CBS Haber muhabiri Wyatt Andrews şöyle yazıyor: 

"Hayal edin... Laboratuvarda üretilebilecek ve reddedilme riski olmadan bir hastaya nakledilebilecek bir organ yaratmak. Bilim kurgu gibi geliyor ama... bu, bilim insanlarının vücudun kendini yeniden üretme gücünü kullanmayı öğrendiği, şaşırtıcı sonuçlar veren rejeneratif tıp alanında yaşanan patlama."

2006 yılında, Kuzey Carolina'daki Wake Forest Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Doktor Anthony Atala liderliğinde bir araştırma ekibi, dünyanın ilk laboratuvar ortamında üretilen organını olarak bir idrar kesesi yaptı ve bunu başarılı bir şekilde bir çocuğa nakletti. 

Normal bir idrar kesesinin yapısı şu şekildedir;

  • Dışında kaslar bulunur, 
  • Ortasında kollajen (bağ dokusu) vardır
  • İç astarı ise idrarı geçirmeyen ürotelyal hücrelerden oluşur

Rejeneratif tıp alanında, insan vücudunda kullanılmak üzere canlı işlevsel dokular ve organlar oluşturulur. Dr. Atala, omurilik kusurlarını da içeren spina bifida nedeniyle kusurlu idrar kesesi olan gençler için idrar kesesi tasarladı. 

Çocukların küçük, sert idrar keseleri sıklıkla idrarı böbreklere doğru iterek böbrek hasarına yol açıyordu. Geleneksel olarak, yedek idrar keseleri çocuğun bağırsağından parçalarla yapılırdı. Ancak bağırsak dokusunun kimyasalları absorbe etmesi gerektiği için bu alıcılar daha yüksek kanser riskiyle ve anormal derecede yüksek kalsiyum seviyeleriyle karşı karşıya kalır.

Tasarlanan idrar kesesinin naklinin gerçekleştirilebilmesi için, Dr. Atala;

  • Bir çocuğun idrar kesesinden bazı kas ve ürotelyal hücreleri aldı
  • Hücrelerin petri kaplarında birkaç hafta boyunca vücut dışında büyümesini sağladı
  • Daha sonra kas hücrelerini, idrar kesesi şeklindeki kollajenden yapılmış bir iskelenin dışına "boyadı"
  • İskelenin içini ürotelyal hücrelerle boyadı
  • Daha sonra bu ham idrar kesesi, besin sıvısına yerleştirildi ve on gün boyunca inkübe edildi
  • Ortaya çıkan idrar kesesi daha sonra çocuğun orijinal üreterlerine üst kısımdan ve sfinkterlere (dairesel kaslar) alttan başarılı bir şekilde bağlandı

Bilim insanları şu anda benzer yöntemler kullanarak başka yapay organ ve tüplerin oluşturulmasını araştırıyorlar. 2011 yılında bir hastaya, laboratuvarda hastanın kendi kök hücreleriyle oluşturulan sentetik bir trakea (nefes borusu) nakledildi.

Yazıda Geçen Tarihi Kişi: Anthony Atala (d. 1958)