Koruyucu Amaçlı Uygulanan Kemoterapi – Kapesitabin, Safra Yolu Kanserlerinde Yaşam Süresini Artırdı

Koruyucu Amaçlı Uygulanan Kemoterapi – Kapesitabin, Safra Yolu Kanserlerinde Yaşam Süresini Artırdı

Amerika’da yapılan 2017 ASCO Kanser Kongresi’nde sunulan safra yolları kanserlerinde ameliyat sonrası uygulanan kapesitabin (capecitabine) isimli kemoterapi hastaların yaşam süresini anlamlı düzeyde artırdı.

Kolanjiokarsinom veya kolanjiokanser olarak da adlandırılan safra yolları kanseri , karaciğerin içinde yer alan (intrahepatik) safra yolları, safra kesesi ve karaciğerin dışında (ekstrahepatik) yer alan safra yolları olarak kabaca üç bölgede gözlenir. Bu alanlarda ortaya çıkan erke evre safra yolları kanserlerinde öncelikli tedavi cerrahidir. Cerrahi sonrası 5 yılda tümörün evresine ve yerleşim yerine bağlı olarak hastaların %70-90’ında yenileme gözlenir. Biz onkologlar cerrahi sonrası safra yolları kanserinin yenilemesini önlemek amacı ile koruyucu - adjuvan kemoterapi veririz. Ancak birçok kanser türünde ameliyat sonrası hangi kemoterapiyi ne sürede kullanacağımız, iyi dizayn edilmiş kapsamlı klinik çalışmalar ile ortaya konmuş iken safra yolları kanserinde bu alanda bilgi yetersizdir.

ASCO 2017’de bildirilen çalışmada ameliyat edilen 447 safra yolu kanserli hasta iki gruba ayrılarak bir gruba kapesitabin adlı ağızdan içilen bir kemoterapi ilacı koruyucu amaçlı uygulanırken diğer gruba herhangi bir kemoterapi verilmeden gözlendi. Hastaların tümörlerinin %47’si karaciğer içi ve hiler bölge yerleşimli iken %18’i safra kesesi ve %35’u karaciğer dışı yerleşimliydi. Safra yolları kanserli hastalara ameliyat sonrası kapesitabin isimli ilaç vücut yüzeylerine göre 1250 mg/m2 1-14 günler verilip 7 gün dinlendirildi ve 8 kür bu tedavi uygulandı. Ameliyat sonrası hastaların %62’sinde geride mikroskobik düzeyde de olsa ameliyat sınırında tümör kalmamıştı, %38’inde cerrahi sınır pozitifti ve %46 hastanın lenf bezlerine sirayet - metastaz bulundu.

Yaklaşık 6 ay süresince ameliyat sonrası safra yolları kanserli hastalara uygulanan kapesitabin adlı kemoterapi ilacı ile ölüm riskinde %25 oranında bir azalma elde edildi. Koruyucu amaçlı uygulanan kapesitabin adlı kemoterapi ilacı safra yoları kanserli hastaların ortalama yaşam süresini 36 aydan 53 aya çıkardı ve bulgular istatistiksel olarak anlamlı bulundu.

Uzun yıllardır ilk kez derli toplu ve iyi dizayn edilmiş bir çalışma ile safra yolları kanserli hastaların koruyucu tedavisinde yol gösterici bir sonuç elde edilmiş oldu. Bu sonuçlar, safra yolları kanserli hastalar için köşe taşı niteliğinde bir bilgi sundu. Elde edilen veriler doğrultusunda kapesitabinin ameliyat olmuş safra yolları kanserinde 6 ay koruyucu amaçlı kullanımının günlük pratiğimizde hızla yerini alacağını düşünmekteyiz.

Adjuvant capecitabine for biliary tract cancer: The BILCAP randomized study.

2017 ASCO Annual Meeting. Abstract No: 4006

Sağlık ve Mutlulukla Kalın...

Sayfada yer alan yazılar sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Kanser tanısına sahip bir hasta için online muayene randevusu hakkında bilgi almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.


İlgili Haberleri


Akciğer Kanseri Tedavisinde Yenilikler – 2017 Dünya Akciğer Kanseri Kongresi

Akciğer Kanseri Tedavisinde Yenilikler – 2017 Dünya Akciğer Kanseri Kongresi

Akciğer kanseri, Dünya genelinde en sık görülen ve en çok yaşam kaybına neden olan kanser türü...

Kanser Tedavisine Akademik Perspektifle Çalışan Bir Hastanede Başlamak Yaşam Süresini Uzatıyor

Kanser Tedavisine Akademik Perspektifle Çalışan Bir Hastanede Başlamak Yaşam Süresini Uzatıyor

15 – 18 Ekim 2017 tarihlerinde Japonya’da düzenlenen 18. Dünya Akciğer Kanseri Kongre’sinde yayımlanan bir çalışmaya...

Erken Evre Meme Kanserinde Kemoterapi Yerine Akıllı İlaç Verebilir Miyiz?

Erken Evre Meme Kanserinde Kemoterapi Yerine Akıllı İlaç Verebilir Miyiz?

ESMO 2017’de sunulan, metastatik evrede kemoterapisiz hedeflenmiş tedavi başarısını ortaya koyan MONARCH-3 çalışmasından sonra, erken evre...

BRAF Pozitif 4. Evre Akciğer Kanserinde Dabrafenib ve Trametinibin Başarısı

BRAF Pozitif 4. Evre Akciğer Kanserinde Dabrafenib ve Trametinibin Başarısı

4. evre küçük hücreli olmayan akciğer kanserinin alt türlerinden biri olan BRAF V600E mutasyonu pozitif grupta,...

Hakkımda

Özgeçmişim, kanser tanı ve tedavisine dair çalışmalarım ve ilgi alanlarım için tıklayın.

Prof. Dr. Mustafa Özdoğan Hakkında