Mayıs 2005'te, Isabelle Dinoire, sakinleştirici aldıktan sonra yere düşmüştü, o sırada köpeği, Dinoi’e'nin yüzünü parçaladı.

  “Uyandığımda bir sigara yakmaya çalıştım ve neden dudaklarımın arasında kalmadığını anlamadım. İşte o zaman kan gölünü ve yanında köpeği gördüm! Aynada kendimi görmeye gittim... Çok korkunçtu.”

Dinoire'a yeni bir yüz için, Fransız Cerrah Bernard Devauchelle ve Jean-Michel Dubernerd liderliğindeki bir ekip tarafından 2005'te dünyanın ilk kısmi yüz nakli gerçekleştirildi. İntihar eden başka bir kadının burnunu, dudaklarını ve çenesini başarılı bir şekilde Dinoire’ye naklettiler.

Genetik olarak farklı insanlar arasında tam yüzün veya ellerin nakledilmesi fikri yakın zamana kadar imkansız bir zorluk gibi görünüyordu. Bu kompozit doku allotransplantasyonları (KDA’lar), alıcı dokuların donör dokuyu reddetmemesi için modern immünsupresanların kullanılmasını gerektirir ve birçok kan damarı ve sinirin birleştirilmesini içerir. Karaciğer nakli gibi katı organ allogreftlerinin aksine, bir yüz nakli birçok farklı dokuyu (kaslar, tendonlar, sinirler, kemikler, damarlar ve deri gibi) içerebilir ve bu da doku reddini daha büyük bir zorluk haline getirebilir.

Dinoire'un yüz nakli yapıldığından beri, birçok farklı yüz nakli gerçekleştirildi, bazıları daha geniş yüz bölgelerini, gözyaşı kanallarını ve göz kapaklarını da içeriyordu. Amerika Birleşik Devletleri'nde, 2008'de yüzü kocası tarafından vurulan Connie Culp'a bir yüz nakli yapıldı ve bu nakil beyin ölümü gerçekleşen bir donörden alınan çoğu nazal sinüsleri, üst çeneyi ve hatta dişleri bile içeriyordu. Yüz nakli yapılan kişiler ömür boyu antirejeksiyon ilaçları almak zorunda kalır ancak yüz kaslarının hareketini ve deri hissini geri kazanabilirler. Ancak, implant edilen yüz, donör ve alıcı arasındaki temel kemik yapısı farklılıkları nedeniyle donörün yüzüne benzemez.

Yazı Görselinin Açıklaması: Soldan sağa doğru sırasıyla Isabelle Dinoire, Connie Culp ve Türkiye’de ilk kez 2012 yılında yüz nakli yapılan Uğur Acar.

Yazıda Geçen Tarihi Kişiler: Jean-Michel Dubernerd (d. 1941), Bernard Devauchelle (d. 1950)