Kemoterapi Sırasında Kanser Hastalarını Rahatlatacak 10 Aktivite

Kemoterapi Sırasında Kanser Hastalarını Rahatlatacak 10 Aktivite

Kemoterapi merkezinde tedavinizi alırken zamanınızı en iyi nasıl değerlendirebilirsiniz?

Her kemoterapi uygulaması sırasında yapmanız gereken başka bir şey olmadığı için zaman daha yavaş geçebilir. Hele ki hastalık sürecine kadar aktif bir hayatınız olduysa, birkaç saat boyunca hareketsiz oturmak oldukça zor gelebilir. Bu süreçle daha kolay başa çıkmak için yapılacak 10 aktiviteye gelin beraber bakalım.

1- Okumak

Kitap, gazete, dergi ya da çizgi roman farketmez, sevdiğiniz herhangi bir şeyi okuyabilirsiniz. Hatta şu sıralar giderek yaygınlaşan sesli kitap uygulamaları hoşunuza gidebilir. Bir arkadaşınızın hediye ettiği bir kitabı okumak ya da gazetelerden gündemi takip etmek size keyif vermeyebilir, okumak zorunda değilsiniz. Merak ettiğiniz, sizi sürükleyen, ilginizi çeken bir tür kaynaktan faydalanın. Böylece zaman daha hızlı geçerken hem de keyifle yeni bilgiler edinebilirsiniz.

2- Yazmak

Yazmak ve günlük tutmanın terapi edici etkisi vardır. Hislerinizi, yaşadıklarınızı, duygularınızı ifade etmek ve aktarmak için en iyi yollardan biridir. Yazmanın sonunda rahatlama hissederken zamanınız hem etkin hem de daha hızlı geçecektir. Yazdıklarınızı bir blogda paylaşabilir, sevdiklerinizle mektup ya da kart yazabilir, paylaşabilirsiniz. Paylaşmayı tercih etmeseniz bile kemoterapi sırasında sizin için yine de faydalı bir aktivite olarak öneriyoruz.

3- Çizmek / Boyamak

Sanatın duygulara ve düzenli yapıldığında fiziksel iyileşmeye de katkıları vardır. Kemoterapi sırasında yanınızda küçük bir eskiz-resim defteri ve birkaç renk boya kalemleriyle yapacağınız karalamalar, uzun zamandır yapmak istediğiniz bir resim ya da fiziksel olarak bulunduğunuz rahatsızlığı verdiği duyguları seçtiğiniz renklerle anlatmak sizi rahatlatarak iyi vakit geçirmenizi, stres atmanızı sağlar. Benim hiç yeteneğim yoktur demeyin, önemli olan burada güzel resim yapmak değildir; içinizden geçenleri karalamak veya hazır bir mandalanın içini boyamak bile iyi gelecektir.

İlginizi Çekebilir:

4- El İşleri

Örgü örmek, dikiş dikmek, şapka tasarlamak, fotoğraf albümü oluşturmak gibi işleriyle yeni bir şeyler üretebilirsiniz. Bu sayede zamanınız değerlenip daha keyifli geçebilir. Yaptıklarınızı sevdiklerinize hediye ederek pozitif ilişkilerinizi güçlendirebilirsiniz.

5- Müzik Dinlemek

Doğru tür müziğin iyileştirici gücü vardır. Kemoterapi sırasında sizi mutlu eden, rahatlatan, şarkıları dinlemek için bir şarkı listesi hazırlayabilirsiniz. Doğru müzik duygusal ve zihinsel olarak sizi rahatlatır. Melankolik, hüzünlü ve mutsuz anıları hatırlatan müzikleri dinlemenizi önermiyoruz.

6- Dizi / Film İzlemek

Tedavi gördüğünüz mekandaki imkanları kullanabilir veya kendi bilgisayar, tabletinizi yanınızda götürerek dizi veya film keyfi yapabilirsiniz. Ödül almış, ilham verici veya komedi türünde izleyeceğiniz diziler veya filmler ile zaman daha keyifli ve hızlı geçecektir.

