Prostat Kanserinde Tedaviye Yanıtı Önceden Tahmin Etmek İçin, Androjen Reseptör Gen Varyantına Bakılabilir

Prostat Kanserinde Tedaviye Yanıtı Önceden Tahmin Etmek İçin, Androjen Reseptör Gen Varyantına Bakılabilir

Prostat kanserinin gelişimi büyük oranda erkeklik hormonları testosteronun bağlandığı androjen reseptörüne bağlıdır. Bu sebeple, klinikte kullanılan prostat kanseri ilaçlarının çoğunluğu androjen reseptörünü veya androjen sentez (üretim) mekanizmalarını hedef alır. Kastrasyona (hormon baskılama) dirençli prostat kanserinde, anti-androjen tedavilere dirençten sorumlu en önemli faktörlerden biri de androjen reseptör varyantlarıdır (çeşitleri).

Androjen reseptör varyantlarının çoğunda androjenin bağlandığı bölge eksiktir. Bu sebeple testosterondan bağımsız olarak bu resptörler sürekli aktif halde olarak, prostat kanseri hücresinin çoğalmasını sağlarlar. Son zamanlarda, klinikte en çok tespit edilen Androjen Reseptör varyantı AR-V7 olarak isimlendirilmişti. ASCO 2018'de yayımlanan çalışmaya göre, AR-V7'yi inceleyen iki likit (kandan) biyopsi testi, 4. evre prostat kanseri erkeklerin anti-androjen tedavilere yanıt verip vermeyeceğini belirleyebilir.

Araştırmacılar, AR-V7’nin anti-androjen tedavilerde tedaviye yanıtı belirleyip belirmemesini ve agresif prostat kanserinde bir biyobelirteç olup olmayacağını incelemek için kanda dolaşan prostat hücrelerine AR-V7 protein (Epic Sciences firması geliştirdi) ve AR-RNA (John Hopkins Üniversitesi geliştirdi) likit biyopsi testlerini uygulamıştır.

Araştırmaya 118 metastatik kastrasyona dirençli prostat kanseri hasta dahil edildi. Hastalardan 56’sı abirateron (Zytiga) ilacını, 59’u enzalutamid (Xtandi) ilacını, geri kalan 3 hasta da her ikisini aldı. Araştırmacılar, AR-V7’nin anti-androjen tedavilerde tedaviye yanıtı belirleyip belirmemesini ve agresif prostat kanserinde bir biyobelirteç olup olmayacağını incelemek için hastalardan aldıkları kanda dolaşan prostat hücrelerine AR-V7 protein ve AR-RNA likit biyopsi testlerini uygulamıştır.

Araştırma Sonuçlarına Göre;

  • AR-V7 pozitif ve negatif hastaların her ikisinde de AR, MYCN ve MYC genlerinde mutasyon gözlendi. Aynı zamanda, PTEN ve p53 gibi DNA tamir enzimlerinde mutasyon meydana gelmektedir. Bu mutasyonlar prostat kanserlerinin agresif büyümesini desteklemektedir.
  • AR-V7 pozitif olan hastaların, abirateron ve enzalutamid gibi anti-androjen tedavilere yanıt vermediği tespit edilmiştir.

Peki bu Çalışma Bize Neyi İfade Ediyor?

  • AR-V7 pozitif hastaların anti-androjen tedavilere yanıt vermediği gözlenmiştir.
  • Özellikle ileri evre prostat kanserinde tedavi gidişatını belirleyecek klinik biyobelirteçlere ihtiyaç vardır. Son zamanlarda androjen reseptör varyant araştırmalarında klinik olarak anlamlı olabilecek varyantlar keşfedilmiştir.
  • Androjen reseptörünün pek çok varyantı vardır. Bu varyantların Birbirleriyle ilişkileri, hastadan hastaya farklılık göstermesi tek bir biyobelirtecin her hastada kullanılmasını zorlaştırmaktadır.
  • Önemle vurgulamak gerekir ki, çalışmada kullanılan AR-V7 protein veya AR-RNA likit biyopsi testleri FDA tarafından henüz onaylanmamıştır.

Andrew J. Armstrong, Susan Halabi, Jun Luo ve ark.

The PROPHECY trial: Multicenter prospective trial of circulating tumor cell (CTC) AR-V7 detection in men with mCRPC receiving abiraterone (A) or enzalutamide (E).

2018 ASCO Annual Meeting - J Clin Oncol 36, 2018 (suppl; abstr 5004)

Sağlık ve Mutlulukla Kalın...

Sayfada yer alan yazılar sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Kanser tanısına sahip bir hasta için online muayene randevusu hakkında bilgi almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.


İlgili Haberleri


Moleküler Testlere Göre Alt Tip Belirleme – Rahim Kanseri Tedavisini Şekillendiriyor

Moleküler Testlere Göre Alt Tip Belirleme – Rahim Kanseri Tedavisini Şekillendiriyor

2000'li yıllara kadar kanser tedavisi kararları, histolojik alt tipler ve kanserin evresine göre belirleniyordu. Ancak, son...

Poligenik Risk Skoru (PRS) – Hastalık Tahmininde Yeni Genetik Araç

Poligenik Risk Skoru (PRS) – Hastalık Tahmininde Yeni Genetik Araç

Poligenik Risk Skoru (PRS) Nedir? Poligenik Risk Skoru (PRS= polygenic risk score), bir bireyin çeşitli durumlara genetik...

Rahim Kanserinde Kimlere Radyoterapi Uygulanması Gerektiği Hakkında Yeni Genetik Bilgiler

Rahim Kanserinde Kimlere Radyoterapi Uygulanması Gerektiği Hakkında Yeni Genetik Bilgiler

Son birkaç on yılda gelişmiş ülkelerde kanser kaynaklı yaşam kayıpları genel olarak azalmıştır; fakat bu durum...

DNA Hasar Yanıtı (DDR) Genleri Nedir? Kanserde Önemi ve HR Genlerinden Farkları

DNA Hasar Yanıtı (DDR) Genleri Nedir? Kanserde Önemi ve HR Genlerinden Farkları

Vücudumuzda yaklaşık 37 trilyon insan hücresi bulunmaktadır ve eritrositler, yani kırmızı kan hücreleri hariç, tüm hücreler...

Hakkımda

Özgeçmişim, kanser tanı ve tedavisine dair çalışmalarım ve ilgi alanlarım için tıklayın.

Prof. Dr. Mustafa Özdoğan Hakkında