"Ölüm döşeğinde sevgilisiyle evlendi! 3 hafta sonra mucize böyle gerçekleşti..." Ne etkileyici bir başlık değil mi?! Basında bu haber dalgalanıyor. İleri evre kolon kanserine yakalanan ve 1 yılda 30 kilo veren ABD’li Rob Mooberry, bir dizi onkolojik tedaviden sonra uyguladığı katı vegan diyeti ve yaşadığı aşk ile şifayı buluyor diyor haberler. Daha sonra da Rob ve hastalık sürecinde evlendiği eşi Amanda’nın vegan diyetinin mucizelerini diğer hastalara anlatmak için nasıl bir çaba içine girdikleri de vurgulanıyor... Peki işin aslı nedir? Rob, gerçekten de iddia ettikleri gibi vegan diyet ve aşkı ile mi sağlığına kavuşmuştur, yoksa geçirdiği kapsamlı cerrahi ve sonrasında uygulanan kemoterapi eşzamanlı radyoterapi ile mi?

Sık sık karnı ağrıyan ve kilo veren Rob kolon kanserine yakalandığını öğrenir. Kapsamlı bir ameliyat ile tümör olabildiğince temizlenir, fakat kanserinin komşu lenf bezlerine ve mesanesine sirayet ettiği öğrenilir. Onkolojide bu aşama kolon kanserine evre 3C diyoruz ve bu durumda ameliyat sonrası kanserin tekrarlama ihtimalini azaltmak için hastalara adjuvan (koruyucu) tedaviler uygulanır. Hastaya da bu amaçla kemoterapi eşzamanlı radyoterapi başlanıyor. Ameliyat sonrası koruyucu tedaviye başlamadan önce Amanda ile evleniyorlar. Derken haberdeki ifadeye göre radyoterapi ve kemoterapi işe yaramadığı için çift bu tedaviden vazgeçiyor ve beslenme tarzını değiştirip, vegan diyet ve bitkisel tedaviler deniyorlar. 3 hafta sonra ise vücudundaki kanserli hücrelerin %80’inin kaybolduğu görülüyor. Daha sonra ise Rob’un kanseri tamamen yendiği ifade ediliyor. Haberin sonunda da bu mucize için sözde mütevazi bir uyarıda bulunuluyor: "Rob insanlara yanlış bilgi vermek istemese de vegan diyetinin kanseri yeneceğini düşünüyor. Herkesin onun yaptığından ilham almasını ve daha sağlıklı beslenmelerini istiyor."

Gelelim Hikayenin Tutarsızlıklarına:

  • Rob’un kanseri iddia edildiği gibi ileri evre ise, yani vücuda yayılmışsa, neden başta ameliyat edildi? Çünkü 4. evre kolon kanserinin başlangıç tedavisi, eğer bağırsak tıkanıklığı yoksa, ameliyat değildir. Bağırsak tıkanıklığı varsa, Rob’a yapıldığı gibi kapsamlı bir ameliyat değil, sadece bağırsağın tıkanıklığını giderecek bir ameliyat tercih edilir.
  • Ameliyat sonrası koruyucu tedaviler, geride gözle görülür kanser kalmayan hastalarda, mikroskobik metastazları azaltmak için uygulanır. Öyle düşünüyoruz ki Rob için de bu amaçla başlandı. Fakat Rob bu tedaviyi, yan etkileri veya başka sebeplerle tolere edemedi ve tamamlayamadan bıraktı. 3. evre bir kolon kanserinde tümör tamamen çıkarılmışsa, vegan diyetle ve bitkisel tedavilerle hangi kanserler %80 küçültüldü?
  • Adjuvan tedavi işe yaramadığı için bırakıldı denmiş. Bu satırları okuyan onkoloji profesyonelleri ve adjuvan tedavi alan çok sayıda hastamızın çok iyi biliyor ki, adjuvan tedavilerin etkinliği 2-3 haftalık bir tedavi sonrası hemen ölçülmez; çünkü ortada zaten hastalık yoktur ve bu tedavinin faydası uzun vadede hastalığın tekrarlama riskini azaltmaktır. Fakat haberde adjuvan tedavinin işe yaramadığı belirtilmiş, bu neye göre ölçülmüş?

Sonuç Hikayedeki tutarsızlıklara rağmen, Rob’un sağlığına kavuşması ve şu an eşi ve çocukları ile mutlu yaşamı şüphesiz ki çok mutluluk vericidir. Bununla bereber Rob’un hikayesinin bu şekilde haber yapılmasının nasıl tehlikeli sonuçları olabileceğine vurgu yapmak istedik. Modern onkolojinin her üç tedavisi (ameliyat, kemoterapi ve radyoterapi) kullanıldığı halde, elde edilen olumlu sonucu vegan diyete, bitkisel takviyelere ve yaşanan büyük aşka bağlamak en iyimser ifade ile büyük bir talihsizliktir!

Büyük bir aşk yaşamadığı, vegan diyet yapmadığı veya hiç medyatik olmadığı halde ileri evre rektum kanserli Ali Bey’in öyküsü, çok daha gerçekci ve umut veridicir.