0
Kadcyla (ado-trastuzumab emtansine) ile metastatik meme kanseri tedavisi

Kadcyla (ado-trastuzumab emtansine) ile metastatik meme kanseri tedavisi

Kadcyla nasıl çalışır?

Kadcyla, insan epidermal büyüme faktörü reseptörü 2 (HER-2) olarak bilinen meme kanseri hücrelerinin yüzeyindeki bir reseptörü hedef alır. Protein yapıdaki bu reseptöre bağlandıktan sonra, hücrelere girer ve hücrenin büyümesini veya bölünmesini durduran DM-1 adlı bir kimyasal maddeyi serbest bırakır.

kadcyla t dm1 ado trastuzumab emtansine meme kanseri tedavisi etki mekanizmasi 111542

Diğer adı T-DM1 olan bu yeni nesil ilaç, iki farklı ilacın kombinasyonundan oluşur:

  • T: trastuzumab (hedefe yönelik akıllı ilaç)
  • DM1: hücrenin iskeleti mikrotübüller üzerine etkili bir kemoterapi ilacı

Yani akıllı ilaç ve kemoterapinin tek bir ilaç olarak kombinasyonudur. 2013 yılında FDA onayı alan bu ilaç 4. evre (metastatik) HER2 pozitif meme kanseri tedavisinde kullanılmaktadır. Ülkemizde Eylül 2016’da Trastuzumab ile kombine kemoterapiler sonrası hastalığında ilerleme olan hastalarda Kadcyla onaylanmıştır.

Tedavinin amacı

Kadcyla, meme kanseri tümörlerini küçültmek, kanser ile ilgili şikayetleri azaltmak ve hastalığın ilerlemesini yavaşlatarak hastanın ömrünü uzatmak için verilir (palyatif tedavi).

Uygulama şekli, dozu ve program

Kadcyla (ado-trastuzumab emtansine) 3.6 mg/kg, 1. gün toplardamardan (İntraVenöz = İ.V.) ilk kürde 90 dakika içerisinde yavaşça uygulanır. İkinci kür ve sonrasında eğer hasta tolere edebiliyorsa Kadcyla 30 dakikada uygulanır. Bu şekilde, damar yoluyla belli bir sürede ilaç uygulamaya infüzyon denir.

Kadcyla tedavisinin toplam tahmini süresi

  • İlk kürde tedavi 3 saate kadar sürebilir. Eğer hasta iyi tolere edebiliyorsa sonraki kürlerde 1.5 saat gibi kısa bir süreye düşebilir. Eğer infüzyonla ilgili reaksiyonlar oluştuysa, infüzyonun durdurulması gerekebilir.
  • İnfüzyona bağlı reaksiyonları izlemek için Kadcyla uygulamasından sonra 30 ila 90 dakika hasta gözlemlenir.
  • İnfüzyon süreleri klinik araştırmalara dayanmaktadır, ancak doktor tercihine veya hastanın tedaviyi tolere etme durumuna bağlı olarak değişebilir. Ön ilaçlar ve sıvı destekleri daha fazla zaman katabilir.
  • Kadcyla tedavisi genelde hastaların tedavi sonrası evine döndüğü günübirlik kemoterapi ünitelerinde uygulanır.
  • Kadcyla tedavisi her 21 günde (3 hafta) bir tekrarlanır. Bu döngü 1 kür olarak bilinir. Tedavinin süresi hekiminizin önerisine bağlı olarak, ilaçtan görülen fayda bitene ve istenmeyen yan etkiler görülmeye başlanana kadar devam eder.

Kadcyla yan etkileri

Yapılan klinik araştırmalarda Kadcyla ile ilgili en sık görülen yan etkiler aşağıdaki gibidir:

  • Mide bulantısı (39%)
  • Halsizlik (35%)
  • Kanama riskinde artma (düşük trombosit sayısı; trombositopeni) (28%)
  • İshal (23%)
  • Kusma (19%)
  • Anemi (kansızlık, düşük kırmızı kan hücresi) (10%)
  • Kan potasyum değerinde düşme (9%)
  • Ağız yaraları (7%)
  • Düşük beyaz kan hücresi (nötropeni) (6%)
  • Deride kızarıklık ve ellerin ve ayak tabanlarının soyulması (1%)

Ortalama olarak, hastaların % 6'sı ado-trastuzumab kullanırken ortaya çıkan istenmeyen yan etkiler nedeniyle tedaviyi bırakmaktadır.

Kadcyla tedavisinde takip

Ne sıklıkla takip gereklidir?

Kan tahlillerinin her kemoterapi kürü öncesi kontrol edilmesi gereklidir. Gerekli olan kan tahlilleri tam kan sayımı (hemogram), kapsamlı metabolik paneldir (biyokimya). Hekimin önerisine göre başka kan tahlilleri eklenebilir.

Görüntüleme ( radyolojik inceleme ) ne kadar sıklıkla gereklidir?

