Kanser Cinsel Yaşamı Nasıl Etkiler?
Cinsel duygular ve tutumlar insanlar arasında, hasta olmasa bile büyük farklılıklar gösterir. Bazı insanlar, kanser tedavisi süresince cinsel arzularında ve enerji düzeylerinde çok az değişiklik yaşarlar veya hiç değişiklik yaşamazlar. Diğerleri, kanser ve tedavinin fiziksel ve duygusal etkileri nedeniyle cinsel ilişkiye daha az ilgi duyarlar.
Cinsel arzunuz ve enerji seviyeniz tedavi sırasında değişirse, bunun doğal ve birçok insanda olduğu unutulmamalıdır. Bu durum stres, yorgun hissetme ve diğer tedavi yan etkilerinden kaynaklanabilir. Vücudunuz hakkında nasıl hissettiğiniz de bir rol oynayabilir.
Tedaviye başlamadan önce sağlıklı bir cinsel yaşamınız varsa veya cinsellik sizin için önemli ise, tedavi sırasında fiziksel yakınlıktan zevk almaya devam etme ihtimaliniz vardır. Bu samimiyetin yeni bir anlam kazandığını ve eşinizle farklı şekilde ilgilendiğinizi görebilirsiniz. Seks daha az önemli hale gelirken, sarılma, dokunma, tutma ve kucaklaşma daha önemli olabilir.
Sağlıklı bir cinsel yaşamın, bu kadar çok fiziksel ve duygusal faktörün söz konusu olduğu durumlarda korunması zor olabilir. Tedaviden önce, tedavi sırasında ve tedavi sonrasında neler yapabileceğinizi ve yapamayacağınızı anlamanız için doktorunuzdan ve diğer güvenilir kaynaklardan mümkün olduğunca fazla bilgi alın. Endişeleriniz ve kendiniz için ne hissettiğiniz hakkında eşinizle konuşun.
Cinsellikle ilgili tüm problemlerin üçte ikisinin kısa bir değerlendirme sonrası, birkaç öneri ile hasta ve eşine güven aşılanması sonucu çözülebileceği bilinmektedir. Geriye kalan az bir kısım ise hasta ve eşine önerilebilecek tıbbi ve psikolojik destekler sayesinde üstesinden gelinebilir.
Kanserde Fertilite - Doğurganlık
Hamilelik bazen kanser tedavisi sırasında mümkündür, ancak bazı tedaviler doğum kusurlarına neden olabilir. Doktorlar sıklıkla hastalara tedavi boyunca ve tedavi sonrası bir müddet doğum kontrolünü kullanmalarını önerirler.
Kadınlar, tedavileri alırken adetlerinin düzensizleştiğini veya durduğunu görebilir. Bu, hamile kalamayacağı anlamına gelmez, bu nedenle doğum kontrolüne ihtiyaç vardır.
Erkeklerdeki tedaviler sperm hücrelerini azaltabilir veya hasar verebilir. Buna rağmen, erkekler genellikle tedaviden sonra tekrar fertil hale gelir.
Tedavinin doğurganlığınızı nasıl etkileyeceği konusunda endişelenmeniz normaldir. Kanser gibi yaşamı ciddi şekilde etkileyebilen bir hastalıkla karşı karşıya olmanız cinsellik ve doğurganlık konularını tamamen arka planı atmayı gerektirmez; bu konudaki sorularınız veya endişeleriniz ile ilgili tedaviye başlanmadan önce doktorunuzla konuşmaktan çekinmemenizi öneririz.
Bu yazımızla kanserde cinsellik konusuna bir giriş yapmış olduk. Sonraki yazılarımızda erkek ve kadın kanser hastaları ve farklı kanser türleri için cinsellik ve doğurganlık konularına ayrı ayrı değinmeyi planladık.
cancer - org