Multipl Miyelom tedavisinde yeni onay: belantamab mafodotin-blmf

Multipl Miyelom tedavisinde yeni onay: belantamab mafodotin-blmf

5 Ağustos 2020 tarihinde ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), anti-CD38 monoklonal antikoru, proteozom baskılayıcı ajanı ve bağışıklık sistemini düzenleyici ilaçlar ile en az 4 tedavi alan, nükseden veya dirençli multipl miyelom tanısı alan yetişkin hastalar için belantamab mafodotin-blmf’ye hızlandırılmış onay verdi.

B hücresi matürasyon antijeni (BCMA) sergileyen miyelom hücrelerini tanıyan belantamab hücre yüzeyine yapışmaktadır. Ardından belantamab mafodotin miyelom hücreleri tarafından alınır. Hücre içinde serbest kalan mafodotin hücre ölümünü gerçekleştirir.

Çok merkezli bir çalışmada etkinliği değerlendirilen belantamab mafodotin-blmf, hastalıkta ilerleme veya kabul edilemez bir yan etki gözlenene kadar 3 haftada 1 olacak şekilde damardan enjeksiyon ile uygulandı. Araştırmacılar, çalışma grubunda toplam yanıt oranını %31 olarak belirlerken, tedaviye yanıt verenlerin %73’ünün 6 ay ve daha uzun süre tedaviye yanıt verdiğini açıkladı.

Uygulama sırasında sıklıkla gözlenen ciddi yan etkiler arasında kornea epitelinde meydana gelen değişiklikler sonucunda görme kaybı ve kornea ülseri, bulanık görme ve kuru gözler yer almaktadır. Bu tedaviyi alan hastaların ≥%20’sinde korneada aşırı sıvı birikimi (keratopati), görme yetisinde azalma, bulantı, bulanık görme, vücut ısısının aşırı yükselmesi (pireksi) ve yorgunluk gözlenmiştir. Bu risklerin önüne geçmek için mutlaka her doz uygulamasından önce göz muayenesi yapılmalıdır.

Göz ile ilgili sahip olduğu ciddi yan etkiler nedeni ile belantamab mafodotin-blmf sadece Risk Değerlendirme ve Azaltma Stratejisi (REMS) kapsamında kısıtlı bir programda kullanılmaktadır.

Belantamab mafodotin-blmf’ye kullanımında elde edilen tedavi yanıt oranına bağlı olarak onay verilmiştir. Bu tedavi seçeneği için devam eden onaylar, yapılacak yeni çalışmalarda klinik yararın doğrulanması ve tanımlanmasına bağlı olarak verilebilir.

FDA, belantamab mafodotin-blmf’ye yetim ilaç (orphan drug) ataması, çığır açan tedavi ataması ve öncelikli inceleme statüsü verdi. “Orphan Drug Status”, FDA tarafından, ABD’de yılda 200 binden daha az kişiyi etkileyen, görece olarak nadir hastalıkların tedavisi için geliştirilen ilaçları destekleme programıdır.

Sağlık ve Mutlulukla Kalın...

Sayfada yer alan yazılar sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Kanser tanısına sahip bir hasta için online muayene randevusu hakkında bilgi almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.


İlgili Haberleri


Esansiyel Trombositemi (ET) Nedir? Belirtileri, Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Esansiyel Trombositemi (ET) Nedir? Belirtileri, Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Sessiz Seyreden, Ama Riskli Bir Kan Hastalığı Esansiyel trombositemi (ET), çoğu zaman sessiz ilerleyen fakat ciddi komplikasyonlara...

Dövmeler Lenfoma Riskini Artırıyor mu?

Dövmeler Lenfoma Riskini Artırıyor mu?

eClinicalMedicine adlı dergide 21 Mayıs 2024'te yayımlanan bir makaleye göre dövmeler, lenfoma gelişiminde bir risk faktörü...

CRISPR Kullanan İlk Tedaviyi, Orak Hücre Hastalığı ve Talasemi için İngiltere'de Onaylandı

CRISPR Kullanan İlk Tedaviyi, Orak Hücre Hastalığı ve Talasemi için İngiltere'de Onaylandı

Tıp adına heyecan uyandıran bir gelişme, Birleşik Krallık'ta gerçekleşti: orak hücreli anemi ve beta talasemi gibi genetik...

Büyük B Hücreli Lenfoma İkinci Basamak Tedavisinde CAR T-hücre (Yescarta) FDA Onayı Aldı

Büyük B Hücreli Lenfoma İkinci Basamak Tedavisinde CAR T-hücre (Yescarta) FDA Onayı Aldı

1 Nisan 2022'de FDA (ABD Gıda ve İlaç İdaresi), birinci basamak kemoimmünoterapiye dirençli veya ilk 12...

Hakkımda

Özgeçmişim, kanser tanı ve tedavisine dair çalışmalarım ve ilgi alanlarım için tıklayın.

Prof. Dr. Mustafa Özdoğan Hakkında