Ekokardiyogramlar (EKO, kalp ultrasonu) tipik olarak ilk tedaviden önce, daha sonra periyodik olarak kalp işlevinizi izlemek için yapılır. Görüntüleme tedaviden önce ve tedavi sırasında her iki ila dört kür arasında kontrol edilebilir. Tedaviye yanıtı değerlendirme amacıyla bilgisayarlı tomografi ve pozitron emisyon tomografisi (PET-BT) kullanılan görüntüleme yöntemleridir.

Kan testi veya görüntüleme sonuçları tedaviyi nasıl etkiler?

Sonuçlara bağlı olarak doktorunuz Kadcyla kullanımına planladığı gibi devam edebilir, dozunu değiştirebilir veya tedaviyi değiştirebilir.

Kadcyla kulanırken dikkat edilmesi gerekenler

  • Ado-trastuzumab emtansine kullanırken trombosit sayısında düşme riski, Asya kökenli hastalarda daha yüksek olabilir.
  • Kalp fonksiyonunuz, tedaviye başlamadan önce EKO ile kontrol edilir ve ado-trastuzumab emtansine tedavisi görürken her 3 ayda bir tekrarlanır. Nefes darlığı, baş dönmesi ve ayak bileği veya ayak şişmesi azalan kalp fonksiyonu belirtileri olabilir.
  • Kadcyla, daha önce çok sayıda tedavi almış hastalarda onaylı bir ilaçtır, bu nedenle Kadcyla tedavisi sırasında savunma hücrelerimiz olan beyaz kan hücrelerinin sayısı düşebilir (lökopeni ve nötropeni). Bu durumdan korunmak için GCSF adını verdiğimiz kan hücresi büyüme faktörü iğnesi (filgrastim, lenograstim, pegfilgastrim gibi) uygulanabilir.
  • Hamile kadınlara verildiğinde ciddi doğum kusurlarına neden olabilir. Ado-trastuzumab emstantine kullanımı sırasında kendinize uygun doğum kontrolü yöntemlerini kullanın ve tedavi sırasında hamile kalırsanız doktorunuza bildirin.
  • Bazı antifungal (mantar tedavisi) ve nöbet (epilepsi vb.) ilaçlarıyla etkileşime girebilir. Doktorunuza veya eczacınıza, muhtemel etkileşimler için ilaçlarınızı gözden geçirmesini isteyin. Onkoloji eczacınız ilaçların birbiriyle ilgili etkileşimi olup olmadığını kontrol etmelidir.

Verma S, Miles D, Gianni L, et al.

Trastuzumab Emtansine for HER2-Positive Advanced Breast Cancer.

N Engl J Med 2012

Sağlık ve Mutlulukla Kalın...

Sayfada yer alan yazılar sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Kanser tanısına sahip bir hasta için online muayene randevusu hakkında bilgi almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.


İlgili Haberleri


Meme Kanserinde Metastaz: Suçlu, Yaygın Bir Kalıtsal Gen Değişimi mi?

Meme Kanserinde Metastaz: Suçlu, Yaygın Bir Kalıtsal Gen Değişimi mi?

Yeni bir araştırma, meme kanserinin metastaz yapma riskinin kişinin doğuştan getirdiği genetik mirasla ilişkili olabileceğini ortaya...

BRCA1/2 Taşıyan Kadınlar İçin Pütürlü Meme İmplantları ve Lenfoma İlişkisi

BRCA1/2 Taşıyan Kadınlar İçin Pütürlü Meme İmplantları ve Lenfoma İlişkisi

Kanser Cerrahisi Sonrası Estetik, Genetik ve Güvenlik Dengesi Meme kanseri tedavisi sonrası meme rekonstrüksiyonu, yalnızca estetik değil,...

BRCA Taşıyıcılarında Karşı Memeye Koruyucu Radyoterapi: Cerrahiye Alternatif Bir Yol mu?

BRCA Taşıyıcılarında Karşı Memeye Koruyucu Radyoterapi: Cerrahiye Alternatif Bir Yol mu?

Kalıtsal Meme Kanseri, BRCA Mutasyonu ve Koruyucu Yaklaşımlar Meme kanseri, dünya genelinde kadınlarda en sık görülen malignite...

Yapay Zekâ Desteğiyle HER2 Düşük Meme Kanserinin Tanısında Yeni Bir Dönem

Yapay Zekâ Desteğiyle HER2 Düşük Meme Kanserinin Tanısında Yeni Bir Dönem

Meme kanserinde HER2 proteininin ekspresyon düzeyi, hastaların hangi hedefe yönelik tedavilerden yararlanabileceğini belirlemede kritik bir rol...

Hakkımda

Özgeçmişim, kanser tanı ve tedavisine dair çalışmalarım ve ilgi alanlarım için tıklayın.

Prof. Dr. Mustafa Özdoğan Hakkında