Dünyayı İyiliğin Kurtaracağına İnanmış Bir Kadın - Tessa Jowell Beyin Kanserinden Yaşamını Kaybetti

Dünyayı İyiliğin Kurtaracağına İnanmış Bir Kadın - Tessa Jowell Beyin Kanserinden Yaşamını Kaybetti

Hayatı başarılarla dolu bir kadın olarak beyin kanseri olduğunda, yakınları, o hasta diye göz yaşı dökerken Tessa Jowel şöyle söylemişti: "Korkmuyorum. Amacımı ve ne yapmak istediğimi çok iyi biliyorum, ancak hayatımın ne kadar süreceğini nasıl bilebilirim? Bu süreci iyi değerlendirmek ve uzun sürmesini sağlamak için kesinlikle elimden geleni yapacağım." Tedavi sürecinde ise yaşamının sonuna yaklaştığını hissetmesine rağmen başka insanlara faydalı olacak eylemlerde bulunmaya devam etmişti.

Tessa Jowell Kimdir?

Dame Tessa Jowell, 1947'de Londra'da doğmuştur ve Aziz Margaret’ın Aberdeen'deki Kız Okulu'nda okumuştur. Yüksek öğreniminde Aberdeen Üniversitesin’de devam etmiş, Edinburgh Üniversitesi ve Goldsmiths, Londra Üniversitesi'nde çalışmalarını sürdürmüştür.

Dame Tessa, 1992'de Dulwich için İşçi Partisi milletvekili olmuş, siyasi sahnede kendini göstermiştir. İngiltere Eski Başbakanı Tony Blair ile birlikte, hayatının sonuna doğru çeşitli kampanyalar yürütmüştür. Bu süreçte yaşamını kaybedeciğini bilmesine rağmen geleceği düşünerek, insanlara yardım etmek için elinden gelen her şeyi vermeye hazırdı. Kariyeri boyunca Kültür Bakanı, Olimpiyatlar Bakanı, Kabine Dairesi Bakanı, Londra Bakanı ve Genel Müdür Yardımcısı da dahil olmak üzere önemli görevlerde bulundu.

Bir işçi destekçisi ve politikacı olarak, elinin değdiği her şeye değer katmış, kadınlar için eşit ücretlerin olmasını sağlamış, çocuklar için muazzam bir program olan Sure Start'ı başlatmış ve İngiltere’ye 2012 Olimpiyatları'nı o getirmiştir.

Tessa Jowell ikinci eşi, avukat David Mills ile yaklaşık 27 yıl evli kaldı. Çiftin ayrılmasının ardından eşinin İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi'ye olan bağlantıları üzerine tartışmalar çıktı. 2012 yılında BBC Kadın Saati'ne konuşan Dame Tessa, bana, "Benim problemimsin, sen benim sorunumsun" dedi ve ayrıldık. "Kalbimi çok kırdı." demiştir.

Dame Tessa ilk olarak Mayıs 2017'de, hızlı yayılma ve büyüme özellikleri nedeni ile yüksek dereceli beyin tümörü olarak sınıflandırılan glioblastoma (GBM-4) tanısı aldı. BBC'ye şunları söyledi: "Akut ve çok ciddi bir beyin kanseri teşhisi kondu. Öncesinde ise hiç bir belirtisi veya işareti olmadı. Ben bu kanserle baş edebilirim diye düşündüm."

12 Mayıs 2018'de, 70 yaşında, evinde hayatını kaybettiğini ailesi büyük bir üzüntüyle bildirdi. Başbakan Theresa May, Dame Tessa'nın hastalığında gösterdiği onur ve cesaretin, "alçak gönüllü" ve "ilham verici" olduğunu söyledi ve başlattığı kampanyanın ömür boyu süren kamu hizmetine kalıcı bir övgü olduğunu söyledi.

IAAF başkanı ve Londra Olimpiyat Oyunları organizasyon komitesinin eski başkanı Lord Sebastian Coe, Londra 2012 Olimpiyat Oyunları'nın, Dame Tessa olmasaydı gerçekleşmeyeceğini söyledi.

