Akdeniz Diyetinden Bir Haber Daha: Agresif Prostat Kanserine Karşı Koruyabilir

Akdeniz Diyetinden Bir Haber Daha: Agresif Prostat Kanserine Karşı Koruyabilir

Balık, sebze, meyve, baklagiller ve zeytinyağı içeriği ile ön plana çıkan Akdeniz diyetine uyan erkeklerde, agresif prostat kanseri riskinin daha düşük olduğu tespit edildi. Diğer yandan ise batı diyetlerini uygulayan kişilerde agresif prostat kanseri riski daha yüksek olduğu ortaya çıktı. The Journal of Urology'de yayımlanan bu yeni araştırmaya göre; erkeklerde en yaygın görülen kanser türlerinden biri olan prostat kanseri riskini Akdeniz diyetiyle düşürebilmek mümkün.

Prostat kanseri ve beslenme şekilleri arasındaki ilişkiyi araştırmak için İspanya'da, 733 hasta ve yaşları 38 - 85 arası değişen 1.229 sağlıklı kontrol grubu erkeği içeren bir vaka kontrol çalışması yapıldı.

Batılı diyette rafine tahıllar, işlenmiş etler, şekerli içecekler, fast-food ve sosları yoğun bir şekilde tüketilmektedir. Akdeniz diyetinde ise; balık, haşlanmış patates, bütün meyve-sebzeler, baklagiller ve zeytinyağının tüketimini ve düşük meyve suyu tüketimini içerir.

Diyetler arasında sadece Akdeniz diyet modeline yüksek oranda bağlılık gösteren kişilerde, agresif prostat kanserinin düşük riski ile ilişki görülmüştür. Diğer beslenme şekillerine kıyasla Akdeniz beslenme biçimi düşük ve yüksek dereceli tümörlerde farklı etkiler göstermiştir.

Prostat Kanserinde Tümörün Agresiflik Derecesi, Gleason skoruna ve Tümörün Boyutuna Göre Belirlenen Evresine Göre Belirlenir.

Gleason skoru, prostat kanseri hücrelerinin üreme ve yayılım hızları hakkında fikir veren ve kanserli hücrelerin normal hücrelerden farklılaşma derecesini değerlendiren skorlamadır. Gleson skoru, 2-10 arasında değişen bir skordur ve skor arttıkça kanserin daha agresif, ilerlemesinin daha hızlı olduğu anlamına gelmektedir.

Çalışmada prostat kanserinin agresiflik derecesi Gleason skoru ve klinik evreye göre yapılmıştır. Gleason skoru 6'dan küçük değerler genellikle ılımlı bir prognoza (hastalık gidişatı) ship tümöre. Tümörün klinik evresi cT1 veya cT2a olduğunda da prostat dokusu içinde sınırlı ve yayılmamış bir tümörü belirtir.

Çalışmanın sonucunda Akdeniz diyetine yüksek orandan bağlı kalmanın, daha agresif ve daha büyük tümörlere (Gleason > 6 ve evre cT2b'den cT4'e) karşı koruyucu bir etkisi olduğu görüldü.

Diğer tüm beslenme biçimleri ve tümör özellikleri ile anlamlı bir bağlantı bulunmadı. Sonuç olarak; belli bir beslenme alışkanlığının prostat kanseri riskini etkileyebileceğine dair önemli bulgular gösteren bu araştırma, Akdeniz diyetinin öneminin bir kez daha vurgulanmasını sağladı.

Adela Castelló et al.

Mediterranean Dietary Pattern is Associated with Low Risk of Aggressive Prostate Cancer: MCC-Spain Study.

The Journal of Urology (2017)

Sağlık ve Mutlulukla Kalın...

Sayfada yer alan yazılar sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Kanser tanısına sahip bir hasta için online muayene randevusu hakkında bilgi almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.


İlgili Haberleri


Meme Kanseri ve Akdeniz Diyeti

Meme Kanseri ve Akdeniz Diyeti

Meme kanseri kadınlar arasında en yaygın görülen kanser türüdür. Meme kanserine zemin hazırlayan durumlar arasında ileri...

Akdeniz Diyeti'nin kalp-damar hastalıkları üzerindeki şaşırtıcı etkileri

Akdeniz Diyeti'nin kalp-damar hastalıkları üzerindeki şaşırtıcı etkileri

Beslenme şeklinin birçok hastalığı direkt etkilediği biliniyor. Bunların başında da kardiyovasküler hastalıklar gelmektedir. Kardiyovasküler hastalıklar, kalp...

105 yaşını gören Japon doktorun sırları: Spartan diyeti, sanat, huzur ve aktif olmak

105 yaşını gören Japon doktorun sırları: Spartan diyeti, sanat, huzur ve aktif olmak

Dünya genelinde insanların doğuştan yaşam beklentisi ortalama 71 yıl iken; Japonya’da 83 yıldır. Bu süre Japonya’yı...

Kalın Bağırsak (kolon ve rektum) Kanseri ve Akdeniz Diyeti

Kalın Bağırsak (kolon ve rektum) Kanseri ve Akdeniz Diyeti

Kolon ve rektum (kalın bağırsak) kanseri, ülkemizde hem erkekler hem kadınlarda 3. sıklıkta görülen kanserdir ve...

Hakkımda

Özgeçmişim, kanser tanı ve tedavisine dair çalışmalarım ve ilgi alanlarım için tıklayın.

Prof. Dr. Mustafa Özdoğan Hakkında