Terleyerek vücuttan toksinleri atmak mümkün mü?

Terleyerek vücuttan toksinleri atmak mümkün mü?

Birçok kişi terleyerek vücuttan toksinlerin (zararlı maddeler) atıldığını düşünüyor; spor yaparak, bedenen çalışarak veya saunaya girerek fazla miktarda terleyebiliriz. Peki, gerçekten terleme ile vücuttan toksinleri atmak mümkün müdür?

Neden terlemenin toksinleri atmanın en iyi yöntem olduğu düşünülüyor?

Bunu iddia edenlere göre, çevremizde yüksek miktarlarda cıva, kadmiyum ve arsenik bulunmaktadır ve ftalat veya bisfenol-A gibi endokrin bozucu maddeler kanımızda ve idrarımızda bulunulabilmektedir.

İDDİALAR

  1. Terlemenin ftalatları atmamızda yardımcı olacağı düşünülür
    Ftalatlar plastik oyuncak, mutfak araç-gereç, kokular, oje, kozmetik ve boya yapımında kullanılır. Kanadalı araştırmacıların 20 kişinin kan, idrar ve terindeki ftalatları inceledikleri bir çalışmada vardıkları sonuç, idrara kıyasla bu maddelerin terdeki miktarı neredeyse iki kat daha fazla olduğu ve terin, bu kimyasal toksinleri atma konusunda daha iyi olduğu düşüncesine yöneltmiştir.
  2. Terlemek BPA’yı yok etmeye yardımcı olabilir
    Bisfenol A yaygın olarak saydam plastik, pos cihazı fişleri, su boruları, elektronikler ve gözlük lenslerin üretiminde kullanılmaktadır. Yıllardır bu bileşenin öströjen hormonuna benzer özellikler taşıdığı düşünülmektedir ve maruziyetinde obezite, erken ergenlik, cinsel bozukluk, doğumlarda düşüklere sebep olduğu düşünülmektedir. Yapılan bir araştırmada katılımcıların %80’inin terinde BPA bulunmasına karşın, kan ve idrarda hiç BPA bulunmaması, BPA’nın ter yoluyla atıldığı düşüncesine sebep olmuştur.
  3. Terlemek ağır metalleri atmaya yardımcı olabilir
    Arsenik, kadmiyum, cıva ve kurşun tanımlanmış karsinojen metalleridir ve her şekilde insan vücuduna zararlıdır. Kalp, beyin, böbrek ve bağışıklık sitemine zarar verdiği bilinmektedir. Ağır metaller su, gıda, sigara ve endüstriyel emisyonlarda bulunmaktadır. Bu iddiaya göre, kana kıyasla ter arseniği 10 kat, kadmiyumu 25 kat, kurşunu 300 kat ve cıvayı ise çok daha fazla konsantre edilmiş bir şekilde atabilmektedir.

Roma ve Türkler hamamları, Aborijin ter barınakları ve İskandinav saunaları terapi olarak kullanılmaktaydı. Son zamanlarda kızılötesi ile çalışan saunalar kullanıma açılmıştır ve geleneksel saunalara göre daha serindir ve derinin daha derinlerine işleyerek terlemeyi ve toksin atılmasını daha iyi teşvik ettiğine inanılmaktadır.

Sağlıklı bir yaşam toksinlerin alınması ve atılmasının dengelenmesi sonucu olmaktadır. Bu yüzden toksin kaynaklarından haberdar olmakla beraber bu toksinlerin atılmasına yardımcı olan süreçler ile ilgili bilgi sahibi olunmalıdır.

GERÇEKLER

Peki bu söylentiler ne kadar gerçektir veya yukarıdaki küçük çaplı çalışmaların sonuçları ne kadar genellenebilir? Bunun dışında terlemenin fizyolojik fonksiyonu ve amacı toksin atmak mıdır?

Hayır, terleme bir serinleme aracıdır. Tabii ki de terlemenin – özellikle fiziksel aktivite ile birlikte ise – yarattığı bir rahatlık vardır, fakat bu rahatlamanın sebebi, şüpheli bir toksin atımı dışında aranmalıdır. Fiziksel aktivitelerde bulunduğunuzda endorfin gibi mutluluk hormonları salgılamış olursunuz ve bu sizi mutlu eder. Kendinizi iyi hissedebilirsiniz ancak bu durum toksinleri attığınız anlamına gelmez.

Ter toksinlerden oluşmuyor ise neyden oluşuyor?

Terlemek vücudunuzun bir nevi kliması gibidir. Terlemenin temel amacı vücudun ısısını dengelemektedir. Vücudun iç sıcaklığı yükseldiğinde vücut terleyerek bu ısıyı düşürür ve ter buharlaştıkça cilt yüzeyi serinler.