7- Dua Etmek, Meditasyon Yapmak ve Görsel Canlandırma

Kaygılı ve stresli hissettiğiniz bu sürede içinde bulunduğunuz olumsuz durumu düşünmekten kendinizi uzaklaştırmak için inancınız doğrultusunda dua edebilir, meditasyon yapabilir veya görsel canlandırmalar yapabilirsiniz. Negatif duygulardan kurtulmanıza yardımcı olabilecek bu yöntemler stres seviyenizi de düşürerek duygusal durumunuzu toparlamaya yardımcı olur. Örneğin gözlerinizi kapatıp yer yüzündeki en mutlu olduğunuz yeri düşünerek zihninizde orada olduğunuzu, rüzgarı, kuş seslerini, etrafı, insanları ve renkleri oradaymış hayal edebilirsiniz veya baştan tasarlayabilirsiniz. Uyku gözlüğü ve bir diz battaniyesi size duygularınıza yoğunlaşmanızda ve rahatlamanızda yardımcı olabilir.

8- Oyun Oynayın

Tek başınıza kalmak isterseniz yap-boz, sudoku gibi oyunlar, istemezseniz diğer hastalar ya da yakınlarınızla sevdiğiniz tavla, kağıt gibi oyunları oynayabilirsiniz. Bu zor süreçte sevdiğiniz ve konsantre olduğunuz bu oyunlar konsantre olduğunuz ve eğlendiğiniz bir etkinlik haline dönüşebilir.

9- İnternet ve İletişim

İnternette gezinmek, haberlere, fotoğraflara, yeni gelişmelere, merak ettiğiniz bir yemek tarifine ya da sanal sanat sergilerine bakabilir, sosyal medyada arkadaşlarınızla iletişim kurabilirsiniz. Diğer insanlarla iletişime geçmek iyi hissetmenize yardımcı olabilecek başka bir yöntem olabilir. Diğer bir yandan sadece bilgisayarınızda uzun zamandır düzenlemeniz gereken dosyalar, fotoğraf albümleri, gereksiz kayıt silme ve e-posta temizliği gibi sabit kalarak yapmanız gereken işleri halledebilirsiniz.

10- Uyuyun, Dinlenin

Tedavilerin yan etkileri aşırı yorgunluk, mide bulantısı ve halsizlik yapabilir. Bunun için en konforlu hissedeceğini kıyafetlerizi giyip seslerden rahatsız olmamak için kulak tıkacınızı takarak uyumayı deneyebilirsiniz.

Sadece hastalar değil, hasta yakınları da bu aktivitelerden çok fayda görecektir. Kemoterapi öncesinde henüz evdeyken ne yapacağınızı planlayarak gidebilir ve o süreci daha güzel değerlendirebilirsiniz.

Sağlık ve Mutlulukla Kalın...

Sayfada yer alan yazılar sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Kanser tanısına sahip bir hasta için online muayene randevusu hakkında bilgi almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.


İlgili Haberleri


Meme Kanserinde Tanı Sonrası Fakat Tedavi Öncesi Egzersizin Faydaları

Meme Kanserinde Tanı Sonrası Fakat Tedavi Öncesi Egzersizin Faydaları

Son yıllarda yapılan araştırmalar, egzersizin kanser tedavisi süresince ve sonrasında hastalar üzerindeki olumlu etkilerini ortaya koymuştur....

Kısa-Yoğun Fiziksel Aktivite: Egzersiz Yapmayanlar İçin Kanser Riskini Azaltmada Yeni Yol

Kısa-Yoğun Fiziksel Aktivite: Egzersiz Yapmayanlar İçin Kanser Riskini Azaltmada Yeni Yol

Teknolojinin hızla ilerlemesi ve robotların birçok insan gücünün yerini alması, günümüzde birçok insanın oturarak iş yapmasına...

Düzenli Egzersizin, Ağrıya Dayanma Gücünü Artırdığı Bulundu

Düzenli Egzersizin, Ağrıya Dayanma Gücünü Artırdığı Bulundu

Egzersizin sağlığımız üzerindeki olumlu etkileri tartışılmaz. Ancak, son zamanlarda yapılan bir çalışma, düzenli egzersizin sadece sağlıklı...

Uzun Süre Oturmanın Bedene Etkileri – Kanser Riskinden Fiziksel Aktiviteye

Uzun Süre Oturmanın Bedene Etkileri – Kanser Riskinden Fiziksel Aktiviteye

Bilim dünyası ve sağlık çalışanları uzun süre boyunca oturmanın bedene olan etkilerini yıllardır araştırıyor. Her ne...

Hakkımda

Özgeçmişim, kanser tanı ve tedavisine dair çalışmalarım ve ilgi alanlarım için tıklayın.

Prof. Dr. Mustafa Özdoğan Hakkında