Kanserli bir kişiden sağlıklı bireylere kanser bulaşmaz. Aynı havayı solumak, tokalaşmak, öpüşmek, cinsel ilişki gibi temaslarla kanserin bulaştığına dair henüz hiçbir kanıt yoktur.

Kanser temas ile bulaşır mı ?

Kanser hücreleri sağlıklı bireylerin vücuduyla temas etse bile yaşayamaz, çünkü sağlıklı kişinin bağışıklık sistemi kanserli hücreleri yok ederek yaşamalarına izin vermez.

Çoğu kanser türü kişilerin DNA’sındaki hasarlar ve mutasyonlardan meydana gelir. Bu değişiklikler çevresel veya kalıtsal faktörlerden dolayı olabilir. Bazı DNA hasarlarının nedenleri bilinmezken bazıları; sigara, alkol, güneşe maruz kalmak gibi karsinojen tetikleyicilere sahiptir. Bazı virüsler DNA’yı doğrudan etkileyerek mutasyonlara neden olabilmekte veya inflamasyon da dolaylı yoldan kansere tetikleyebilmektedir.

Organ nakliyle kanser bulaşır mı?

Kanser olan kişilerden, organ yetmezlikli kişilere yapılan organ nakilleri sonrası, nakil yapılan kişide kanser vakalarına rastlanmıştır. Ancak bu riski artıran önemli bir faktör; organ nakli olan kişilerin bağışıklık sistemlerini zayıflatan ilaç kullanmalarıdır. Bu nedenle organ bağışlarında bu riski en aza indirmek için vericinin kanser taşıyıp taşımadığı sorgulanır.

Hamilelikte kanser bebeği etkiler mi?

Hamilelik sırasında anne kanserli olsa bile fetüs (anne karnındaki bebek) bundan çoğunlukla etkilenmez. Nadiren anneden plasentaya (fetüsü anneye bağlayan organ) geçse bile, çoğu kanser türü anne rahmindeki fetüsü etkilemez.

Mikroplar kanser riskini artırır mı?

Mikroplar bulaşıcıdır. Özellikle bakteri ve virüsler kişiden kişiye; cinsel ilişki, öpüşme, gıda paylaşımı gibi yollarla bulaşabilir. Bazıları aynı havayı solumayla bile bulaşabilir. Mikroplar kanserli bir kişiyi sağlıklı bireye göre daha fazla tehdit eder. Çünkü; kanser hastaları özellikle tedavi gördükleri sırada bağışıklık sistemleri zayıftır. Bu durumda bünyeleri enfeksiyonlarla başa çıkamayabilir.

Metagenomik, mikropların kanserdeki rolünü inceleyen bilim dalıdır. Bazı kanser türlerinin gelişmesinde belirli mikroplar önemli rol oynarlar. Belki bu nedenle insanlar kanserin bulaşıcı olduğunu düşünüyor olabilirler.

Virüsler

Bazı virüsler belirli kanser türlerinin gelişmesini tetikleyebilmektedir.

Örneğin:

  • Bazı Human Papilloma Virüsleri (HPV); serviks (rahim ağzı), vajina, vulva, penis, anüs, baş ve boyun kanserlerinin riskini artırabilmektedir.
  • Epstein-Barr virüsü (EBV); geniz (nazofarinks) kanseri, mide lenfoması, Hodgkin lenfoma ve Burkitt lenfoma ile ilişkilendirilir.
  • Hepatit B virüsü (HBV) ve hepatit C (HCV) uzun süreli karaciğer enfeksiyonlarıyla bağlantılıdır ve karaciğer kanseri riskini artırabilir.

HIV virüsüne bağlı AİDS hastalığı gibi insanların bağışıklık sistemini zayıflatan durumlar ya da organ nakli nedeniyle bağışıklığın düşmesi, Kaposi sarkomu ve bazı lenfomaların büyümesi ve gelişmesine uygun bir ortam hazırlayabilir.

Bakteriler

Bakteriler kanseri tetikleyebilir. Helikobacter pylori midede belirli kanser türleriyle ilişkili olduğu bilinen yaygın bir bakteridir. Bu bakterinin uzun süreli enfeksiyonları midenin iç katmanına zarar verebilir ve mide kanseri riskini artırabilir.

kanser bulaşıcı bir hastalık değildir

Bilimsel araştırmalar kanserin doğrudan kişiden kişiye bulaşan bir hastalık olmadığını öne sürmektedir. Ancak kanserin gelişimini tetikleyen bulaşıcı virüs, bakteri ve parazitler vardır. Sağlıklı bir yaşam tarzı, tek eşlilik ve düzenli kontrollerle bu riski azaltmak mümkündür. Bu nedenden dolayı kanserli bireylerin yalnız kalmamasını, aksine insanlarla iletişim halinde olmasını öneriyoruz.