Yüksek dozda B6 ve B12 vitamini akciğer kanseri riskini artırıyor
Uzun süredir yüksek doz B6 ve B12 vitamin takviyelerinin kullanımı ile akciğer kanseri riski arasında bağlantı olduğu düşünülüyor. 10 yılın üzerinde bu takviyeleri alan erkeklerde, hiç kullanmayanlara göre; 2-4 kata kadar daha fazla akciğer kanseri görüldüğü ve bu riskin sigara içenlerde özellikle yükseldiği ortaya konmuştur. Bununla birlikte, kadınlarda böyle bir risk artışı görülmemiştir.
Bu dikkat çekici çalışma 22 Ağustos’ta, Klinik Onkoloji Dergisi’nde yayımlanmıştır. Yayımlanan bu çalışmaya göre yüksek dozda B6 ve B12 vitaminlerinin uzun süre alınması, sigara içen erkeklerde akciğer kanseri hızına ivme katabilir.
ABD Ulusal Sağlık Doktorları Ofisi Sağlık Enstitüleri, 51 yaş üstü erkeklerin günde 1.7 mg (kadınlar günlük 1.5mg) B6 vitaminine ihtiyaçları olduğunu ve B12 için yetişkinlerde önerilen dozun günde 2.4 µg olduğunu belirtmişlerdir.
Bu çalışmada, B vitamin takviyelerini alan erkeklerde B6 vitamini 10 yıl boyunca günlük 20 mg ve B12 de 55 µg alımlar incelenmiştir.
Çalışma detayları
Bu önemli çalışma; 50-76 yaşlarındaki 77.118 adet katılımcıyla Ekim 2000 ile Aralık 2002 arasında yapıldı. Bu kişilerin 10 yıllık takip sonucunda 808'ine akciğer kanseri tanısı kondu.
Akciğer kanseri tanısı alan hastaların yarısından fazlası (%55) erkeklerdi. Araştırma ekibi akciğer kanseri olan hastalarda bu vitamin takviyelerin kullanımını araştırmışlardır. Katılımcılar, takviye vitamin kullanımı hakkında anketlerle beslenme ve sigara içme alışkanlıklarını yanıtladılar. Araştırmacılar B vitaminleri ve akciğer kanseri arasında erkekler üzerinde bir ilişki buldu, ama kadınlar üzerinde bulmadı. Çalışmanın sonucunda yüksek dozda B vitamini kullanan erkeklerin kullanmayanlara kıyasla neredeyse 2 kat daha fazla akciğer kanserine yakalanma riski olduğu bulundu.
Bu çalışmada sigara içen erkeklerde yüksek dozda B6 vitamini kullanımı 3 kata kadar, B12 vitamini ise 4 kata kadar akciğer kanseri riskini artırmıştır.
Analiz, kişisel sigara içme öyküsü, yaş, ırk, eğitim, vücut ölçüsü, alkol tüketimi, kanser veya kronik akciğer hastalığının kişisel geçmişi, ailede akciğer kanseri öyküsü ve anti-inflamatuar ilaçların kullanımı da dahil olmak üzere çeşitli faktörler için kontrol edildi.
Bu risk artışının sadece sigara içen erkeklerde olması elbette dikkat çekicidir. Araştırmacılara göre bunun nedenleri erkekler ve kadınların tütüne bağlı akciğer kanseri için farklı duyarlılıklara sahip olması ve erkeklik hormonu androjenlerin belli enzimleri etkilemesi olabilir. Yüksek dozda B6 ve B12 vitaminleri ile daha hızlı hücre büyümesi gerçekleşebilir ve bu da sigara içen erkeklerdeki mutasyona uğramış hücrelerin çoğalmasını tetikleyebilir.
Vitamin takviyesi tüketicilerine uyarı
ABD'li yetişkin nüfusun yarısının bir veya daha fazla diyet takviyesi kullandığı bilinmektedir. Sağlık üzerine olumlu etkileri kanıtlanmamış olsa da, bizim de içinde bulunduğumuz gelişmekte olan toplumlarda bu sağlıklı yaşam vaadiyle pazarlanan takviye tıbbi ürünlerin kullanımı giderek yaygınlaşmaktadır… Kan tetkiki ile düşüklüğü gösterilmemiş hiçbir vitamin veya mineralin takviye olarak alınmaması gerektiğini bu vesile ile bir kez daha hatırlatalım.
Sonuç olarak bu çalışma göstermiştir ki, yüksek dozda B6 ve B12 vitaminlerinin 10 yıldan fazla kullanılması, özellikle sigara içen erkeklerde en çok olmak üzere, akciğer kanseri riskini artırmıştır. Daha önce benzer çalışma sonuçları antioksidanlar için de görülmüş ve antioksidanların kanseri tedavi etmediği, hatta tetikleyebildiği görülmüştü.
İlginizi çekebilir: Yüksek doz C vitamini ve kanser
Theodore M. Brasky, Emily White, and Chi-Ling Chen.
Long-Term, Supplemental, One-Carbon Metabolism–Related Vitamin B Use in Relation to Lung Cancer Risk in the Vitamins and Lifestyle (VITAL) Cohort.
Journal of Clinical Oncology - August 22, 2017