Timus 1961 – T Hücrelerinin Olgunlaşmasından Sorumlu Organ

Timus 1961 – T Hücrelerinin Olgunlaşmasından Sorumlu Organ

Grek-Romen Hekim Galen, göğsün önündeki iman tahtası kemiğinin hemen arkasında bulunan timus bezinin yetişkinlik döneminde boyut değiştirdiğini belirtse de bu gizemli bezin işlevi 1960'lı yıllara kadar bilinmiyordu. Timus bilmecesi yine de insanların ineğin timusunu (sweetbread – tatlı ekmek olarak adlandırılır) büyük bir zevkle tüketmesine asla engel olmadı.

The Encyclopedia of Jewish Food kitabının yazarı Gil Marks şöyle yazıyor: 

"Muhtemelen, organlar arasında yalnızca karaciğerin popülerliğini takip eden Aşkenaziler (Alman ve Doğu Avrupalı Yahudiler) kadar tatlı ekmekleri yiyecek olarak benimseyen hiçbir topluluk yok."

1961'de Fransız Bilim İnsanı Jacques Miller, üç günlük farelerden timus bezini cerrahi olarak çıkardı ve ardından bu bezden türeyen belirli lenfositlerin (beyaz kan hücreleri) eksikliğini gözlemledi. Miller ayrıca timektomi (tümüsün cerrahi olarak alınması) uygulanan farelerin enfeksiyona karşı oldukça duyarlı hale geldiğini ve diğer farelerden alınan deri nakillerini reddetmediğini de gözlemledi – bu, düzgün çalışan bağışıklık sistemine sahip fareler için beklenen bir reddetme durumu idi.

Bugün timusun dış korteks ve iç medulla olmak üzere iki bölgeye sahip olduğunu biliyoruz. Pre-T hücreleri, kemik iliğinde üretilir ve kan dolaşımı yoluyla timusa dolaşır. Bu hücreler kortekse girer, burada hücrelerin belirli antijenleri tanıyabilmelerini sağlayan moleküler olaylar dizisi gerçekleşir – bu antijenler, yabancı istilacıların yok edilmesini sağlayan antikor üretimini tetikleyen maddelerdir. Bu olgunlaşma sürecinde, normal doku bileşenlerine uygunsuz tepki veren hücreler yok edilir. Hayatta kalan hücreler medullaya girer ve sonunda kan dolaşımına geçer, buradan da vücudu potansiyel zararlı ajanlardan koruyabilirler. T hücrelerinin olgunlaşma süreci, timus tarafından üretilen hormonlar tarafından kontrol edilir.

İki loblu timus ergenlik döneminde maksimum boyutuna ulaşır ve ardından dramatik biçimde küçülmeye başlar. Kişi 75 yaşına geldiğinde timusun çevredeki yağ dokusundan ayırt edilmesi zorlaşır. Yaşamın erken döneminde timus kaybı, T hücrelerinin eksikliğine, ciddi bağışıklık yetersizliğine ve yüksek enfeksiyon oranlarına neden olabilir.

Yazı Görselinin Açıklaması: Bir kanser hücresine saldıran bir T hücresinin sanatsal temsili. Bir T hücresi (enfeksiyonla savaşan bir beyaz kan hücresi), bazı kanser hücrelerini ve virüsle enfekte olmuş bazı hücreleri öldürebilir. T hücreleri, adını T hücresi olgunlaşmasından sorumlu ana organ olan timustan alır.

Yazıda Geçen Tarihi Kişiler: Galen of Pergamon (129 – 199), Jacques Francis Albert Pierre Miller (d. 1931)

Thymus 1961. Page 459. The Medical Book: From Witch Doctors to Robot Surgeons, 250 Milestones in the History of Medicine. 2012.

Sağlık ve Mutlulukla Kalın...

Sayfada yer alan yazılar sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Kanser tanısına sahip bir hasta için online muayene randevusu hakkında bilgi almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.


İlgili Haberleri


İnsan Klonlama 2008 – Bilim ve Etik Kaygılar

İnsan Klonlama 2008 – Bilim ve Etik Kaygılar

Bilim eğitimcisi Regina Bailey şöyle yazıyor: "Bir dünya hayal edin, hücreler belirli hastalıkların terapötik tedavisi için yaratılabilir...

Yeni Organların Üretilmesi 2006 – Yapay Organ Mühendisliği

Yeni Organların Üretilmesi 2006 – Yapay Organ Mühendisliği

CBS Haber muhabiri Wyatt Andrews şöyle yazıyor:  "Hayal edin... Laboratuvarda üretilebilecek ve reddedilme riski olmadan bir hastaya...

Yüz Nakli 2005 – Hayatın Değişen Yüzü

Yüz Nakli 2005 – Hayatın Değişen Yüzü

Mayıs 2005'te, Isabelle Dinoire, sakinleştirici aldıktan sonra yere düşmüştü, o sırada köpeği, Dinoi’e'nin yüzünü parçaladı.   “Uyandığımda bir...

İnsan Genom Projesi 2003 – Yaşamın Temel Kodu

İnsan Genom Projesi 2003 – Yaşamın Temel Kodu

İnsan Genom Projesi (Human Genom Project – HGP), DNA'mızdaki yaklaşık üç milyar kimyasal baz çiftinin genetik dizisini belirlemeye...

Hakkımda

Özgeçmişim, kanser tanı ve tedavisine dair çalışmalarım ve ilgi alanlarım için tıklayın.

Prof. Dr. Mustafa Özdoğan Hakkında