Neoadjuvan tedavi nedir?

Neoadjuvan tedavi nedir?

Ana tedaviden önce, tümörü küçültmek için verilen tedavidir. Küçültücü kanser tedavisi olarak ifade edilir. Burada hedef ana tedavi çoğunlukla cerrahidir; yani tümör küçültülerek ameliyat edilmeye uygun hale getirilmeye çalışılır. Neoadjuvan tedaviye örnek olarak kemoterapi, radyoterapi, ve hormon tedavisi verilebilir.

Neoadjuvan kemoterapi

Kemoterapi, kanser hücrelerini yok etmek, büyümelerini durdurmak veya şikayetleri hafifletmek için ilaçlar kullanılmasıdır. Neoadjuvan kemoterapide ilaç tedavisi, tümörün ameliyatla çıkarılmasından önce yapılır. Ameliyat sonrası kanserin tekrarlama ihtimalini azaltıcı koruyucu uygulama olan adjuvan kemoterapinin tersi gibi düşünülebilir. Neoadjuvan tedavi tümör kütlesini küçülterek ameliyat etmeye olanak sağlamasının yanında, kanserli dokunun normal dokudan daha kolay ayırt edilmesini de sağlar. Bununla birlikte sadece ameliyatı kolaylaştırmakla kalmaz, aynı zamanda ameliyat sonrası iyileşmeyi geliştirebilir ve uzun dönemde kanserin tekrarlama ihtimalini azaltabilir.

Özellikle yüksek metastaz potansiyeline sahip ve bölgesel olarak yayılmış tümörlerde, neoadjuvan kemoterapi, hem ana tümörü hem de gözle görülmeyen metastazları (mikrometastaz) tedavi etme olanağı sunar.

Neoadjuvan kemoterapi genellikle bölgesel olarak ilerlemiş (lokal ileri) meme, kolon ve rektum ve akciğer kanseri için 1-4 kür (seans) şeklinde verilir.

İndüksiyon kemoterapi

İndüksiyon kemoterapisi neoadjuvan kemoterapiyle bazen aynı gibi düşünülür, fakat bazı farkları vardır. Kemoterapi, amaçlanan tek / ana tedavi ise, buna indüksiyon kemoterapisi denir. Neoadjuvan sözcüğü ancak sonradan ameliyat gibi farklı bir yöntemle tedavi edildiğinde geçerlidir.

Sağlık ve Mutlulukla Kalın...

Sayfada yer alan yazılar sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Kanser tanısına sahip bir hasta için online muayene randevusu hakkında bilgi almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.


İlgili Haberleri


Pulmoner Emboli Nedir? Kanser Hastalarında Neden Artıyor?

Pulmoner Emboli Nedir? Kanser Hastalarında Neden Artıyor?

Pulmoner Emboli Nedir? Pulmoner emboli (PE), genellikle bacaklardaki derin toplardamarlarda oluşan kan pıhtısının (derin ven trombozu) koparak...

Previvor Nedir? Kanser Riskiyle Yaşayanların Hikayesi ve Seçenekleri

Previvor Nedir? Kanser Riskiyle Yaşayanların Hikayesi ve Seçenekleri

Previvor Nedir ve Neden Önemlidir? Kanser, dünya genelinde milyonlarca insanı etkileyen bir hastalık olmakla birlikte, bazı bireyler...

İntraduktal Papiller Müsinöz Neoplazm Nedir? Pankreas Kanalında Gizemli Tümör

İntraduktal Papiller Müsinöz Neoplazm Nedir? Pankreas Kanalında Gizemli Tümör

İntraduktal Papiller Müsinöz Neoplazm Neden Önemli? İntraduktal Papiller Müsinöz Neoplazm (IPMN), pankreas kanallarında oluşan ve genellikle iyi...

CA 19-9 Nedir? Kaç Olursa Tehlikelidir ve Pankreas Kanseri ile İlişkisi

CA 19-9 Nedir? Kaç Olursa Tehlikelidir ve Pankreas Kanseri ile İlişkisi

CA 19-9 Nedir? CA 19-9, kanser hücreleri veya bazı sağlıklı hücreler tarafından üretilen glikoprotein yapısında bir moleküldür....

Hakkımda

Özgeçmişim, kanser tanı ve tedavisine dair çalışmalarım ve ilgi alanlarım için tıklayın.

Prof. Dr. Mustafa Özdoğan Hakkında