Kanser hastaları için egzersizin, kanser ilaçları kadar etkili olduğunu artık biliyoruz. Sadece kanser hastaları için değil, bir kişinin sağlığı ve yaşam kalitesi için kendisine yapabileceği en büyük iyiliklerin başında gelmektedir egzersiz.

JACC: CardioOncology adlı dergide yayımlanan bir araştırmaya göre, kemoterapi sürecinde egzersiz yapmak yorgunluğu önleyebilir ve kalp-solunum zindeliğini koruyabilir.

Hollanda'daki Groningen Üniversitesi Tıp Merkezi'nden Dr. Gabriela GF van der Schoot ve meslektaşları, küratif (tam şifa amaçlı) kemoterapi alması planlanan hastalar üzerinde klinik bir deney yaptılar. 139 hasta meme, 95 hasta testis ve 30 hasta kolon kanseri ve 2 hasta lenfoma tanılı idi.

Bu çalışma için hastalar, kemoterapi sırasında veya sonrasında başlatılan 24 haftalık bir egzersiz müdahalesine rastgele atandılar: kemoterapi sürecinde egzersiz grup A ve kemoterapi sonrası egzeriz grup B olarak tanımlandı.

Çalışmanın birincil sonlanım noktası, müdahaleden 1 yıl sonra pik oksijen alımı (VO2peak) idi. Araştırmacılar, egzersizden hemen sonra ve egzerizden 1 yıl sonra VO2peak açısında gruplar arasında fark bulamadılar.

Bununla birlikte;

  • B grubu ile karşılaştırıldığında, A rubuna alınan hastaların, kemoterapiden hemen sonra VO2peak, sağlıkla ilgili yaşam kalitesi ve kas gücü ölçümleri daha iyi idi.
  • A grubundaki hastalar ayrıca daha az yorgunluk ve daha fazla fiziksel aktivite bildirdiler.

Aşağıda, çalışmanın grafik özeti görülebilir:

Kardiyorespiratuar Zindeliği Geliştirmek İçin Bir Fiziksel Egzersiz Müdahalesinin Optimal Zama

Sonuç olarak kanser hastalarına, kemoterapi veya başka bir tedavi alırken egzersiz yapmalarını genel olarak öneriyoruz. Yakın zamanda ameliyat veya kemik-iskelet sisteminde sorunlar sebebi hareket kısıtlaması olan hastalar, kendilerine uygun egzersizi onkologları ve onkolojik rehabilitasyon (fizik tedavi veya fizyoterapi) uzmanı ile görüşmelidir. Bu çalışmanın bulguları, fiziksel egzersizin en uygun zamanlamasının kemoterapi süreci olduğunu gösteriyor. Bununla birlikte, kemoterapi sürecinde egzersiz yapmak mümkün olmadığında, kemoterapi süreci tamamlandıktan sonra fiziksel bir egzersiz programına başlamak uygun bir alternatiftir.

İlgili konu: Kanser Tedavisi Sırasında Beslenme ve Egzersiz Nasıl Olmalı?