Yağ yakmak için hangi saatlerde spor yapılmalı?

Yağ yakmak için hangi saatlerde spor yapılmalı?

İdeal kiloda olmak, sağlıklı bir yaşam sürmek isteyenler için önemli bir amaçtır. İdeal kilo, vücut kitle indeksi (VKİ) ile hesaplanır. Bir yetişkin için vücut kitle indeksi oran, 20 ile 25 arasında ise kişi ideal kiloda demektir. Obez olmak başta kanser olmak üzere birçok hastalığa davetiye çıkarır. İdeal kiloda kalmak veya bu kiloya ulaşmak için egzersizi günlük yaşantımıza mutlaka eklemeliyiz (bakınız egzersiz hangi kanserlerin riskini azaltır?).

Egzersiz yapmak için uygun zaman belirlemek ve buna sadık kalabilmek önemlidir. Günlük yaşamımızda düzenli egzersiz yapmak isteyen birçok insan bunu ne zaman yapacağı konusunda kararsız kalmaktadır. Oysa egzersizin doğru zamanda yapılıyor olması egzersizin faydalarını daha da artırabilir.

Spor hangi saatlerde yapılmalı?

Temmuz 2019'de Cell dergisi biyolojik saat ile metabolizma arasındaki ilişkiyi gösteren bir makale yayımladı. Yayınlanan çalışmada, önce fareler sonra insanlar üzerinde yapılan deneylere göre akşam saatinde egzersiz yapmanın daha verimli olabileceği gösterildi.

Çalışmalarda akşamları oksijen tüketimimizin daha düşük olduğu böylece daha yüksek performansa sahip olduğumuz tespit edildi. Aynı zamanda HIF1alfa proteininin akşam vakitleri yapılan egzersizlerle daha çok aktive edildiği bulundu. HIF1α proteini, egzersiz sırasında karbonhidrat yıkımını arttırarak vücudu yağ gibi alternatif enerji kaynaklarına yönlendirir. Bu nedenle, akşam saatlerinde yüksek performans ile egzersiz yapılması daha hızlı kilo vermemizi sağlıyor olabilir (kaynak 1).

- İlgili konuBöbrek kanseri için 2019 Nobel Ödülü'nden esinlenen yeni bir ilaç heyecan yarattı: HIF2A ihibitörü

Çalışmanın sonuçları, Amerikan Egzersiz Konseyi tavsiyeleri ile de uyumlu gözükmektedir. Amerikan Egzersiz Konseyi, “gün içinde ısınan kasların performansı, akşamları daha iyidir” diyerek sonucu desteklemektedir. Konsey, buna ek olarak akşam saatinde yapılan egzersizlerde kan basıncının daha kontrol altında olduğunu söylüyor (2).

Akşam egzersiz yaparken, egzersizden önce uygun beslenmeli ve egzersizi uyku saatinize yakın yapmamalısınız. Akşamları egzersiz yapmanın kilo vermek için daha iyi olduğunu destekleyen başka kanıtlar olsa da, bu kanıtların sınırlı olduğunu belirtmek gerekir.

Akşam egzersizi tavsiye edilmesine rağmen, sabahları egzersiz yapmayı tercih ettiğiniz durumlar olabilir. Eğer sabah egzersizle güne başlamak istiyorsanız, bu durumda egzersizinizi kahvaltıdan önce yapmanız tavsiye edilmektedir. Uyku ile uzayan açlık sonrası yağ yakımı daha hızlı olduğundan egzersizinizi bu vakitte yapmak sizin için daha iyi olabilir (3). Ancak hipoglisemi denilen açlık kan şekeri düşüklüğüne dikkat etmeniz gerekir. Bu nedenle doktorunuz ve diyetisyeninizin size özel vereceği tavsiyelere göre hareket etmeniz önerilir.

Doğru egzersiz saatinin belirlenmesi konusunda net bir sonuca ulaşmak için daha çok araştırmaya ihtiyaç bulunmaktadır. Akşam ya da sabah, ne zaman egzersiz yaparsanız yapın, egzersizlerin doğru ve düzenli yapılması sağlıklı yaşam için daha önemlidir. Ayrıca, yeterli uyku ve dengeli beslenme ile destekleyerek yaptığınız egzersizden daha çok verim alıp, hedefinize daha kolay ulaşabilirsiniz.

1. Shogo Sato, Astrid Linde Basse, Milena Schönke, et. Al. Time of Exercise Specifies the Impact on Muscle Metabolic Pathways and Systemic Energy Homeostasis. Cell Metabolism 2 July 2019.

2. The Best Time to Exercise. American Council on Exercise on January 28, 2009

3. Robert M Edinburgh, Helen E Bradley, Nurul-Fadhilah Abdullah, et al. Lipid Metabolism Links Nutrient-Exercise Timing to Insulin Sensitivity in Men Classified as Overweight or Obese. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 3 March 2020.

Sağlık ve Mutlulukla Kalın...

Sayfada yer alan yazılar sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Kanser tanısına sahip bir hasta için online muayene randevusu hakkında bilgi almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.


İlgili Haberleri


Meme Kanserinde Tanı Sonrası Fakat Tedavi Öncesi Egzersizin Faydaları

Meme Kanserinde Tanı Sonrası Fakat Tedavi Öncesi Egzersizin Faydaları

Son yıllarda yapılan araştırmalar, egzersizin kanser tedavisi süresince ve sonrasında hastalar üzerindeki olumlu etkilerini ortaya koymuştur....

Kısa-Yoğun Fiziksel Aktivite: Egzersiz Yapmayanlar İçin Kanser Riskini Azaltmada Yeni Yol

Kısa-Yoğun Fiziksel Aktivite: Egzersiz Yapmayanlar İçin Kanser Riskini Azaltmada Yeni Yol

Teknolojinin hızla ilerlemesi ve robotların birçok insan gücünün yerini alması, günümüzde birçok insanın oturarak iş yapmasına...

Düzenli Egzersizin, Ağrıya Dayanma Gücünü Artırdığı Bulundu

Düzenli Egzersizin, Ağrıya Dayanma Gücünü Artırdığı Bulundu

Egzersizin sağlığımız üzerindeki olumlu etkileri tartışılmaz. Ancak, son zamanlarda yapılan bir çalışma, düzenli egzersizin sadece sağlıklı...

Uzun Süre Oturmanın Bedene Etkileri – Kanser Riskinden Fiziksel Aktiviteye

Uzun Süre Oturmanın Bedene Etkileri – Kanser Riskinden Fiziksel Aktiviteye

Bilim dünyası ve sağlık çalışanları uzun süre boyunca oturmanın bedene olan etkilerini yıllardır araştırıyor. Her ne...

Hakkımda

Özgeçmişim, kanser tanı ve tedavisine dair çalışmalarım ve ilgi alanlarım için tıklayın.

Prof. Dr. Mustafa Özdoğan Hakkında