0
Kadınlarda D Vitamin Düzeyi ile Kolon ve Rektum Kanseri Arasında Olası Bir İlişki

Kadınlarda D Vitamin Düzeyi ile Kolon ve Rektum Kanseri Arasında Olası Bir İlişki

Büyük bir gözlem çalışmasından elde edilen sonuçlar, kandaki D vitamini düzeyleri ile kadınlarda kolorektal (kalın bağırsak) kanser riski arasında bir ilişki olduğunu gösterdi. Bu sonuçlar Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention adlı dergide yayımlandı.

Plazma veya serum örneklerinde 25-hidroksivitamin D [25 (OH) D] seviyelerini araştıran önceki gözlemsel çalışmalar, yüksek seviyede D vitamini ile kolorektal kanser riskinin azalması arasındaki ilişki için bir miktar destek sağlamıştı. Meme kanseri ve prostat kanseri riskleri içinse sonuçlar çelişkili idi.

Bu çalışma, diyet ve yaşam tarzının bulaşıcı olmayan hastalıkların gelişimi üzerindeki etkisini prospektif (geleceğe dönük) olarak değerlendiren, Avustralya'da sağlıklı yetişkinleri takip etmek amacıyla 1990'lı yılların başında başlatılan Melbourne İşbirlikçi Kohort Çalışması'nın bir parçasıydı.

Kanser tanısı olmayan 29.205 katılımcıdan oluşan temel bir gruptan 1332 kadın ve 1664 erkekten oluşan rastgele bir alt grup seçildi. Olgular, Aralık 2007'ye kadar kolon-rektum, meme veya prostat kanseri teşhisi konan katılımcıları içeriyordu. Analize dahil edilenler 547 kolorektal, 634 meme ve 824 prostat kanseri vakasıydı.

Çalışmanın en önemli bulgusu olarak yüksek kan D vitamini seviyeleri ile kadınlarda kolorektal kanser riski arasında ters bir ilişki gözlendi: %48 risk azalması. Ancak erkeklerde böyle bir risk azalması görülmesi.

İlginç şekilde, yüksek D seviyeleri olan kişilerde BRAF V600E mutant kolorektal kanser riski % 29 daha az idi. Bu mutasyon pozitifliğinin, kolon ve rektum kanserlerinde görülme oranı %10 civarındadır.

Kan D vitamini seviyeleri ile meme veya prostat kanseri riski, östrojen reseptörü durumu (meme), evre veya KRAS durumu (kolorektal kanserde) arasında anlamlı bir ilişki gözlenmedi.

Not: Bu çalışma, kan D vitamini düzeyleri ile kadınlarda kolorektal kanser arasında bir ilişkiyi doğrulayan sonuçlar sunmaktadır, fakat sadece bu sonuçlara bakarak bir sebep-sonuç ilişkisinden bahsedilemez. Yani D vitamini takviyesi almak, kadınları kolorektal kanserlerden korur denilemez, çünkü kolorektal kanserlere daha az yakalanan kadınların D vitamini seviyelerinin yüksek olmasının başka nedenleri de olabilir ve bu çalışma diğer nedenleri ortaya koymamakta veya net bir neden-sonuç ilişkisini açıklayamamaktadır.

Heath AK, Hodge A, Ebeling PR, et al.

Circulating 25-hydroxyvitamin D concentration and risk of breast, prostate, and colorectal cancers: the Melbourne Collaborative Cohort Study.

Cancer Epidemiol Biomarkers Prev, 6 March 2019.

Sağlık ve Mutlulukla Kalın...

Sayfada yer alan yazılar sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Kanser tanısına sahip bir hasta için online muayene randevusu hakkında bilgi almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.


İlgili Haberleri


İlk Kanser mi, Sonraki mi? Kolorektal Kanserde Sıralamanın Sağkalıma Etkisi

İlk Kanser mi, Sonraki mi? Kolorektal Kanserde Sıralamanın Sağkalıma Etkisi

Aynı Tümör, Farklı Sonuçlar – Kanserin Sırası Neden Önemli? Kolorektal kanser (KRK), dünya genelinde üçüncü en sık...

Rektum Kanserinde Ameliyat Öncesi Radyoterapi: Kime Fayda Sağlıyor, Kime Zarar Veriyor?

Rektum Kanserinde Ameliyat Öncesi Radyoterapi: Kime Fayda Sağlıyor, Kime Zarar Veriyor?

Alt mı, Üst mü? Tümör Yüksekliği Rektum Kanseri Tedavisinde Kararları Nasıl Etkiliyor? Rektum kanseri, kalın bağırsağın son...

Rektum Kanserinde Kalıcı Kolostomi Kader Değil mi?

Rektum Kanserinde Kalıcı Kolostomi Kader Değil mi?

Kalıcı Kolostomi Torbası Endişesi Yeni bir araştırma, kemoterapi sonrası "lokal eksizyon" adı verilen bir cerrahi uygulamanın, bazı...

Ağız Mikrobiyomu ve Kolorektal Kanser İlişkisi: Yeni Araştırma Neyi Gösteriyor?

Ağız Mikrobiyomu ve Kolorektal Kanser İlişkisi: Yeni Araştırma Neyi Gösteriyor?

Kolon ve rektum kanserleri, dünya genelinde en sık görülen üçüncü kanser türüdür. Her ne kadar ileri...

Hakkımda

Özgeçmişim, kanser tanı ve tedavisine dair çalışmalarım ve ilgi alanlarım için tıklayın.

Prof. Dr. Mustafa Özdoğan Hakkında