Kanser tedavisi görmek ya da geçirmiş olmak kişilerin yeni tanıştıkları bireylerle iletişim kurmaktan çekinmelerine sebep olabilmektedir. Karşı cins ile iletişim söz konusu olduğunda ise bu daha belirgin olabilir. Böyle bir durum yaşıyorsanız, kendinize olan güveninize destek olabilecek, beklentilerinizi gözden geçirebileceğiniz ve hastalığınızla ilgili ne zaman konuşmanız gerekir gibi konularda sizlere bazı önerilerimiz olacak.

Yeni insanlar tanımak, ilgi duyulan karşı cinsten biriyle iletişim kurmak ya da yeni bir ortama girmek heyecan vericidir. Fakat kanserli bir bireyseniz ya da tedavi görmüşseniz kendinizi yeni ilişkiler kurmaya karşı cesaretsiz hissedebilirsiniz. Hazır olup olmadığınızla ilgili kafanız karışabilir. Sağlık durumunuzla ilgili bilgileri paylaşmalı mısınız ya da ne zaman paylaşmalısınız gibi sorular aklınıza takılabilir. Karşınızdaki kişi ya da kişiler buna nasıl cevap verir emin olamazsınız. Uzmanların fikrine göre aslında kanser tanısı almadan önce de yeni birisiyle tanışmak, karşı cinsten bir bireyle ilk kez görüşmek veya yeni bir grupla sosyal ortamda bulunmak zaten heyecanlı bir durumdur ve bazı çekinmeler olabilirdi. Ancak kanser deneyimini bir kere yaşadıktan sonra hissedilen benzer duyguların sebebi olarak hastalık görülebilmektedir. Hastalık süreci biraz korkutucu ve güvensiz hissettirebildiği için sosyal ortamda yaşanan çekingenlik de daha yoğun duygulara sebep olabiliyor. Tabi bir de fiziksel görünümdeki değişiklikler kişilerin özgüvenini etkileyebiliyor.

Çoğu kanser hastasının benzer kaygı ve soruları vardır. Henüz evlenme veya çocuk sahibi olma planı olan daha genç bireylerin yeni bir ortama girme veya karşı cinsle tanışma deneyimleri daha yaşı ileri olan evli ve çocuk sahibi olan kişilere göre farklılık gösterir. Kişiye ve hastalığın boyutuna göre de kaygılar değişebilir. Bazı önerilerin size bu konularda yardımcı olabileceğini düşünüyoruz.

Öncelikle Kendinizi Sevin

Kanser tanı ve tedavisi kişinin kendine olan güvenini sarsabilir. Örneğin fiziksel görünümün değişmesi özgüveni önemli derecede etkileyebilir ve bu durum da yeni bir ilişki kurmayı daha çok zorlaştırabilir.

Özgüveninizi yeniden inşaa etme ile başlayın. Siz olduğunuz gibi değerlisiniz ve her şekilde sevilmeye layıksınız. Kendinize bunu hatırlatarak, hastalık öncesinde yaptığınız aktiviteleri yapın ya da daha önceden yapmak istediğiniz birşeyleri deneyin. Bu size kendiniz gibi hissettirmeye yardımcı olur.

Bir İlişkiden ne Beklediğinizi Düşünün

Diyelim ki hoşlandığınız bir kişiyle buluştunuz ve size ilgi duyup duymadığından emin değilsiniz. Bu oldukça normaldir. Bunu hasta değilken de yaşayabilirdiniz. Fakat en az bunun kadar önemli olan da; sizin karşınızdaki kişinin karakterini ve sizinle arkadaşlık etmeye uygun olup olmadığını düşünmek. Hastalığın öncesindeki beklentilerinizin aynısı devam edebilir ve öncelikleriniz değişmemiş olabilir. Beklentilerinizi düşünün ve buna göre ilişkinize yön verin.

İlk Adımı Kendiniz İçin Atın

İnternette tanışma sitelerine girmek ya da parti davetlerini kabul etmek için uygun bir zaman olmayabilir. Sosyalleşmek ya da dışarı çıkmak öncelikle kendiniz için, güzel vakit geçirmek için atacağınız bir adımdır. Önceliğinizi kendinize verirseniz daha mutlu hissedebilirsiniz.

Fiziksel Görünümü Kabul Etmek

Kanser tedavileri fiziksel iz bırakabilir, ruh halini etkileyebilir, cinsel isteği azaltabilir ve fiziksel olarak rahatsız hissetmeye neden olabilir. Bunun gibi şikayetleriniz olursa ve duygusal olarak zorlanma yaşadığınızı düşünürseniz bir psikolojik danışmanlık, üroloji, plastik cerrahi ya da jinekoloji uzmanlarından destek almanızı öneririz.

Ne Zaman Konuşma Yapacağınızı Planlayın

Hastalığınızı karşınızdaki kişiye ne zaman anlatacağınıza tamamen bireysel olarak kendiniz karar vermelisiniz. Bazı kişiler 2. ya da 3. buluşmada hemen kanser tanısı aldıklarından ve tedavi gördüklerinden bahsetmeyi tercih ederler. Bazıları ise bir kaç ay boyunca anlatmaktan çekinebilirler. Kanser hastası olduğun saklamak istemezken bir yandan da bunun kendileri hakkında bilinen ilk konu olmasını da tercih etmezler.

Karşılıklı güzel vakit geçirdiğiniz kişilere hastalığınız hakkında bilgi verdiğinizde bu sizin daha farklı bir kişiye dönüşeceğiniz anlamına gelmez. Hastalığınız hakkında ilk konuşmanızı yapmadan önce nasıl ifade edeceğinizi önceden düşünürseniz kendinizi konuşma sırasında daha rahat hissedebilirsiniz.