"Sonunda, bir yaşama anlamını veren şey sadece nasıl yaşandığı değil, aynı zamanda nasıl sonlandığıdır." demişti bir konuşmasında. Bu yöndeki konuşmalarının diğer kanser hastalarına umut vermesini, böylece kanserle birlikte de yaşayabilmelerini dilemiştir. Eski başbakan Tony Blair, Dame Tessa hakkında övgü dolu sözler ederek BBC'ye, "her zaman doğru, sadık, iyi niyetli ve bilge bir devlet memuru" olduğunu söylemişti.

Hayatı boyunca cesaretli, güçlü, şefkatli, aktivist ve bir kadın hakları savunucusu olan Tessa Jowel, bu hali ile, yine bir Mayıs ayında, 2009 yılında meme kanseri nedeni ile yaşamını kaybeden Türkan Saylan hocamızı hatırlattı bizlere. Türkiye'de eğitim, sağlık ve daha birçok konuda büyük emeği geçen, yerel ve uluslararası sayısız başarılı çalışmaya imza bir tıp doktoru idi Prof. Dr. Türkan Saylan.

sayisiz basarili calismaya imza bir tip doktoru prof dr Turkan Saylan 560248

13 Aralık 1935'te İstanbul'da doğan Türkan Saylan, Kandilli Kız Lisesi ve İstanbul Tıp Fakültesi'ni bitirdi. 1968 yılında deri ve zührevi hastalıklar uzmanlığı alan Saylan, 1968 yılında da İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı’nda Başasistanlığa başladı.

1976 yılında lepra, diğer bir adıyla cüzzam çalışmalarına başladı ve Cüzzamla Savaş Derneği ve Vakfı’nı kurdu. 1986’da Hindistan’da “Uluslararası Gandhi Ödülü”nü aldı. 2006 yılına kadar Dünya Sağlık Örgütü’nün lepra konusunda danışmanlığını yapan Saylan, aynı zamanda Uluslararası Lepra Birliği’nin kurucu üyesi ve başkan yardımcısıydı.

Yazımızı Rana Şahnaz'ın Bir Yalnızlık Tangosu adlı kitabından güçlü kadınları anlatan bir alıntı ile bitirelim:

Hiçbir kız çocuğu güçlü kadın olmak için doğmaz. Hepsi masum hayaller kuran, şımarık birer prensese benzerler. Kaderdir onları cadı, fettan ya da güçlü kadın yapan. Tutulmamış sözler, yarım kalmış kaderler, yaşanmamış mutluluklar, ölümler, ayrılıklar güç verirmiş insana. Kurulan hayaller iskambil kağıtlarından kule gibi yıkıldığında, ezilmemek için o enkazın altında, güç veriyor Tanrı insana...

Dame Tessa Jowell dies aged 70.

bbc.com - 13 May 2018.

Sağlık ve Mutlulukla Kalın...

Sayfada yer alan yazılar sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Kanser tanısına sahip bir hasta için online muayene randevusu hakkında bilgi almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.


İlgili Haberleri


Oligodendroglioma Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Oligodendroglioma Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Oligodendroglioma, merkezi sinir sistemi içerisinde, beyin ve omurilikte yer alan, yavaş büyüyen nadir bir tümör türüdür....

Tekrarlayan Glioblastom (GMB) için Yeni Çift Hedefli CAR T-Hücresi Tedavisi

Tekrarlayan Glioblastom (GMB) için Yeni Çift Hedefli CAR T-Hücresi Tedavisi

İmmünoterapiler kanser için en umut vadeden tedavi seçeneklerinden biridir. İmmünoterapide, hastanın kendi bağışıklık sistemi tömere karşı...

Beyin Tümörü Yüksek Dereceli Glioma için Bağışıklık Tetikleyici Yeni Gen Tedavisi

Beyin Tümörü Yüksek Dereceli Glioma için Bağışıklık Tetikleyici Yeni Gen Tedavisi

Gelişen teknoloji ve elde edilen bilgiler sayesinde her geçen gün yeni ve etkili tedaviler geliştiriliyor. Eylül...

Beyne Uygulanan Radyoterapinin Yan Etkileri Nelerdir?

Beyne Uygulanan Radyoterapinin Yan Etkileri Nelerdir?

Beyin tümörleri için kapsamlı bir tedavini planının parçası olan radyasyon tedavisi, kanser hücrelerini hedef alır ve...

Hakkımda

Özgeçmişim, kanser tanı ve tedavisine dair çalışmalarım ve ilgi alanlarım için tıklayın.

Prof. Dr. Mustafa Özdoğan Hakkında