0
Kirlenmek Gerçekten İyidir - Çocukların Mikropla Temasına İzin Verin

Kirlenmek Gerçekten İyidir - Çocukların Mikropla Temasına İzin Verin

Çocuklarımızı mikroplardan tamamen uzak tutmaya çalışmak aslında onlar için çok da iyi olmayabilir. Çocuklarımızın yaşam alanındaki şeyleri dezenfekte etmeyin; hayvanlara temas etsinler, yerde yemek yesinler ve toprakta oynasınlar, kir bazen iyidir.

Anne babalar çocukları mikroplardan uzak tutmaya çalışırlar. Mikropların çoğunun aslında çocuklar için yararlı olabileceğini düşünmezler. Ancak çocuklar abartılı olmadan kir ve mikroplara maruz kaldıklarında bağışıklık sistemlerinin daha iyi olgunlaştığına dair sonuçlar var. Konuyla ilgili araştırma sonuçlarına göre; özellikle açık havada mikroplara maruz kalmak çocuk ve gençlerde güçlü bir bağışıklık sistemi oluşturmada çok etkili. Bu sebeple uzmanlar çocukların bahçede rahatça oynamalarını öneriyor ve çamur olmuş elleri derhal sterilize etmek için ebeveynlerin endişelenmelerine gerek olmadığını belirtiyorlar.

Çocukların mikroplardan dolayı hayvanlardan uzak durması gerektiğine dair henüz bir sorun olduğu düşünülmüyor. Aksine çocuğun yüzünü yalayan bir köpeğin zarardan çok yararı olabilir; güçlü bir bağışıklık sistemini destekleyebilir.

Gıdaları iyi yıkanmaya, etlerin iyi pişmiş olmasına dikkat etmek ve aşılar ile sağlık kontrolleri yapıldığı sürece hijyen ile ilgili daha fazla tedbirin ek bir katkısı olmadığı düşünülüyor.

Atalarımızın bağışıklık sistemleri çok sayıda mikrobik etkileşimle daha güçlüydü. Aileler eskiden mikroplara karşı daha rahattı; toprağa, bitkilere, hayvanlara ve doğaya daha yakınken, sterilize solüsyonlar yokken çocukların bağışıklıkları daha güçlüydü. Fakat günümüzde basit bir alerjene karşı tepki verme olasılığı çok daha yüksek durumda.

İsveç’te 300.000 çocuk üzerinde yapılan bir araştırmada, yere düşen oyuncak kuklaları ağızlarına götürüp yalayan çocuklar ve hemen yıkayan çocuklar incelendi ve takip edildi. Yıkamak yerine kuklaları yere düştükten sonra ağızlarına götüren çocuklarda diğer gruba oranla daha az alerji, astım ve egzama rahatsızlıkları görüldü.

Siz de çocuklarınızın bağışıklık sistemi güçlü olsun istiyorsanız; hastane hijyeninde bir ev ve sterilize solüsyonlarla el temizliği yerine; suya sabuna dokundurun ve parklarda bahçelerde diledikleri gibi oynamalarına izin verin.

Bill Hesselmar, Fei Sjöberg, Robert Saalman ve ark.

Pacifier Cleaning Practices and Risk of Allergy Development.

Pediatrics, June 2013.

Sağlık ve Mutlulukla Kalın...

Sayfada yer alan yazılar sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Kanser tanısına sahip bir hasta için online muayene randevusu hakkında bilgi almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.


İlgili Haberleri


Tip 1 Diyabet: Kök Hücreden Türetilmiş Adacık Hücreleriyle İnsülin Bağımsızlığı Mümkün mü?

Tip 1 Diyabet: Kök Hücreden Türetilmiş Adacık Hücreleriyle İnsülin Bağımsızlığı Mümkün mü?

Onyıllardır Beklenen Gelişme Tip 1 diyabet, pankreastaki beta hücrelerinin otoimmün yıkımı sonucu gelişen ve ömür boyu dışarıdan...

Düşük Doz Kolşisinle Kalp Damarlarındaki Tehlikeli Plaklar Sakinleşiyor

Düşük Doz Kolşisinle Kalp Damarlarındaki Tehlikeli Plaklar Sakinleşiyor

Neden Bu Çalışma Önemli? Kronik koroner arter hastalığı olan bireylerde, kalp krizine neden olan en büyük risklerden...

Meme Silikon Protezleri ve Kalp Sağlığı: Sessiz Bir Tehdit Mi?

Meme Silikon Protezleri ve Kalp Sağlığı: Sessiz Bir Tehdit Mi?

Güzelliğin Bedeli Ne Kadar? 1960'lardan bu yana estetik ve rekonstrüktif amaçlarla kullanılan silikon meme protezleri, dünya genelinde...

Menenjit Nedir? Aşısı Var mı? Belirtileri Neler? Okullarda Artan Vakalara Dair

Menenjit Nedir? Aşısı Var mı? Belirtileri Neler? Okullarda Artan Vakalara Dair

Neden Şimdi Menenjit Konusunu Konuşuyoruz? Son günlerde özellikle okul çağındaki çocuklarda menenjit vakalarında artış olduğu bildiriliyor. Aileler...

Hakkımda

Özgeçmişim, kanser tanı ve tedavisine dair çalışmalarım ve ilgi alanlarım için tıklayın.

Prof. Dr. Mustafa Özdoğan Hakkında