skoru 3, fakat bazı hücreler 4. derecede ise, Gleason skoru 2+4=6’dır.