Ter, %99 olarak karbonhidrat, tuz, protein ve üreden oluşmaktadır. Toksinlerden oluşmamaktadır. Aksine yeterli miktarsa su/sıvı içmeden vücudunuzun ısısını arttırmak, suyu ve toksinleri atmaya değil de onları tutup saklanmamıza sebep olur. Derideki gözenekler değil, karaciğer ve böbrekler vücudun toksinlerden arınmasından sorumludur.

Araştırmalara göre vücuttaki zararlı maddeler asıl olarak idrar ve dışkı yoluyla, %1’den azı ter yoluyla atılmaktadır.

Farklı bir şekilde ifade edecek olursak, spor salonundan ya da saunadan ziyade tuvalette daha çok detoks yaparsınız. Bu nedenle egzersiz veya saunanın faydaları olsa da toksinleri atmak şeklinde bir detoks, bunlardan biri değildir! Yalnızca pazarlama yöntemi olarak bunlar vadedilmektedir, saunalar da aynı şekilde detoks sözü vermektedir.

Terin vücuttan toksinlerin atılmasındaki katkısı yok denecek kadar azdır. Vücuttan terleme yoluyla atılan toksinler neredeyse hiçtir ve terlemenin asıl amacı, vücut ısısını dengelemektir.

Bol sıvı tüketmek, sağlıklı beslenmek ve fiziksel aktif olmak; başta kan dolaşımını, böbrekleri, karaciğeri ve bağırsakları destekleyerek, gaita ve idrar yoluyla toksinleri daha iyi atmayı sağlayacaktır.

*

- Sporda doğru sıvı tüketimi

1. Genuis SJ, Beesoon S, Lobo RA, Birkholz D.

Human elimination of phthalate compounds: blood, urine, and sweat (BUS) study.

ScientificWorldJournal, 2012.

2. Genuis SJ, Beesoon S, Birkholz D, Lobo RA.

Human excretion of bisphenol A: blood, urine, and sweat (BUS) study.

J Environ Public Health, 2012.

3. Sears ME, Kerr KJ, Bray RI.

Arsenic, cadmium, lead, and mercury in sweat: a systematic review.

J Environ Public Health, 2012.

4. Can You Sweat Toxins out of Your Body?

UAMS Health. N.p., n.d. Web. 16 Oct. 2015.

5. Woolston, Christ.

You Sweat, but Toxins Likely Stay.

Los Angeles Times, 28 Jan. 2008. Web. 16 Oct. 2015.

Sağlık ve Mutlulukla Kalın...

Sayfada yer alan yazılar sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Kanser tanısına sahip bir hasta için online muayene randevusu hakkında bilgi almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.


İlgili Haberleri


Yeni Wellness Trendi – İnfüzyon Terapileri Gerçek Sağlık mı, Yoksa Para Tuzağı mı?

Yeni Wellness Trendi – İnfüzyon Terapileri Gerçek Sağlık mı, Yoksa Para Tuzağı mı?

Wellness İnfüzyonlarının Perde Arkası 1.8 trilyon dolarlık bir değere sahip olan sağlık endüstrisi, meditasyon derslerinden vitamin takviyelerine,...

Dünyanın En Yaşlı İnsanlarından Sağlık Tavsiyeleri Almak Sakıncalı Olabilir mi?

Dünyanın En Yaşlı İnsanlarından Sağlık Tavsiyeleri Almak Sakıncalı Olabilir mi?

Bazı insanların 100 yaşını geçmesinin nedenlerini henüz tam olarak çözemesek de, asırlık bireylerin verdikleri tavsiyelere itibar...

Diyabet Riskini Azaltmak İçin En İyi Yemek Zamanı Nedir?

Diyabet Riskini Azaltmak İçin En İyi Yemek Zamanı Nedir?

Diyabet riskini azaltmada yemek zamanlamasının rolüne dair güncel bir araştırma, ilginç bulgular ortaya koyuyor. 23 Temmuz...

Neden Aşı? Çünkü Grip Enfeksiyonu, Kalp Krizi Riskini 6 Kat Artırıyor!

Neden Aşı? Çünkü Grip Enfeksiyonu, Kalp Krizi Riskini 6 Kat Artırıyor!

COVID-19 pandemisi sonrası dünya genelinde aşı karşıtlığı yükselişe geçti. Ancak, aşıların keşfi, yüz milyonlarca hayatı kurtararak...

Hakkımda

Özgeçmişim, kanser tanı ve tedavisine dair çalışmalarım ve ilgi alanlarım için tıklayın.

Prof. Dr. Mustafa Özdoğan Hakkında