0
Hangi kanser hastaları daha ağır Covid-19 riskine sahip

Hangi kanser hastaları daha ağır Covid-19 riskine sahip

Yakın tarihte Journal of Clinical Oncology'de yayımlanan dikkat çekici bir çalışma, hangi kanser hastalarının daha ciddi COVID-19 riski taşıdığını tanımlıyor. Buna göre daha fazla ek hastalığı olanlar, ileri yaş hastalar, yakın zamanda sitotoksik tedavi (örneğin kemoterapi) alanlar, erkek cinsiyet ve hematolojik maligniteye (kan ve kemik iliği kökenli kanserler) sahip olan kanser hastaları, COVID-19'a bağlı mortalite (yaşam kaybı) açısından daha yüksek risk taşıyor. Bu nedenle özellikle ileri yaş kanser hastalarının aşılanması ayrı bir öneme sahiptir.

Çalışma, ABD çapında büyük bir COVID-19 vaka ve kontrol grubu olan Ulusal COVID Kohort İşbirliğinden (N3C) elde edilen verilere dayanmaktadır. Analiz, 1 Ocak 2020 ile 25 Mart 2021 arasında pozitif veya negatif bir COVID-19 tanı sonucu almış olan N3C grubundan yetişkinleri içeriyordu. Araştırmacılar, bu gruptan kanserli bir hasta alt grubunu için COVID-19 mortalitesi (yaşam kaybı) için olası risk faktörlerini incelemeyi amaçladı.

N3C'deki toplam 4.382.085 hastadan, kanserli ve COVID-19 tanısı olan 38.614 hasta değerlendirme için dahil edilme kriterlerini karşıladı. Bu hastalar arasında en sık görülen kanserler deri, meme, prostat ve mide-bağırsak kanserleri ve hematolojik malignitelerdir.

COVID-19'un varlığı, kanserli hastalarda daha yüksek tüm nedenlere bağlı mortalite ile bağlantılıydı (tehlike oranı, 1.20; %95 GA, 1.15-1.24; P <.001). Bu artan riskle ilişkili faktörler, daha yüksek ayarlanmış bir Charlson Komorbidite İndeksi (ek hastalık) skoru, 65 yaş ve üstü, yakın zamanda sitotoksik tedavi, çoklu tümör bölgeleri, erkek cinsiyet, hematolojik malignite ve güney veya batı ABD'de ikamet etme idi.

Sitotoksik tedavinin (kemoterapi) aksine, son zamanlarda immünoterapilerin veya hedefe yönelik tedavilerin kullanımı artmış mortalite ile ilişkili değildi.

Çalışma araştırmacıları, yaş, cinsiyet ve komorbiditelerle ilgili bulgularının önceki araştırmalarla tutarlı olduğunu kaydetti. Sonuç olarak 4 milyonu aşkın Covid-19 hastasını kapsayan bu grup hakkıdnaki gelecek çalışmalar, COVID-19'un kanserli hastalar üzerindeki gelişen etkisine dair daha daha fazla bilgi ve bu hasta grubunun klinik yönetimine rehberlik edecek ek kanıtlar sağlayacaktır.

Sharafeldin N, Bates B, Song Q, et al; the National COVID Cohort Collaborative. Outcomes of COVID-19 in patients with cancer: report from the National COVID Cohort Collaborative (N3C). J Clin Oncol. Published online June 4, 2021.

Sağlık ve Mutlulukla Kalın...

Sayfada yer alan yazılar sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Kanser tanısına sahip bir hasta için online muayene randevusu hakkında bilgi almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.


İlgili Haberleri


İnsan Refahı Araştırmasının Şaşırtıcı Sonuçları Üzerine

İnsan Refahı Araştırmasının Şaşırtıcı Sonuçları Üzerine

Türkiye, Birleşik Krallık ve Japonya Neden İnsan Refahında Geride Kaldı? Dünyanın dört bir yanından 22 ülkeyi kapsayan...

Kanser Tedavisinde Doğurganlığı Korumak Artık Daha Önemli: 2025 Kılavuzu Ne Getiriyor?

Kanser Tedavisinde Doğurganlığı Korumak Artık Daha Önemli: 2025 Kılavuzu Ne Getiriyor?

Neden Fertilite Koruması Şimdi Daha Önemli? Modern onkoloji, yalnızca hastalığı tedavi etmeyi değil, hastaların tedavi sonrası yaşam...

Kalp Üzerine Dev Araştırma: 50 Yaşında Risk Faktörü Olmayanlar, 13 Yıl Daha Uzun Yaşıyor

Kalp Üzerine Dev Araştırma: 50 Yaşında Risk Faktörü Olmayanlar, 13 Yıl Daha Uzun Yaşıyor

Kalp ve Damar Sağlığını Korumak, Ömrü 10-14 Yıl Uzatabilir Dünya genelinde 2 milyondan fazla kişinin verilerini inceleyen...

ABD'de Uzmanlık Yolu: 2025'te Genç Hekimler Hangi Uzmanlıkları Tercih Etti?

ABD'de Uzmanlık Yolu: 2025'te Genç Hekimler Hangi Uzmanlıkları Tercih Etti?

Her yıl mart ayında ABD'de düzenlenen Match Day (Uzmanlık Yerleştirme Günü), binlerce tıp öğrencisinin kariyer yönünü...

Hakkımda

Özgeçmişim, kanser tanı ve tedavisine dair çalışmalarım ve ilgi alanlarım için tıklayın.

Prof. Dr. Mustafa Özdoğan Hakkında